Jeśli w duchu nocy sylwestrowej przygotowujecie pierwszą w tym roku prywatkę, to mam dla Was ciekawą propozycję deserową. Owocowo-korzenny deser do przygotowania w trybie ekspresowym. Smakuje szczególnie dobrze w zimowym otoczeniu, gdyż pobrzmiewają w nim Bożonarodzeniowe smaki. Jeśli nie prywatka, a spokojny, weekendowy wieczór, to deser nada się również na doskonałego towarzysza owocowej herbaty w wersji maxi i ciepłych wełnianych skarpet. Polecam gorąco!
Składniki na 4 porcje
250 g serka mascarpone
250 g greckiego jogurtu
250 g mrożonych wiśni
200 g korzennych ciasteczek
1 łyżka maki ziemniaczanej
szczypta cynamonu
3-4 łyżek cukru krystalicznego
1-2 łyżek cukru pudru
1. Frużelina wiśniowa - do garnka wrzucamy mrożone wiśnie, zasypujemy 2-3 łyżkami cukru, podgrzewamy aż wiśnie staną się miękkie, zalewamy wodą, tylko tyle żeby leciuteńko zakryć owoce, dodajemy szczyptę cynamonu i gotujemy ok 5 minut, mąkę ziemniaczaną rozmieszać w odrobinie zimnej wody i dolać do owoców, szybko zamieszać, doprawić cukrem wedle smaku, ostudzić
2. Mascarpone mieszamy mikserem z jogurtem, dodajemy 1-2 łyżek cukru pudru
3. Na dno szklanek wykładamy frużelinę wiśniową, na którą kruszymy ciasteczka korzenne, na końcu przykrywamy kremem, ozdabiamy kawałkami ciasteczek
4. Można przechowywać w lodówce nawet do 3 dni
Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania 15 min
250 g serka mascarpone
250 g greckiego jogurtu
250 g mrożonych wiśni
200 g korzennych ciasteczek
1 łyżka maki ziemniaczanej
szczypta cynamonu
3-4 łyżek cukru krystalicznego
1-2 łyżek cukru pudru
Przygotowanie:
1. Frużelina wiśniowa - do garnka wrzucamy mrożone wiśnie, zasypujemy 2-3 łyżkami cukru, podgrzewamy aż wiśnie staną się miękkie, zalewamy wodą, tylko tyle żeby leciuteńko zakryć owoce, dodajemy szczyptę cynamonu i gotujemy ok 5 minut, mąkę ziemniaczaną rozmieszać w odrobinie zimnej wody i dolać do owoców, szybko zamieszać, doprawić cukrem wedle smaku, ostudzić
2. Mascarpone mieszamy mikserem z jogurtem, dodajemy 1-2 łyżek cukru pudru
3. Na dno szklanek wykładamy frużelinę wiśniową, na którą kruszymy ciasteczka korzenne, na końcu przykrywamy kremem, ozdabiamy kawałkami ciasteczek
4. Można przechowywać w lodówce nawet do 3 dni
Korzenno - owocowy deser smakuje szczególnie dobrze zimą!



Komentarze
Dla mnie wersja wełniano-skarpetowa ;)