"Kolorowych jarmarków, blaszanych zegarków
Pierzastych kogucików, baloników na druciku
Motyli drewnianych, koników bujanych
Cukrowej waty i z piernika chaty " choć lubię czasem poczuć się jak dziecko to Walentynki wole mniej słodkie i przez okrągły rok! A Wy? Bez względu na to, miniserniczki polecam gorąco, wymagają minimum pracy, a dają maximum radość z jedzenia.
Składniki na 12 szt
Czas przygotowania 15 min + 1 h pieczenie
500 g trzykrotnie twarogu mielonego
150 g białej czekolady
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 białko
1 laska wanilii
150 g ciastek owsianych
6 truskawek
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, foremki do muffinek wykładamy papilotkami
2. Ciasteczka kruszymy i wsypujemy do papilotek, lekko dociskamy
3. Ser mieszamy z cukrem, mąką, ziarenkami wyłuskanymi z laski wanilii i białkiem
4. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, płynną dodajemy do sera, mieszamy
5.Gotową masę serową przekładamy do papilotek na pokruszone ciasteczka, na środku każdej babeczki układamy połówkę truskawki, wstawiamy do piekarnika i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 120 stopni, pieczemy ok 1 godzinę aż ser lekko zastygnie, w miarę stygnięcia serniczki będą zastygać bardziej, po upieczeniu serniczki należy wstawić na kilka godzin do lodówki, nabiorą wtedy kremowej konsystencji
Waniliowo-czekoladowe miniserniczki na owsianym spodzie!



Komentarze