Przejdź do głównej zawartości

Ziemniaczane gratin


sklep Laptopy HP sony asus samsung


Sezon towarzyskich spotkań na tarasach, balkonach i w przydomowych ogródkach, odszedł w mglistą niepamięć, przyszło nam czekać na pierwsze wiosenne promyki, które na tą chwilę pozostaną w sferze marzeń, przed nami długa zima. Nie oznacza to jednak, że nie możemy rozpieszczać się daniami w stylu imprezowym, czyli czegoś co stawiamy na stół i każdy sam się raczy, czegoś co czaruje wyglądem i uwodzi zapachem. Jednym z ciekawych pomysłów jest zapiekanka, a w moim przypadki francuskie gratin. W dawnych czasach gratin oznaczało to, co przypaliło się na spodzie potrawy. W XIX wieku uwagę przeniesiono na wierzch, nazwa zaczęło odnosić się do dania zapieczonego i zrumienionego od góry. Gratin warzywne pasuje do mięs z grilla i satysfakcjonuje wegetarian. Może być przekąską, dodatkiem, daniem głównym. Najlepsze jest na gorąco, ale niezłe także w temperaturze pokojowej oraz następnego dnia, odgrzewane. Słowo 'gratin' kojarzone obecnie głównie z wierzchem ozdobionym przypieczonym serem lub rumianą, chrupiącą kruszonką. Danie podaje się na stół w naczyniu, w którym się zapiekało. Powinno mieć płaski spód i ścianki wysokości ok. 6 cm. Może być owalne, okrągłe lub kwadratowe, byleby miało sporą powierzchnię, bo im więcej przypieczonej skorupki na wierzchu, tym więcej przyjemności. Zatem zapraszam na wieczór w stylu francuskim z chrupiącą i zniewalającą zapachem zapiekankę, a do tego szmer rozmów przy stole i pobrzękiwanie kieliszków. 



Składniki na 8 porcji
Czas przygotowania: 30 min + 2 h pieczenie

500 g oscypka
2,5 kg mączystych ziemniaków
1/2 l śmietany 36%
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki białego pieprzu
1 łyżeczka suszonego cząbru
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
masło do smarowania formy


Przygotowanie:

1. Naczynie do zapiekania nasmarować masłem, na dno ścieramy trochę oscypka, ziemniaki obieramy i tniemy na 2 mm plasterki, można to zrobić za pomocą krajalnicy, mandoliny lub tarki do plasterków
2. Śmietanę mieszamy z przyprawami
3. Plasterki ziemniaków układamy na starty wcześniej ser, tak żeby nachodziły na siebie, co jakiś czas polewamy ziemniaki śmietaną i posypujemy serem, na wierzchu powinna znaleźć się warstwa śmietany i sera
4. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i wstawiamy naczynie na ok 2 godziny, aby sprawdzić czy zapiekanka jest gotowa wbijamy w nią patyczek, musi gładko wchodzić, jak w masło

Doskonale smakuje z kaczką i żurawiną lub sałatą z vinaigrette! 




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Siostry pisze…
Uwielbiam gratin!Zapraszamy do nas na gratin z marchewki- rownie kuszace:)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler