Przejdź do głównej zawartości

Deser piernikowo-wiśniowy

Jeśli w duchu nocy sylwestrowej przygotowujecie pierwszą w tym roku prywatkę, to mam dla Was ciekawą propozycję deserową. Owocowo-korzenny deser do przygotowania  w trybie ekspresowym. Smakuje szczególnie dobrze w zimowym otoczeniu, gdyż pobrzmiewają w nim Bożonarodzeniowe smaki. Jeśli nie prywatka, a spokojny, weekendowy wieczór, to deser nada się również na doskonałego towarzysza owocowej herbaty w wersji maxi i ciepłych wełnianych skarpet. Polecam gorąco!





Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania 15 min



250 g serka mascarpone
250 g greckiego jogurtu
250 g mrożonych wiśni
200 g korzennych ciasteczek
1 łyżka maki ziemniaczanej
szczypta cynamonu
3-4 łyżek cukru krystalicznego
1-2 łyżek cukru pudru






















Przygotowanie:



1. Frużelina wiśniowa - do garnka wrzucamy mrożone wiśnie, zasypujemy 2-3 łyżkami cukru, podgrzewamy aż wiśnie staną się miękkie, zalewamy wodą, tylko tyle żeby leciuteńko zakryć owoce, dodajemy szczyptę cynamonu i gotujemy ok 5 minut, mąkę ziemniaczaną rozmieszać w odrobinie zimnej wody i dolać do owoców, szybko zamieszać, doprawić cukrem wedle smaku, ostudzić
2. Mascarpone mieszamy mikserem z jogurtem, dodajemy 1-2  łyżek cukru pudru
3. Na dno szklanek wykładamy frużelinę wiśniową, na którą kruszymy ciasteczka korzenne, na końcu przykrywamy kremem, ozdabiamy kawałkami ciasteczek
4. Można przechowywać w lodówce nawet do 3 dni


Korzenno - owocowy deser smakuje szczególnie dobrze zimą!










sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Ervisha pisze…
On już wygląda wspaniale :D
Agata pisze…
świetny deser, zdecydowanie moje smaki. na pewno skorzystam i zrobię na karnawał ;)
gin pisze…
Mniam, pysznie wygląda :)
Dla mnie wersja wełniano-skarpetowa ;)
słodki kompromis pisze…
Dziękuję za komentarze, to bardzo miłe! Ja również wybieram wersję "wełnianą" przynajmniej na dziś ;) Pozdrawiam!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.