Wspaniale pachnie i jest jedną z najdroższych wędlin na świecie. Produkuje się ją wyłącznie w okolicach Parmy, miasta na północy Włoch. Co ważne − mięso używane do produkcji szynki musi także pochodzić z tego regionu. Prosciutto di Parma − bo tak nazywa się w oryginale, ta surowa, lekko solona szynka wieprzowa, która wyjątkowy smak zawdzięcza dojrzewaniu na powietrzu przez, mniej więcej, jeden rok. Ma dość subtelny, delikatny smak, który niektórzy określają jako "słodki". Szynka ta jest chętnie wykorzystywana w tradycyjnej włoskiej kuchni. Smakosze wolą jednak jeść ją bez dodatków, cienko pokrojoną. Warto dodać, że świetnie komponuje się z melonem, gruszką, winogronami, figami lub powidłami śliwkowymi. Cienkie plasterki lubią także towarzystwo świeżego, pszennego chleba. W związku z surowymi przepisami, produkcja szynki parmeńskiej musi przebiegać w ściśle określony sposób. Reguły te dotyczą również hodowanych na szynkę świń. Muszą być one odpowiednio karmione, ważyć nie mniej niż 140 kg i w chwili uboju mieć przynajmniej 10 miesięcy. Szynka produkowana jest z ud wieprzowych ważących około 10 kg. Następnie surową i posoloną szynkę wiesza się na 12 miesięcy w specjalnych wentylowanych salach, gdzie "wdycha" powietrze z okolicznych pól i lasów. Proces przygotowywania szynek jest czasochłonny i bardzo skomplikowany. Wszystko polega jednak na tym, by mięso odpowiednio wyschło − warto tu dodać, że słowo "prosciutto" (szynka), pochodzi od czasownika "prosciugare", czyli: obsychać.
Źródło: "Na widelcu"
Składniki na 4 porcje
4 filety z kurczaka
8 plastrów szynki parmeńskiej
4 łyżeczki musztardy
2 łyżeczka suszonego tymianku
sól, pieprz
5 łyżki klarowanego masła
2 szalotki
500 g pieczarek
200 ml bulionu
50 ml brandy
100 ml śmietany 30%
ziemniaki gratin (patrz przepis)
zielona sałata z sosem vinaigrette lub śmietaną
1. Filety myjemy, odcinamy resztki błonek, włókien i tłuszczu, przekrawamy w poprzek żeby powstały nam równej grubości filety, oprószamy solą, pieprzem i 1 łyżeczką suszonego tymianku, smarujemy 2 łyżeczkami musztardy, każdy filet zawijamy w plasterki szynki
2. Na patelni rozpuszczamy ok 3 łyżki masła klarowanego, smażymy fileciki ok 4 minuty z każdej strony, odkładamy na talerz i utrzymujemy w cieple
3. Sos - na patelnię po usmażeniu mięsa dodajemy resztę masła, cebulki siekamy w kosteczkę i dorzucamy na rozgrzany tłuszcz, dodajemy pokrojone w plasterki kapelusze pieczarek, smażymy chwile aż pieczarki lekko się zrumienią, następnie dolewamy bulion, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, gotujemy ok 5 minut, dolewamy brandy, czekamy aż alkohol odparuje, dodajemy musztardę i śmietankę, mieszamy i gotujemy aż lekko zgęstnieje, ok 4 minuty
4. Filety podajemy z sosem, ziemniakami gratin oraz zieloną sałatą z dowolnym sosem
Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 25 min
4 filety z kurczaka
8 plastrów szynki parmeńskiej
4 łyżeczki musztardy
2 łyżeczka suszonego tymianku
sól, pieprz
5 łyżki klarowanego masła
2 szalotki
500 g pieczarek
200 ml bulionu
50 ml brandy
100 ml śmietany 30%
Do podania
ziemniaki gratin (patrz przepis)
zielona sałata z sosem vinaigrette lub śmietaną
Przygotowanie:
1. Filety myjemy, odcinamy resztki błonek, włókien i tłuszczu, przekrawamy w poprzek żeby powstały nam równej grubości filety, oprószamy solą, pieprzem i 1 łyżeczką suszonego tymianku, smarujemy 2 łyżeczkami musztardy, każdy filet zawijamy w plasterki szynki
2. Na patelni rozpuszczamy ok 3 łyżki masła klarowanego, smażymy fileciki ok 4 minuty z każdej strony, odkładamy na talerz i utrzymujemy w cieple
3. Sos - na patelnię po usmażeniu mięsa dodajemy resztę masła, cebulki siekamy w kosteczkę i dorzucamy na rozgrzany tłuszcz, dodajemy pokrojone w plasterki kapelusze pieczarek, smażymy chwile aż pieczarki lekko się zrumienią, następnie dolewamy bulion, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, gotujemy ok 5 minut, dolewamy brandy, czekamy aż alkohol odparuje, dodajemy musztardę i śmietankę, mieszamy i gotujemy aż lekko zgęstnieje, ok 4 minuty
4. Filety podajemy z sosem, ziemniakami gratin oraz zieloną sałatą z dowolnym sosem
Aromatyczne filety z bardzo aromatycznym sosem



Komentarze
Zapraszam do kontaktu na: kontakt@blog-media.pl
Chciałabym przedstawić informacje na temat możliwości współpracy reklamowej
Pozdrawiam serdecznie
Magdalena