Coraz częściej kulimy się w lodowatym, lutowym wietrze podczas gdy pomarańcze, cytryny i grejfruty wygrzewaja się w hiszpańskim słońcu, jedzmy pomarańcze bo terez są najlepsze i wnoszą w szarą codzienność dużo, magicznego w swej mocy słońca. Praca na plantacjach cytrusów rozpoczyna się ok 7 rano, jeśli wilgotność na to nie pozwala, jeśli nie, pracownicy rozpalają pod drzewami ogniska i czekają aż rosa opadnie z drzew. Następnie, przy pomocy specjalnych nożyc i drabiny z drzewa kasztanowego, owoce trafiają do skrzynek, każda pomaańcza jest zrywana ręcznie. Po kilku godzinach pracownicy ponownie rozpalają ognisko, tym razem jednak zasiadają przy im do obiadu.
Przepis: "Magazyna dla smakoszy Kuchnia"
Składniki na tortownicę o śr 21 cm
6 pomarańczy
5 jajek
4 łyżki miodu
szczypta soli
200 g maielonych migdałów
2 łyżki likieru pomarańczowego (opcjonalnie)
80 g cukru
500 ml śmietany 30%
cukier puder
1. Jedną pomarańczę myjemy, sparzamy, wkładamy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy (ze skórą) do miękkości ok 2 godziny
2. Pomarańczę studzimy, następnie miksujemy w malakserze na mus, dodajemy 5 żółtek i miód, następnie sól i mielone migdały, oraz likier jeśli go używamy, całość mieszamy
3. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno pianę z białek, następnie dodajmey ją do masy pomarańczowo-żółtkowej i delikatnie mieszamy
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, ciasto wlewamy do natłuszczonej tortownicy i wstawiamy do piekarnika na ok 50 minut
5. 1 pomarańczę sparzamy i kroimy na półplasterki
6. Z pozostałych 4 pomarańczy wyciskamy sok, zogotowujamy go z cukrem, dokładamy półplasterki pomarańczy i gotujemy ok 20 minut aż sok zredukuje sie do konsystencji gęstego syropu
7. Plasterki wyjmyjemy na pergamin, czekamy aż przeschną, śmietanę ubijamy z cukrem pudrem (cukru dodajemy do smaku)
8. Upieczone i wystudzone ciasto dekorujemy plasterkami ugotowanymi w soku z pomarańczy, podajemy z bitą śmietaną
Przepis: "Magazyna dla smakoszy Kuchnia"
Składniki na tortownicę o śr 21 cm
Czas przygotowania: 45 min + 50 min pieczenie
6 pomarańczy
5 jajek
4 łyżki miodu
szczypta soli
200 g maielonych migdałów
2 łyżki likieru pomarańczowego (opcjonalnie)
80 g cukru
Do podania
500 ml śmietany 30%
cukier puder
Przygotowanie:
1. Jedną pomarańczę myjemy, sparzamy, wkładamy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy (ze skórą) do miękkości ok 2 godziny
2. Pomarańczę studzimy, następnie miksujemy w malakserze na mus, dodajemy 5 żółtek i miód, następnie sól i mielone migdały, oraz likier jeśli go używamy, całość mieszamy
3. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno pianę z białek, następnie dodajmey ją do masy pomarańczowo-żółtkowej i delikatnie mieszamy
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, ciasto wlewamy do natłuszczonej tortownicy i wstawiamy do piekarnika na ok 50 minut
5. 1 pomarańczę sparzamy i kroimy na półplasterki
6. Z pozostałych 4 pomarańczy wyciskamy sok, zogotowujamy go z cukrem, dokładamy półplasterki pomarańczy i gotujemy ok 20 minut aż sok zredukuje sie do konsystencji gęstego syropu
7. Plasterki wyjmyjemy na pergamin, czekamy aż przeschną, śmietanę ubijamy z cukrem pudrem (cukru dodajemy do smaku)
8. Upieczone i wystudzone ciasto dekorujemy plasterkami ugotowanymi w soku z pomarańczy, podajemy z bitą śmietaną
Odrobina słońca w pełni zimy!



Komentarze