Przejdź do głównej zawartości

Razowe placuszki z otrębami i leśnym musem

Dziś młyn już mąki nie mieli, nad jego dachem czasem unosi się jedynie biała smuga wspomnienia,  kamienne mury porosły przeróżne badyle, tylko wielkie, dumne lecz sfatygowane koło młyńskie przypomina o przeznaczeniu tego miejsca. Na grubych belkach, tuz pod sufitem odzień przesiaduje sowa. W dole wesoło szemrze strumyk, a w okół kwitną pospolite kaczyńce.






Składniki na ok 14 szt
Czas przygotowania: 20 min



1 i 1/2 szklanki mąki razowej
1/2 szklanki otrębów pszennych
4 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 szklanki naturalnego jogurtu
2 jajka
klarowane masło do smażenia






















Leśny mus


szklanka mrożonych owoców leśnych
3-4 łyżek cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki soku owocowego (truskawka, malina, aronia, porzeczka)


Przygotowanie:


1. W wysokim naczyniu umieszczamy wszystkie składniki ciasta, mieszamy na jednolita masę, odstawiamy na ok 10 min
2. Leśny mus - owoce wrzucamy do rondelka, zalewamy sokiem i zasypujemy cukrem, czekamy aż owoce się zagotują, mąkę ziemniaczaną mieszamy w niewielkiej ilości wody (ok 2 łyżek wody) rozpuszczoną mieszaninę wlewamy do owoców, stawiamy na gaz i gotujemy ok 3 minut, mieszając, zdejmujemy z ognia, studzimy chwile następnie miksujemy blenderem na konsystencję musu
3. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła klarowanego, nakładamy po ok 2 łyżki ciasta na jeden placuszek i smażymy na średnim ogniu, kiedy na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki, ostrożnie przewracamy placuszki na drugą stronę
4. Podajemy od razu z ciepłym musem

Doskonałe, weekendowe śniadanie dla całej rodziny!









sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Ervisha pisze…
Zgadzam się śniadanie idealne ;D
whipped cream pisze…
pyszne i zdrowe!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler