Przejdź do głównej zawartości

Parfait bezowe z sosem wiśniowym

Ten mrożony deser, podawany zazwyczaj w wysokim kielichu, przygotowywany jest na bazie mrożonego kremu lub bitej śmietany, serwowany z sosem owocowym jest jednym z ulubionych, przez Włochów, słodkich zwieńczeń posiłków. Sama nazwa kryje już w sobie obietnicę spełnionej słodkości, gdyż parfait pochodzi od języka francuskiego i oznacza doskonały, idealny. Lody nie są zbytnio twarde, łatwo wyczuwalne są w nich drobinki gorzkiej czekolady i bezy, a co najważniejsze nie potrzebujecie maszynki do lodów w celu ich przygotowania, wystarczy mikser i foremka. Parfait można przygotować z dowolnym owocowym lub czekoladowym sosem, jak również wzbogacić je o różnorodne bakalie. Jako, że jestem czekoladoholiczką proponuję jednak okruchy czekoladowe i kawałki bezy, ale ostatecznie pozostawiam to waszej inwencji i życzę smacznego!






Składniki na ok 8 porcji
Czas przygotowania: 20 min + 8 h mrożenie



300 ml śmietany 36%
30 g gorzkiej czekolady
1 łyżka rumu lub likieru kawowego
100 g gotowej bezy
500 g mrożonych wiśni
5 łyżek cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej



















Przygotowanie:



1. Keksówkę o wymiarach 18/12 cm wykładamy dokładnie folią spożywczą, niech kawałki folii wystają na zewnątrz
2. Śmietanę ubijamy mikserem, jednak nie na zbyt sztywną pianę
3. Czekoladę siekamy, dodajemy do śmietany razem z likierem
4. Dodajemy pokruszone bezy, całość mieszamy delikatnie
5. Masę wylewamy do przygotowanej keksówki, przykrywamy dokładnie folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na ok 8 godzin lub na całą noc
6. Sos -  wiśnie wrzucamy do rondelka, dosypujemy cukier i podgrzewamy całość, aż wiśnie się rozmrożą, dolewamy trochę wody, na tyle żeby leciuteńko przykryć owoce, gotujemy, w kubku rozmieszać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej z odrobiną wody, wlewamy mąkę do wiśni, mieszamy intensywnie, zagotowujemy, kiedy sos zgęstnieje, odstawiamy z ognia
7. Przed podaniem wyjmujemy lody z keksówki, należy obrócić ją do góry dnem i postukać o blat, deser powinien się wysunąć, kroimy parfait na grube plastry i polewamy sosem wiśniowym

Najlepsze, bo domowe lody!







sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Decorateacake pisze…
oh... wygląda bardzo dobrze! Musze wypróbować bo dużo już o Parfait słyszałam :D

Popularne posty z tego bloga

Sos demi glace

Demi glace - bardzo aromatyczny sos kuchni francuskiej o głębokim kolorze, stosowany samodzielnie lub jako baza wyjściowa innych sosów pieczeniowych. Warto się pokusić o jego przygotowanie i przechowywać w postacie zamrożonych kostek, bardzo szybko wtedy wzbogacimy nasze danie o sos dzięki, któremu nasz posiłek będzie aż kipieć smakiem. Początkowa faza przygotowań, polegająca na pieczeniu kości może wywołać u Was chęć natychmiastowej ucieczki z domu, wszak zapach jest dość specyficzny i intensywny. Jednakże dalsze etapy będą już tylko wymagały podtrzymywania ognia i cierpliwości, aż wszystkie składniki oddadzą bulionowi swój smak. Warzywa i kości muszą się dobrze skarmelizować, nie należy ich więc zbyt często obracać. Zawartość garnka po ok 48 godzinach nabiera prawdziwej mocy i staje się naturalnym koncentratem mięsno-warzywnym. 

Jabłka zapiekane pod owsianą kruszonką

Takie śniadaniowe wariacje na temat jabłek i płatków owsianych to miłego dnia początek. Często jadam jabłka na śniadanie, w wersji ekstremalnej, czytaj szybkiej to po prostu soczyste jabłko, kiedy mam więcej czasu karmelizuję jabłka i dorzucam je do owsianki, dziś śniadanie w klimacie slow food. Trzeba trochę cierpliwości aby wygrać z obezwładniającym zapachem kruszonki i jabłek wydobywającym się z piekarnika, ale smak wynagrodzi nam czekanie. W efekcie uzyskamy chrupiącą wierzchnią warstwę, miękkie jabłka przesiąknięte cynamonem i kremowy jogurt, oczywiście polecam ten domowej produkcji (przepis).

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…