Przejdź do głównej zawartości

Sznycle cytrynowe z ziemniaczanym pure i karmelizowaną marchewką

Ah Święta, Święta....zakupów za Was nie zrobię, prezentów również nie kupię, choinki nie zetnę i nie ubiorę, ale mogę zadbać o to żebyście pamiętali o obiedzie w czasie tej bieganiny ;) Dziś podsyłam Wam świetny pomysł na obiad, smaczny i nieskomplikowany, przygotowanie może nieekspresowe, ale smak wynagrodzi Wam te kilkadziesiąt minut spędzone w kuchni. Przecież nawet Święty Mikołaj potrzebuje chwili wytchnienia żeby wrzucić coś na ząb, ważne wtedy żeby było smacznie, treściwie i nieskomplikowanie ;)



Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania ok 50 min


4 sznycle z indyka
1 kg ziemniaków
800 g marchewki
natka pietruszki
2 łyżki orzechów laskowych
7 łyżek masła
2 cytryny
200 ml mleka
2 łyżki klarowanego masła
5 łyżek konfitury morelowej
2 łyżki brązowego cukru
1 gałązka świeżego rozmarynu
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej



















Przygotowanie:



1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonym wrzątki ok 20 minut
2. Marchewki obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół, następnie kroimy ukośnie na kawałki i gotujemy ok 6-8 minut w lekko osolonym i posłodzonym wrzątku
3. Sznycel myjemy i lekko rozbijamy, powinny mieć jedną grubość, oprószamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem
4. Na patelni rozpuszczamy klarowane masło i smażymy sznycel na złoty kolor, ok 2 minuty z każdej strony, odkładamy i utrzymujemy w lekko nagrzanym piekarniku żeby nie wystygły
5. Na suchej patelni podprażamy grubo posiekane orzechy laskowe, pilnujmy żeby nie przypalić orzechów bo staną się gorzkie, odkładamy
6. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy na pure, dodajemy mleko i 5 łyżek masła, ucieramy dokładnie, doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej
7. Na patelnię wsypujemy 2 łyżki cukru, czekamy aż się rozpuści, wrzucamy podgotowane marchewki i podrzucając karmelizujemy ok 4 minuty, następnie dodajemy 2 łyżki masła, czekamy aż masło i cukier oblepia kawałki marchewki, posypujemy siekana pietruszką, odkładamy
8.Na patelnię ze smażenia sznycli wlewamy sok z jednej cytryny, zeskrobujemy osad z dna, dodajemy konfiturę z moreli i igiełki z 1 gałązki rozmarynu, mieszamy, można dodać konfitury jeśli sos jest zbyt kwaśny
9. Sznycle przekładamy plasterkami cytryny, polewamy sosem morelowym, podajemy z pure ziemniaczanym, które posypujemy podprażonymi orzechami,  oraz z karmelizowaną marchewką


Rześki sos, kremowe pure i słodka marchewka - danie doskonałe!








sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Madlen pisze…
Świetne połączenie:)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.