Wizyta w sklepie mięsnym lub u rzeźnika w dowolnym miejscu na świecie, niezależnie od tego czy jest to Hiszpania, Francja, Indie czy Chiny pokaże nam, jakie potrawy są najbardziej charakterystyczne dla danego regionu. Jagnięce kotlety z kostką, pięknie uformowane kiełbaski, gotowe do faszerowania cielęce mostki, baranina na biryani i tłusta mielona wieprzowina to fundament posiłków w różnych kuchniach świata. Wołowina była nieznana na półkuli zachodniej aż do momentu przybycia tam Europejczyków, którzy wyładowali żywy inwentarz na brzegach Ameryki Północnej i Południowej. W krótkim czasie hodowle bydła rozprzestrzeniły się na bezkresnych preriach Stanów Zjednoczonych i żyznych pampasach Argentyny. Kultura kowbojów i gauczów stworzyła zarówno proste steki, podawane tylko z odrobiną masła, jak również wspaniałe carne asada con chimichurri (steki marynowane w specjalnej zalewie). Zapraszam na jeden z wspanialszych, ulubionych już nie tylko przez kowbojów, amerykański stek.
Składniki na 2 porcje
2 steki z rostbefu
2 duże cebule
100 g masła o temperaturze pokojowej
4-5 ząbków czosnku
sól gruboziarnista, pieprz
oliwa z oliwek
3 łyżki masła
2 łyżki brązowego cukru
Pieczone bataty
1. Steki wyjmujemy z lodówki przynajmniej 30 minut przed pieczeniem
2. Cebulę obieramy i kroimy w talarki, podsmażamy na maśle na złoty kolor, dodajemy cukier i karmelizujemy kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem
4. Steki oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i solą tuż przed smażeniem, inaczej mięso twardnieje
5. Steki smażymy na dobrze rozgrzanej oliwie z oliwek, najlepiej na patelni grillowej, na średnim ogniu, patelnia na której smażymy nie może dymić
6. Steki o grubości ok 2 cm smażymy - Rare (krwisty): 2-2,5 minuty z każdej strony, Medium (średnio wysmażony): 3-3,5 minuty z każdej strony, Well done (wysmażony): 4-4,5 minuty z każdej strony
7. Po usmażeniu koniecznie odstawiamy steki aby nabrały właściwej struktury, muszą odpocząć przed podaniem ok 5 minut, można pozostawić je na patelni, jednak należy ją odstawić całkowicie od źródła ciepłą, stek nie ostygnie
8. Miękkie masło ucieramy ze zmiażdżonym czosnkiem i dużą szczyptą gruboziarnistej soli
9. Steki podajemy na karmelizowanej cebuli, na wierzchu steku nakładamy masło czosnkowe
10. Można podawać z upieczonym w foli batatem (słodki, nieobrany ziemniak nacinamy na krzyż, ale nie przecinamy do końca, owijamy w folie aluminiowa i pieczemy ok 40 minut do miękkości, przed podaniem solimy)
Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 25 min
2 steki z rostbefu
2 duże cebule
100 g masła o temperaturze pokojowej
4-5 ząbków czosnku
sól gruboziarnista, pieprz
oliwa z oliwek
3 łyżki masła
2 łyżki brązowego cukru
Do podania
Pieczone bataty
Przygotowanie:
1. Steki wyjmujemy z lodówki przynajmniej 30 minut przed pieczeniem
2. Cebulę obieramy i kroimy w talarki, podsmażamy na maśle na złoty kolor, dodajemy cukier i karmelizujemy kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem
4. Steki oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i solą tuż przed smażeniem, inaczej mięso twardnieje
5. Steki smażymy na dobrze rozgrzanej oliwie z oliwek, najlepiej na patelni grillowej, na średnim ogniu, patelnia na której smażymy nie może dymić
6. Steki o grubości ok 2 cm smażymy - Rare (krwisty): 2-2,5 minuty z każdej strony, Medium (średnio wysmażony): 3-3,5 minuty z każdej strony, Well done (wysmażony): 4-4,5 minuty z każdej strony
7. Po usmażeniu koniecznie odstawiamy steki aby nabrały właściwej struktury, muszą odpocząć przed podaniem ok 5 minut, można pozostawić je na patelni, jednak należy ją odstawić całkowicie od źródła ciepłą, stek nie ostygnie
8. Miękkie masło ucieramy ze zmiażdżonym czosnkiem i dużą szczyptą gruboziarnistej soli
9. Steki podajemy na karmelizowanej cebuli, na wierzchu steku nakładamy masło czosnkowe
10. Można podawać z upieczonym w foli batatem (słodki, nieobrany ziemniak nacinamy na krzyż, ale nie przecinamy do końca, owijamy w folie aluminiowa i pieczemy ok 40 minut do miękkości, przed podaniem solimy)
Chyba żaden mięsożerca nie pogardzi takim stekiem!



Komentarze