Przejdź do głównej zawartości

Miniserniczki z białą czekoladą i truskawkami

Osobiście wole kiedy każdy dzień pachnie świeżo zapatrzoną kawą przez ukochana osobę, kiedy uczucie mruczy nieustannie, jakby było drapane za uchem, kiedy na co dzień obdarzamy się szczerym uśmiechem i zrozumieniem, kiedy potrafimy czerpać radość z bycia razem...tak po prostu, zwyczajnie...dzielić z sobą jeden koc i kubek gorącej herbaty  przed dobrym seansem filmowym. Wole to zdecydowanie bardziej od...
"Kolorowych jarmarków, blaszanych zegarków 
Pierzastych kogucików, baloników na druciku
Motyli drewnianych, koników bujanych
Cukrowej waty i z piernika chaty "
choć lubię czasem poczuć się jak dziecko to Walentynki wole mniej słodkie i przez okrągły rok! A Wy? Bez względu na to, miniserniczki polecam gorąco, wymagają minimum pracy, a dają maximum radość z jedzenia. 









Składniki na 12 szt
Czas przygotowania 15 min + 1 h pieczenie


500 g  trzykrotnie twarogu mielonego
150 g białej czekolady
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 białko
1 laska wanilii
150 g ciastek owsianych
6 truskawek





















Przygotowanie:


1. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, foremki do muffinek wykładamy papilotkami
2. Ciasteczka kruszymy i wsypujemy do papilotek, lekko dociskamy
3. Ser mieszamy z cukrem, mąką, ziarenkami wyłuskanymi z laski wanilii i białkiem
4. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, płynną dodajemy do sera, mieszamy
5.Gotową masę serową przekładamy do papilotek na pokruszone ciasteczka, na środku każdej babeczki układamy połówkę truskawki, wstawiamy do piekarnika i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 120 stopni, pieczemy ok 1 godzinę aż ser lekko zastygnie, w miarę stygnięcia serniczki będą zastygać bardziej, po upieczeniu serniczki należy wstawić na kilka godzin do lodówki, nabiorą wtedy kremowej konsystencji


Waniliowo-czekoladowe miniserniczki na owsianym spodzie!









sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

gin pisze…
O mniam, wyglądają pysznie!
Unknown pisze…
Bardzo smakowite.Pyszny deser na Walentynki.
słodki kompromis pisze…
Bardzo mnie cieszą Wasze komentarze. dziękuję bardzo!

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.