Przejdź do głównej zawartości

Filety z kurczaka w szynce parmeńskiej z sosem pieczarkowym

Wspaniale pachnie i jest jedną z najdroższych wędlin na świecie. Produkuje się ją wyłącznie w okolicach Parmy, miasta na północy Włoch. Co ważne − mięso używane do produkcji szynki musi także pochodzić z tego regionu. Prosciutto di Parma − bo tak nazywa się w oryginale, ta surowa, lekko solona szynka wieprzowa, która wyjątkowy smak zawdzięcza dojrzewaniu na powietrzu przez, mniej więcej, jeden rok. Ma dość subtelny, delikatny smak, który niektórzy określają jako "słodki". Szynka ta jest chętnie wykorzystywana w tradycyjnej włoskiej kuchni. Smakosze wolą jednak jeść ją bez dodatków, cienko pokrojoną. Warto dodać, że świetnie komponuje się z melonem, gruszką, winogronami, figami lub powidłami śliwkowymi. Cienkie plasterki lubią także towarzystwo świeżego, pszennego chleba. W związku z surowymi przepisami, produkcja szynki parmeńskiej musi przebiegać w ściśle określony sposób. Reguły te dotyczą również hodowanych na szynkę świń. Muszą być one odpowiednio karmione, ważyć nie mniej niż 140 kg i w chwili uboju mieć przynajmniej 10 miesięcy. Szynka produkowana jest z ud wieprzowych ważących około 10 kg. Następnie surową i posoloną szynkę wiesza się na 12 miesięcy w specjalnych wentylowanych salach, gdzie "wdycha" powietrze z okolicznych pól i lasów. Proces przygotowywania szynek jest czasochłonny i bardzo skomplikowany. Wszystko polega jednak na tym, by mięso odpowiednio wyschło − warto tu dodać, że słowo "prosciutto" (szynka), pochodzi od czasownika "prosciugare", czyli: obsychać.
Źródło: "Na widelcu"





Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 25 min



4 filety z kurczaka
8 plastrów szynki parmeńskiej
4 łyżeczki musztardy
2 łyżeczka suszonego tymianku
sól, pieprz
5 łyżki klarowanego masła
2 szalotki
500 g pieczarek
200 ml bulionu
50 ml brandy
100 ml śmietany 30%


Do podania 


ziemniaki gratin (patrz przepis)
zielona sałata z sosem vinaigrette lub śmietaną












Przygotowanie:



1.  Filety myjemy, odcinamy resztki błonek, włókien i tłuszczu, przekrawamy w poprzek żeby powstały nam równej grubości filety, oprószamy solą, pieprzem i 1 łyżeczką suszonego tymianku, smarujemy 2 łyżeczkami musztardy, każdy filet zawijamy w plasterki szynki
2. Na patelni rozpuszczamy ok 3 łyżki masła klarowanego, smażymy fileciki ok 4 minuty z każdej strony, odkładamy na talerz i utrzymujemy w cieple
3. Sos - na patelnię po usmażeniu mięsa dodajemy resztę masła, cebulki siekamy w kosteczkę i dorzucamy na rozgrzany tłuszcz, dodajemy pokrojone w plasterki kapelusze pieczarek, smażymy chwile aż pieczarki lekko się zrumienią, następnie dolewamy bulion, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, gotujemy ok 5 minut, dolewamy brandy, czekamy aż alkohol odparuje, dodajemy musztardę i śmietankę, mieszamy i gotujemy aż lekko zgęstnieje, ok 4 minuty
4. Filety podajemy z sosem, ziemniakami gratin oraz zieloną sałatą z dowolnym sosem

Aromatyczne filety z bardzo aromatycznym sosem







sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Anonimowy pisze…
Dzień dobry
Zapraszam do kontaktu na: kontakt@blog-media.pl
Chciałabym przedstawić informacje na temat możliwości współpracy reklamowej
Pozdrawiam serdecznie
Magdalena

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.