Przejdź do głównej zawartości

Ziemniaki zapiekane ze śmietaną, jajkiem i prosciutto

Ziemniaki wywodzące się z wysokich Andów Peruwiańskich, obecnie są uprawiane w tysiącach odmian. Czy to smażone w głębokim tłuszczu na chrupiące frytki, czy czy pieczone pod warstwą żółtego sera, ziemniaki stanowią doskonały dodatek do codziennych posiłków. Słodkie ziemniaki, bataty, najlepiej smakują upieczone w żarze, zmiksowane na delikatne pure lub duszone w sosie curry. Ziemniaki dobre na wszystko, dziś w roli głównej na Słodkim Kompromisie.





Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 40 min



6 większych ziemniaków
1 łyżeczka oliwy z oliwek
kawałek masła
12 plasterków szynki prosciutto
400 ml śmietany 30%
120 g startego sera cheddar
4 jaja
2-3 suszonych papryczek chilli
pęczek szczypiorku
sól, pieprz




















Przygotowanie:



1. Ziemniaki obieramy i gotujemy ok 20 minut w osolonym wrzątku, następnie kroimy w większe kawałki
2. Rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy kawałki ziemniaków na złoty kolor
3. Smarujemy masłem żaroodporne naczynie, wykładamy je szynką wypełniamy ziemniakami
4. Śmietanę mieszamy ze startym serem, doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy nią ziemniaki
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
6. Na wierzch zapiekanki wbijamy 4 jaja i posypujemy pokruszonymi papryczkami chilli
7. Naczynie wstawiamy do większej formy do pieczenia, do formy wlewamy wodę, wstawiamy całość do piekarnika na ok 20 minut, aż jajka się zetną
8. Przed podaniem posypujemy siekanym szczypiorkiem


Ziemniaki w aksamitnym i pikantnym sosie śmietanowym!







sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Nashelly pisze…
Chłopskie danie! Pożywne i pyszne :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.