Przejdź do głównej zawartości

Stek z rostbefu z karmelizowaną cebulą i masłem czosnkowym

Wizyta w sklepie mięsnym lub u rzeźnika w dowolnym miejscu na świecie, niezależnie od tego czy jest to Hiszpania, Francja, Indie czy Chiny pokaże nam, jakie potrawy są najbardziej charakterystyczne dla danego regionu. Jagnięce kotlety z kostką, pięknie uformowane kiełbaski, gotowe do faszerowania cielęce mostki, baranina na biryani i tłusta mielona wieprzowina to fundament posiłków w różnych kuchniach świata. Wołowina była nieznana na półkuli zachodniej aż do momentu przybycia tam Europejczyków, którzy wyładowali żywy inwentarz na brzegach Ameryki Północnej i Południowej. W krótkim czasie hodowle bydła rozprzestrzeniły się na bezkresnych preriach Stanów Zjednoczonych i żyznych pampasach Argentyny. Kultura kowbojów i gauczów stworzyła zarówno proste steki, podawane tylko z odrobiną masła, jak również wspaniałe carne asada con chimichurri  (steki marynowane w specjalnej zalewie). Zapraszam na jeden z wspanialszych, ulubionych już nie tylko przez kowbojów, amerykański stek.




Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 25 min



2 steki z rostbefu
2 duże cebule
100 g masła o temperaturze pokojowej
4-5 ząbków czosnku
sól gruboziarnista, pieprz
oliwa z oliwek
3 łyżki masła
2 łyżki brązowego cukru




Do podania


Pieczone bataty














Przygotowanie:



1. Steki wyjmujemy z lodówki przynajmniej 30 minut przed pieczeniem
2. Cebulę obieramy i kroimy w talarki, podsmażamy na maśle na złoty kolor, dodajemy cukier i karmelizujemy kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem
4. Steki oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i solą tuż przed smażeniem, inaczej mięso twardnieje
5. Steki smażymy na dobrze rozgrzanej oliwie z oliwek, najlepiej na patelni grillowej, na średnim ogniu, patelnia na której smażymy nie może dymić
6. Steki o grubości ok 2 cm smażymy - Rare (krwisty): 2-2,5 minuty z każdej strony, Medium (średnio wysmażony): 3-3,5 minuty z każdej strony, Well done (wysmażony): 4-4,5 minuty z każdej strony
7. Po usmażeniu koniecznie odstawiamy steki aby nabrały właściwej struktury, muszą odpocząć przed podaniem ok 5 minut, można pozostawić je na patelni, jednak należy ją odstawić całkowicie od źródła ciepłą, stek nie ostygnie
8. Miękkie masło ucieramy ze zmiażdżonym czosnkiem i dużą szczyptą gruboziarnistej soli
9. Steki podajemy na karmelizowanej cebuli, na wierzchu steku nakładamy masło czosnkowe
10. Można podawać z upieczonym w foli batatem (słodki, nieobrany ziemniak nacinamy na krzyż, ale nie przecinamy do końca, owijamy w folie aluminiowa i pieczemy ok 40 minut do miękkości, przed podaniem solimy)

Chyba żaden mięsożerca nie pogardzi takim stekiem! 







sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Agata Broncel pisze…
Coś wspaniałego!!! Aż mi ślinka cieknie ;)
słodki kompromis pisze…
bardzo dziękuję! Pozdrawiam

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler