Przejdź do głównej zawartości

Ziemniaki zapiekane ze śmietaną, jajkiem i prosciutto

Ziemniaki wywodzące się z wysokich Andów Peruwiańskich, obecnie są uprawiane w tysiącach odmian. Czy to smażone w głębokim tłuszczu na chrupiące frytki, czy czy pieczone pod warstwą żółtego sera, ziemniaki stanowią doskonały dodatek do codziennych posiłków. Słodkie ziemniaki, bataty, najlepiej smakują upieczone w żarze, zmiksowane na delikatne pure lub duszone w sosie curry. Ziemniaki dobre na wszystko, dziś w roli głównej na Słodkim Kompromisie.





Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 40 min



6 większych ziemniaków
1 łyżeczka oliwy z oliwek
kawałek masła
12 plasterków szynki prosciutto
400 ml śmietany 30%
120 g startego sera cheddar
4 jaja
2-3 suszonych papryczek chilli
pęczek szczypiorku
sól, pieprz




















Przygotowanie:



1. Ziemniaki obieramy i gotujemy ok 20 minut w osolonym wrzątku, następnie kroimy w większe kawałki
2. Rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy kawałki ziemniaków na złoty kolor
3. Smarujemy masłem żaroodporne naczynie, wykładamy je szynką wypełniamy ziemniakami
4. Śmietanę mieszamy ze startym serem, doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy nią ziemniaki
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
6. Na wierzch zapiekanki wbijamy 4 jaja i posypujemy pokruszonymi papryczkami chilli
7. Naczynie wstawiamy do większej formy do pieczenia, do formy wlewamy wodę, wstawiamy całość do piekarnika na ok 20 minut, aż jajka się zetną
8. Przed podaniem posypujemy siekanym szczypiorkiem


Ziemniaki w aksamitnym i pikantnym sosie śmietanowym!







sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Nashelly pisze…
Chłopskie danie! Pożywne i pyszne :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler