Przejdź do głównej zawartości

Bezmączne ciasto pomarańczowe

Coraz częściej kulimy się w lodowatym, lutowym wietrze podczas gdy pomarańcze, cytryny i grejfruty wygrzewaja się w hiszpańskim słońcu, jedzmy pomarańcze bo terez są najlepsze i wnoszą w szarą codzienność dużo, magicznego w swej mocy słońca.  Praca na plantacjach cytrusów rozpoczyna się ok 7 rano, jeśli wilgotność na to nie pozwala, jeśli nie, pracownicy rozpalają pod drzewami ogniska i czekają aż rosa opadnie z drzew. Następnie, przy pomocy specjalnych nożyc  i drabiny z drzewa kasztanowego, owoce trafiają do skrzynek, każda pomaańcza jest zrywana ręcznie. Po kilku godzinach pracownicy ponownie rozpalają ognisko, tym razem jednak zasiadają przy im do obiadu.
Przepis: "Magazyna dla smakoszy Kuchnia"





Składniki na tortownicę o śr 21 cm
Czas przygotowania: 45 min + 50 min pieczenie



6 pomarańczy
5 jajek
4 łyżki miodu
szczypta soli
200 g maielonych migdałów
2 łyżki likieru pomarańczowego (opcjonalnie)
80 g cukru






















Do podania


500 ml śmietany 30%
cukier puder



Przygotowanie:



1. Jedną pomarańczę myjemy, sparzamy, wkładamy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy (ze skórą) do miękkości ok 2 godziny
2. Pomarańczę studzimy, następnie miksujemy w malakserze na mus, dodajemy 5 żółtek i miód, następnie sól i mielone migdały, oraz likier jeśli go używamy, całość mieszamy
3. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno pianę z białek, następnie dodajmey ją do masy pomarańczowo-żółtkowej i delikatnie mieszamy
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, ciasto wlewamy do natłuszczonej tortownicy i wstawiamy do piekarnika na ok 50 minut
5. 1 pomarańczę sparzamy i kroimy na półplasterki
6. Z pozostałych 4 pomarańczy wyciskamy sok, zogotowujamy go z cukrem, dokładamy półplasterki pomarańczy i gotujemy ok 20 minut aż sok zredukuje sie do konsystencji gęstego syropu
7. Plasterki wyjmyjemy na pergamin, czekamy aż przeschną, śmietanę ubijamy z cukrem pudrem (cukru dodajemy do smaku)
8. Upieczone i wystudzone ciasto dekorujemy plasterkami ugotowanymi w soku z pomarańczy, podajemy z bitą śmietaną


Odrobina słońca w pełni zimy!








sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Agata pisze…
Prezentuje się naprawdę fantastycznie! Przepis zapisuję bez dwu zdań :)
Karmel-itka. pisze…
genialne! dawka słońca w środku zimy :]
Shabbyeat pisze…
wygląda smakowicie, bardzo lubię pomarańczowe desery!
Mateusz Magnuski pisze…
Jestem w ciężkim szoku... Bardzo chcę choć kawałeczek tego ciasta. :D
Iwona pisze…
Fajne...Pozdrawiam :)
Pięknie się prezentuje.
Sweetcakes pisze…
Uwielbiam ciasta pomarańczowe, wygląda przepysznie
słodki kompromis pisze…
Bardzo Wam wszystkim dziękuję za miłe komentarze ;) Pozdrawiam

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.