Składniki na ok 14 szt
Czas przygotowania: 20 min
1 i 1/2 szklanki mąki razowej
1/2 szklanki otrębów pszennych
4 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 szklanki naturalnego jogurtu
2 jajka
klarowane masło do smażenia
Leśny mus
szklanka mrożonych owoców leśnych
3-4 łyżek cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki soku owocowego (truskawka, malina, aronia, porzeczka)
Przygotowanie:
1. W wysokim naczyniu umieszczamy wszystkie składniki ciasta, mieszamy na jednolita masę, odstawiamy na ok 10 min
2. Leśny mus - owoce wrzucamy do rondelka, zalewamy sokiem i zasypujemy cukrem, czekamy aż owoce się zagotują, mąkę ziemniaczaną mieszamy w niewielkiej ilości wody (ok 2 łyżek wody) rozpuszczoną mieszaninę wlewamy do owoców, stawiamy na gaz i gotujemy ok 3 minut, mieszając, zdejmujemy z ognia, studzimy chwile następnie miksujemy blenderem na konsystencję musu
3. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła klarowanego, nakładamy po ok 2 łyżki ciasta na jeden placuszek i smażymy na średnim ogniu, kiedy na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki, ostrożnie przewracamy placuszki na drugą stronę
4. Podajemy od razu z ciepłym musem
Doskonałe, weekendowe śniadanie dla całej rodziny!



Komentarze