Przejdź do głównej zawartości

Red velvet cake

Dokładnie nikt nie wie skąd pochodzi Red Velvet Cake. Przepis zaczął krążyć po Stanach Zjednoczonych w 1920 roku, a ciasto serwowano w restauracji w Hotelu Waldorf-Astoria w Nowym Jorku.Wikipedia mówi, że ciasto powstało w czasie Wielkiego Kryzysu, kiedy zamiast cukru używano soku z buraków, który dawał słodycz i barwę. Najbardziej prawdopodobna wersją jest XIX-wieczna historia Johna A. Adamsa - producenta barwników i ekstraktów spożywczych (The Adams Extract Company) – który bardzo dobrze prosperował w swojej rodzinnej firmie. Jednakże Wielki Kryzys załamał sprzedaż – nikt nie miał głowy do barwników… Adams zaczął myśleć i wprowadził do sklepów próbki, a do każdego produktu dołączał przepis na red velvet cake (oczywiście już z dodatkiem barwnika). Przepis znalazł się w gazetach, a piekarze i cukiernicy starali się od tej chwili uzyskać najbardziej czerwone ciasto. Przepisów na to słynne już ciasto jest wiele, mnie najbardziej przypadł do gustu ten z wersją czekoladową. Red velvet cake dotarł również na strony Słodkiego Kompromisu, tym razem z okazji 2 urodzin mojej córeczki. 






Składniki na tortownicę o śr 20-23 cm
Czas przygotowania: 30 min + 80 min pieczenie




Ciasto czerwone: 


125 g masła w temp. pokojowej 
250 g cukru pudru 
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
2 jajka 
1 łyżka kakao w proszku
30 ml czerwonego barwnika spożywczego
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 łyżeczki soli 
1 szklanka maślanki lub jogurtu greckiego
1 łyżeczka białego octu 
1 łyżeczka sody

sok malinowy do nasączania









Ciasto czekoladowo-kawowe: 


125 g masła w temp. pokojowej 
125 g cukru pudru 
150 g gorzkiej czekolady (70%) 
6 jajek
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
90 g cukru pudru 
szczypta soli 
125 g mąki pszennej



Krem 


200 g masła w temp. pokojowej 
700 g naturalnego serka kanapkowego (typu philadelphia
300 g cukru pudru 
250 g mascarpone



Syrop kawowy


100 ml espresso, albo mocnej kawy 
90 ml wody 
80 g cukru pudru 




Przygotowanie:


1. Ciasto czerwone - Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Formę 20-23 cm smarujemy masłem. 
2. Ucieramy masło i cukier na puszystą masę, dodajemy ekstrakt. 
3. Następnie dodajemy po jednym jajku
4. Dodajemy kakao i czerwony barwnik. Łączymy miksując na wolnych obrotach5. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Suche składniki, na przemian z maślanką lub jogurtem dodajemy w trzech porcjach do mieszanki maślano-jajecznej. Za każdym razem dokładnie łączymy. Pamiętajmy o niskich obrotach
6. Na koniec dodajemy ocet i sodę, łączymy7. Wylewamy ciasto do dwóch foremek i pieczemy przez 18-20 minut, jeśli nie wchodzę obydwie formy obok siebie, pieczemy w dwóch etapach
8. Ciasto czekoladowe Rozgrzewamy piekarnik do 165°C. Natłuszczamy formę (20-23 cm). 
9. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce
10. Ucieramy masło i cukier (125 g) na puszystą masę. Następnie powoli dodajemy delikatnie schłodzoną, rozpuszczoną czekoladę, a po niej żółtka i ekstrakt. 11. W osobnej misce ubijamy białka na sztywno, dodając powoli cukier (90 g) i sól.12. Teraz w trzech porcjach dodajemy ubitą pianę do masy czekoladowej za każdym razem dokładnie mieszając.

13. Następnie dodajemy  mąkę w dwóch etapach, mieszamy aż do momentu kiedy znikną ślady mąki
14. Ciasto wylewamy do dwóch tortownic, lub pieczemy w dwóch etapach przez 20-22 min., aż ciasto będzie z góry popękane, lekko gliniaste, ale suche. Studzimy i wyjmujemy z formy
15. Krem - kiedy blaty się pieką przygotowujemy krem, mieszamy mikserem masło na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce serka kanapkowego, następnie mascarpone, a na koniec dosypujemy partiami  cukier puder, masę wstawiamy na ok 1/2 h do lodówki
16. Syrop kawowy - wszystkie składniki syropu umieszczamy w rondelku i podgrzewając na średnim ogniu redukujemy całość o połowę, schładzamy
17. Montaż tortu - pierwszy blat czerwony układamy na paterze, ścinamy lekko wierzch blatu, będzie nam potrzebny do dekoracji, nasączamy blat ok 10 łyżkami soku malinowego rozcieńczonego z wodą, na wierzchu rozsmarowujemy masę serową mniej więcej na grubość 1 cm, następnie układamy blat czekoladowy, nasączamy go syropem kawowym, smarujemy kolejna warstwą kremu, tak samo postępujemy z pozostałymi dwoma blatami
18. Na koniec smarujemy boki i wierzch tortu, obsypujemy zmielonymi w blenderze okruchami czerwonego blatu i wstawiamy do lodówki do czasu podania


Amerykański, krwisto czerwony i spektakularny tort!










sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Witaj, nominowałam Cię do Liebster Blog Award.
Szczegóły na moim blogu http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2014/01/codziennik-kuchenny-nominowany-do.html

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler