Dokładnie nikt nie wie skąd pochodzi Red Velvet Cake. Przepis zaczął krążyć po Stanach Zjednoczonych w 1920 roku, a ciasto serwowano w restauracji w Hotelu Waldorf-Astoria w Nowym Jorku.Wikipedia mówi, że ciasto powstało w czasie Wielkiego Kryzysu, kiedy zamiast cukru używano soku z buraków, który dawał słodycz i barwę. Najbardziej prawdopodobna wersją jest XIX-wieczna historia Johna A. Adamsa - producenta barwników i ekstraktów spożywczych (The Adams Extract Company) – który bardzo dobrze prosperował w swojej rodzinnej firmie. Jednakże Wielki Kryzys załamał sprzedaż – nikt nie miał głowy do barwników… Adams zaczął myśleć i wprowadził do sklepów próbki, a do każdego produktu dołączał przepis na red velvet cake (oczywiście już z dodatkiem barwnika). Przepis znalazł się w gazetach, a piekarze i cukiernicy starali się od tej chwili uzyskać najbardziej czerwone ciasto. Przepisów na to słynne już ciasto jest wiele, mnie najbardziej przypadł do gustu ten z wersją czekoladową. Red velvet cake dotarł również na strony Słodkiego Kompromisu, tym razem z okazji 2 urodzin mojej córeczki.
Składniki na tortownicę o śr 20-23 cm
125 g masła w temp. pokojowej
250 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 jajka
1 łyżka kakao w proszku
30 ml czerwonego barwnika spożywczego
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczki soli
1 szklanka maślanki lub jogurtu greckiego
1 łyżeczka białego octu
1 łyżeczka sody
sok malinowy do nasączania
125 g masła w temp. pokojowej
125 g cukru pudru
150 g gorzkiej czekolady (70%)
6 jajek
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
90 g cukru pudru
szczypta soli
125 g mąki pszennej
200 g masła w temp. pokojowej
700 g naturalnego serka kanapkowego (typu philadelphia)
300 g cukru pudru
250 g mascarpone
100 ml espresso, albo mocnej kawy
90 ml wody
80 g cukru pudru
1. Ciasto czerwone - Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Formę 20-23 cm smarujemy masłem.
2. Ucieramy masło i cukier na puszystą masę, dodajemy ekstrakt.
3. Następnie dodajemy po jednym jajku
4. Dodajemy kakao i czerwony barwnik. Łączymy miksując na wolnych obrotach5. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Suche składniki, na przemian z maślanką lub jogurtem dodajemy w trzech porcjach do mieszanki maślano-jajecznej. Za każdym razem dokładnie łączymy. Pamiętajmy o niskich obrotach
6. Na koniec dodajemy ocet i sodę, łączymy7. Wylewamy ciasto do dwóch foremek i pieczemy przez 18-20 minut, jeśli nie wchodzę obydwie formy obok siebie, pieczemy w dwóch etapach
8. Ciasto czekoladowe - Rozgrzewamy piekarnik do 165°C. Natłuszczamy formę (20-23 cm).
9. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce
10. Ucieramy masło i cukier (125 g) na puszystą masę. Następnie powoli dodajemy delikatnie schłodzoną, rozpuszczoną czekoladę, a po niej żółtka i ekstrakt. 11. W osobnej misce ubijamy białka na sztywno, dodając powoli cukier (90 g) i sól.12. Teraz w trzech porcjach dodajemy ubitą pianę do masy czekoladowej za każdym razem dokładnie mieszając.
13. Następnie dodajemy mąkę w dwóch etapach, mieszamy aż do momentu kiedy znikną ślady mąki
14. Ciasto wylewamy do dwóch tortownic, lub pieczemy w dwóch etapach przez 20-22 min., aż ciasto będzie z góry popękane, lekko gliniaste, ale suche. Studzimy i wyjmujemy z formy
15. Krem - kiedy blaty się pieką przygotowujemy krem, mieszamy mikserem masło na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce serka kanapkowego, następnie mascarpone, a na koniec dosypujemy partiami cukier puder, masę wstawiamy na ok 1/2 h do lodówki
16. Syrop kawowy - wszystkie składniki syropu umieszczamy w rondelku i podgrzewając na średnim ogniu redukujemy całość o połowę, schładzamy
17. Montaż tortu - pierwszy blat czerwony układamy na paterze, ścinamy lekko wierzch blatu, będzie nam potrzebny do dekoracji, nasączamy blat ok 10 łyżkami soku malinowego rozcieńczonego z wodą, na wierzchu rozsmarowujemy masę serową mniej więcej na grubość 1 cm, następnie układamy blat czekoladowy, nasączamy go syropem kawowym, smarujemy kolejna warstwą kremu, tak samo postępujemy z pozostałymi dwoma blatami
18. Na koniec smarujemy boki i wierzch tortu, obsypujemy zmielonymi w blenderze okruchami czerwonego blatu i wstawiamy do lodówki do czasu podania
Składniki na tortownicę o śr 20-23 cm
Czas przygotowania: 30 min + 80 min pieczenie
Ciasto czerwone:
250 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 jajka
1 łyżka kakao w proszku
30 ml czerwonego barwnika spożywczego
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczki soli
1 szklanka maślanki lub jogurtu greckiego
1 łyżeczka białego octu
1 łyżeczka sody
sok malinowy do nasączania
Ciasto czekoladowo-kawowe:
125 g masła w temp. pokojowej
125 g cukru pudru
150 g gorzkiej czekolady (70%)
6 jajek
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
90 g cukru pudru
szczypta soli
125 g mąki pszennej
Krem
200 g masła w temp. pokojowej
700 g naturalnego serka kanapkowego (typu philadelphia)
300 g cukru pudru
250 g mascarpone
Syrop kawowy
90 ml wody
80 g cukru pudru
Przygotowanie:
1. Ciasto czerwone - Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Formę 20-23 cm smarujemy masłem.
2. Ucieramy masło i cukier na puszystą masę, dodajemy ekstrakt.
3. Następnie dodajemy po jednym jajku
4. Dodajemy kakao i czerwony barwnik. Łączymy miksując na wolnych obrotach5. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Suche składniki, na przemian z maślanką lub jogurtem dodajemy w trzech porcjach do mieszanki maślano-jajecznej. Za każdym razem dokładnie łączymy. Pamiętajmy o niskich obrotach
6. Na koniec dodajemy ocet i sodę, łączymy7. Wylewamy ciasto do dwóch foremek i pieczemy przez 18-20 minut, jeśli nie wchodzę obydwie formy obok siebie, pieczemy w dwóch etapach
8. Ciasto czekoladowe - Rozgrzewamy piekarnik do 165°C. Natłuszczamy formę (20-23 cm).
9. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce
10. Ucieramy masło i cukier (125 g) na puszystą masę. Następnie powoli dodajemy delikatnie schłodzoną, rozpuszczoną czekoladę, a po niej żółtka i ekstrakt. 11. W osobnej misce ubijamy białka na sztywno, dodając powoli cukier (90 g) i sól.12. Teraz w trzech porcjach dodajemy ubitą pianę do masy czekoladowej za każdym razem dokładnie mieszając.
13. Następnie dodajemy mąkę w dwóch etapach, mieszamy aż do momentu kiedy znikną ślady mąki
14. Ciasto wylewamy do dwóch tortownic, lub pieczemy w dwóch etapach przez 20-22 min., aż ciasto będzie z góry popękane, lekko gliniaste, ale suche. Studzimy i wyjmujemy z formy
15. Krem - kiedy blaty się pieką przygotowujemy krem, mieszamy mikserem masło na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce serka kanapkowego, następnie mascarpone, a na koniec dosypujemy partiami cukier puder, masę wstawiamy na ok 1/2 h do lodówki
16. Syrop kawowy - wszystkie składniki syropu umieszczamy w rondelku i podgrzewając na średnim ogniu redukujemy całość o połowę, schładzamy
17. Montaż tortu - pierwszy blat czerwony układamy na paterze, ścinamy lekko wierzch blatu, będzie nam potrzebny do dekoracji, nasączamy blat ok 10 łyżkami soku malinowego rozcieńczonego z wodą, na wierzchu rozsmarowujemy masę serową mniej więcej na grubość 1 cm, następnie układamy blat czekoladowy, nasączamy go syropem kawowym, smarujemy kolejna warstwą kremu, tak samo postępujemy z pozostałymi dwoma blatami
18. Na koniec smarujemy boki i wierzch tortu, obsypujemy zmielonymi w blenderze okruchami czerwonego blatu i wstawiamy do lodówki do czasu podania
Amerykański, krwisto czerwony i spektakularny tort!



Komentarze
Szczegóły na moim blogu http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2014/01/codziennik-kuchenny-nominowany-do.html