Przejdź do głównej zawartości

Parfait bezowe z sosem wiśniowym

Ten mrożony deser, podawany zazwyczaj w wysokim kielichu, przygotowywany jest na bazie mrożonego kremu lub bitej śmietany, serwowany z sosem owocowym jest jednym z ulubionych, przez Włochów, słodkich zwieńczeń posiłków. Sama nazwa kryje już w sobie obietnicę spełnionej słodkości, gdyż parfait pochodzi od języka francuskiego i oznacza doskonały, idealny. Lody nie są zbytnio twarde, łatwo wyczuwalne są w nich drobinki gorzkiej czekolady i bezy, a co najważniejsze nie potrzebujecie maszynki do lodów w celu ich przygotowania, wystarczy mikser i foremka. Parfait można przygotować z dowolnym owocowym lub czekoladowym sosem, jak również wzbogacić je o różnorodne bakalie. Jako, że jestem czekoladoholiczką proponuję jednak okruchy czekoladowe i kawałki bezy, ale ostatecznie pozostawiam to waszej inwencji i życzę smacznego!






Składniki na ok 8 porcji
Czas przygotowania: 20 min + 8 h mrożenie



300 ml śmietany 36%
30 g gorzkiej czekolady
1 łyżka rumu lub likieru kawowego
100 g gotowej bezy
500 g mrożonych wiśni
5 łyżek cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej



















Przygotowanie:



1. Keksówkę o wymiarach 18/12 cm wykładamy dokładnie folią spożywczą, niech kawałki folii wystają na zewnątrz
2. Śmietanę ubijamy mikserem, jednak nie na zbyt sztywną pianę
3. Czekoladę siekamy, dodajemy do śmietany razem z likierem
4. Dodajemy pokruszone bezy, całość mieszamy delikatnie
5. Masę wylewamy do przygotowanej keksówki, przykrywamy dokładnie folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na ok 8 godzin lub na całą noc
6. Sos -  wiśnie wrzucamy do rondelka, dosypujemy cukier i podgrzewamy całość, aż wiśnie się rozmrożą, dolewamy trochę wody, na tyle żeby leciuteńko przykryć owoce, gotujemy, w kubku rozmieszać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej z odrobiną wody, wlewamy mąkę do wiśni, mieszamy intensywnie, zagotowujemy, kiedy sos zgęstnieje, odstawiamy z ognia
7. Przed podaniem wyjmujemy lody z keksówki, należy obrócić ją do góry dnem i postukać o blat, deser powinien się wysunąć, kroimy parfait na grube plastry i polewamy sosem wiśniowym

Najlepsze, bo domowe lody!







sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Decorate a Cake pisze…
oh... wygląda bardzo dobrze! Musze wypróbować bo dużo już o Parfait słyszałam :D

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi