Ziemniaki wywodzące się z wysokich Andów Peruwiańskich, obecnie są uprawiane w tysiącach odmian. Czy to smażone w głębokim tłuszczu na chrupiące frytki, czy czy pieczone pod warstwą żółtego sera, ziemniaki stanowią doskonały dodatek do codziennych posiłków. Słodkie ziemniaki, bataty, najlepiej smakują upieczone w żarze, zmiksowane na delikatne pure lub duszone w sosie curry. Ziemniaki dobre na wszystko, dziś w roli głównej na Słodkim Kompromisie.
6 większych ziemniaków
1 łyżeczka oliwy z oliwek
kawałek masła
12 plasterków szynki prosciutto
400 ml śmietany 30%
120 g startego sera cheddar
4 jaja
2-3 suszonych papryczek chilli
pęczek szczypiorku
sól, pieprz
1. Ziemniaki obieramy i gotujemy ok 20 minut w osolonym wrzątku, następnie kroimy w większe kawałki
2. Rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy kawałki ziemniaków na złoty kolor
3. Smarujemy masłem żaroodporne naczynie, wykładamy je szynką wypełniamy ziemniakami
4. Śmietanę mieszamy ze startym serem, doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy nią ziemniaki
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
6. Na wierzch zapiekanki wbijamy 4 jaja i posypujemy pokruszonymi papryczkami chilli
7. Naczynie wstawiamy do większej formy do pieczenia, do formy wlewamy wodę, wstawiamy całość do piekarnika na ok 20 minut, aż jajka się zetną
8. Przed podaniem posypujemy siekanym szczypiorkiem
Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 40 min
6 większych ziemniaków
1 łyżeczka oliwy z oliwek
kawałek masła
12 plasterków szynki prosciutto
400 ml śmietany 30%
120 g startego sera cheddar
4 jaja
2-3 suszonych papryczek chilli
pęczek szczypiorku
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obieramy i gotujemy ok 20 minut w osolonym wrzątku, następnie kroimy w większe kawałki
2. Rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy kawałki ziemniaków na złoty kolor
3. Smarujemy masłem żaroodporne naczynie, wykładamy je szynką wypełniamy ziemniakami
4. Śmietanę mieszamy ze startym serem, doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy nią ziemniaki
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
6. Na wierzch zapiekanki wbijamy 4 jaja i posypujemy pokruszonymi papryczkami chilli
7. Naczynie wstawiamy do większej formy do pieczenia, do formy wlewamy wodę, wstawiamy całość do piekarnika na ok 20 minut, aż jajka się zetną
8. Przed podaniem posypujemy siekanym szczypiorkiem
Ziemniaki w aksamitnym i pikantnym sosie śmietanowym!



Komentarze