Przejdź do głównej zawartości

Bezmączne ciasto pomarańczowe

Coraz częściej kulimy się w lodowatym, lutowym wietrze podczas gdy pomarańcze, cytryny i grejfruty wygrzewaja się w hiszpańskim słońcu, jedzmy pomarańcze bo terez są najlepsze i wnoszą w szarą codzienność dużo, magicznego w swej mocy słońca.  Praca na plantacjach cytrusów rozpoczyna się ok 7 rano, jeśli wilgotność na to nie pozwala, jeśli nie, pracownicy rozpalają pod drzewami ogniska i czekają aż rosa opadnie z drzew. Następnie, przy pomocy specjalnych nożyc  i drabiny z drzewa kasztanowego, owoce trafiają do skrzynek, każda pomaańcza jest zrywana ręcznie. Po kilku godzinach pracownicy ponownie rozpalają ognisko, tym razem jednak zasiadają przy im do obiadu.
Przepis: "Magazyna dla smakoszy Kuchnia"





Składniki na tortownicę o śr 21 cm
Czas przygotowania: 45 min + 50 min pieczenie



6 pomarańczy
5 jajek
4 łyżki miodu
szczypta soli
200 g maielonych migdałów
2 łyżki likieru pomarańczowego (opcjonalnie)
80 g cukru






















Do podania


500 ml śmietany 30%
cukier puder



Przygotowanie:



1. Jedną pomarańczę myjemy, sparzamy, wkładamy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy (ze skórą) do miękkości ok 2 godziny
2. Pomarańczę studzimy, następnie miksujemy w malakserze na mus, dodajemy 5 żółtek i miód, następnie sól i mielone migdały, oraz likier jeśli go używamy, całość mieszamy
3. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno pianę z białek, następnie dodajmey ją do masy pomarańczowo-żółtkowej i delikatnie mieszamy
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, ciasto wlewamy do natłuszczonej tortownicy i wstawiamy do piekarnika na ok 50 minut
5. 1 pomarańczę sparzamy i kroimy na półplasterki
6. Z pozostałych 4 pomarańczy wyciskamy sok, zogotowujamy go z cukrem, dokładamy półplasterki pomarańczy i gotujemy ok 20 minut aż sok zredukuje sie do konsystencji gęstego syropu
7. Plasterki wyjmyjemy na pergamin, czekamy aż przeschną, śmietanę ubijamy z cukrem pudrem (cukru dodajemy do smaku)
8. Upieczone i wystudzone ciasto dekorujemy plasterkami ugotowanymi w soku z pomarańczy, podajemy z bitą śmietaną


Odrobina słońca w pełni zimy!








sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Agata pisze…
Prezentuje się naprawdę fantastycznie! Przepis zapisuję bez dwu zdań :)
Karmel-itka pisze…
genialne! dawka słońca w środku zimy :]
Shabbyeat pisze…
wygląda smakowicie, bardzo lubię pomarańczowe desery!
Unknown pisze…
Jestem w ciężkim szoku... Bardzo chcę choć kawałeczek tego ciasta. :D
Iwona pisze…
Fajne...Pozdrawiam :)
Pięknie się prezentuje.
Sweetcakes pisze…
Uwielbiam ciasta pomarańczowe, wygląda przepysznie
słodki kompromis pisze…
Bardzo Wam wszystkim dziękuję za miłe komentarze ;) Pozdrawiam

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi