Przejdź do głównej zawartości

Parfait bezowe z sosem wiśniowym

Ten mrożony deser, podawany zazwyczaj w wysokim kielichu, przygotowywany jest na bazie mrożonego kremu lub bitej śmietany, serwowany z sosem owocowym jest jednym z ulubionych, przez Włochów, słodkich zwieńczeń posiłków. Sama nazwa kryje już w sobie obietnicę spełnionej słodkości, gdyż parfait pochodzi od języka francuskiego i oznacza doskonały, idealny. Lody nie są zbytnio twarde, łatwo wyczuwalne są w nich drobinki gorzkiej czekolady i bezy, a co najważniejsze nie potrzebujecie maszynki do lodów w celu ich przygotowania, wystarczy mikser i foremka. Parfait można przygotować z dowolnym owocowym lub czekoladowym sosem, jak również wzbogacić je o różnorodne bakalie. Jako, że jestem czekoladoholiczką proponuję jednak okruchy czekoladowe i kawałki bezy, ale ostatecznie pozostawiam to waszej inwencji i życzę smacznego!






Składniki na ok 8 porcji
Czas przygotowania: 20 min + 8 h mrożenie



300 ml śmietany 36%
30 g gorzkiej czekolady
1 łyżka rumu lub likieru kawowego
100 g gotowej bezy
500 g mrożonych wiśni
5 łyżek cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej



















Przygotowanie:



1. Keksówkę o wymiarach 18/12 cm wykładamy dokładnie folią spożywczą, niech kawałki folii wystają na zewnątrz
2. Śmietanę ubijamy mikserem, jednak nie na zbyt sztywną pianę
3. Czekoladę siekamy, dodajemy do śmietany razem z likierem
4. Dodajemy pokruszone bezy, całość mieszamy delikatnie
5. Masę wylewamy do przygotowanej keksówki, przykrywamy dokładnie folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na ok 8 godzin lub na całą noc
6. Sos -  wiśnie wrzucamy do rondelka, dosypujemy cukier i podgrzewamy całość, aż wiśnie się rozmrożą, dolewamy trochę wody, na tyle żeby leciuteńko przykryć owoce, gotujemy, w kubku rozmieszać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej z odrobiną wody, wlewamy mąkę do wiśni, mieszamy intensywnie, zagotowujemy, kiedy sos zgęstnieje, odstawiamy z ognia
7. Przed podaniem wyjmujemy lody z keksówki, należy obrócić ją do góry dnem i postukać o blat, deser powinien się wysunąć, kroimy parfait na grube plastry i polewamy sosem wiśniowym

Najlepsze, bo domowe lody!







sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Decorateacake pisze…
oh... wygląda bardzo dobrze! Musze wypróbować bo dużo już o Parfait słyszałam :D

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler