Przejdź do głównej zawartości

Miniserniczki z białą czekoladą i truskawkami

Osobiście wole kiedy każdy dzień pachnie świeżo zapatrzoną kawą przez ukochana osobę, kiedy uczucie mruczy nieustannie, jakby było drapane za uchem, kiedy na co dzień obdarzamy się szczerym uśmiechem i zrozumieniem, kiedy potrafimy czerpać radość z bycia razem...tak po prostu, zwyczajnie...dzielić z sobą jeden koc i kubek gorącej herbaty  przed dobrym seansem filmowym. Wole to zdecydowanie bardziej od...
"Kolorowych jarmarków, blaszanych zegarków 
Pierzastych kogucików, baloników na druciku
Motyli drewnianych, koników bujanych
Cukrowej waty i z piernika chaty "
choć lubię czasem poczuć się jak dziecko to Walentynki wole mniej słodkie i przez okrągły rok! A Wy? Bez względu na to, miniserniczki polecam gorąco, wymagają minimum pracy, a dają maximum radość z jedzenia. 









Składniki na 12 szt
Czas przygotowania 15 min + 1 h pieczenie


500 g  trzykrotnie twarogu mielonego
150 g białej czekolady
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 białko
1 laska wanilii
150 g ciastek owsianych
6 truskawek





















Przygotowanie:


1. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, foremki do muffinek wykładamy papilotkami
2. Ciasteczka kruszymy i wsypujemy do papilotek, lekko dociskamy
3. Ser mieszamy z cukrem, mąką, ziarenkami wyłuskanymi z laski wanilii i białkiem
4. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, płynną dodajemy do sera, mieszamy
5.Gotową masę serową przekładamy do papilotek na pokruszone ciasteczka, na środku każdej babeczki układamy połówkę truskawki, wstawiamy do piekarnika i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 120 stopni, pieczemy ok 1 godzinę aż ser lekko zastygnie, w miarę stygnięcia serniczki będą zastygać bardziej, po upieczeniu serniczki należy wstawić na kilka godzin do lodówki, nabiorą wtedy kremowej konsystencji


Waniliowo-czekoladowe miniserniczki na owsianym spodzie!









sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

gin pisze…
O mniam, wyglądają pysznie!
Bardzo smakowite.Pyszny deser na Walentynki.
słodki kompromis pisze…
Bardzo mnie cieszą Wasze komentarze. dziękuję bardzo!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.