Ah Święta, Święta....zakupów za Was nie zrobię, prezentów również nie kupię, choinki nie zetnę i nie ubiorę, ale mogę zadbać o to żebyście pamiętali o obiedzie w czasie tej bieganiny ;) Dziś podsyłam Wam świetny pomysł na obiad, smaczny i nieskomplikowany, przygotowanie może nieekspresowe, ale smak wynagrodzi Wam te kilkadziesiąt minut spędzone w kuchni. Przecież nawet Święty Mikołaj potrzebuje chwili wytchnienia żeby wrzucić coś na ząb, ważne wtedy żeby było smacznie, treściwie i nieskomplikowanie ;)
Składniki na 4 porcje
4 sznycle z indyka
1 kg ziemniaków
800 g marchewki
natka pietruszki
2 łyżki orzechów laskowych
7 łyżek masła
2 cytryny
200 ml mleka
2 łyżki klarowanego masła
5 łyżek konfitury morelowej
2 łyżki brązowego cukru
1 gałązka świeżego rozmarynu
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonym wrzątki ok 20 minut
2. Marchewki obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół, następnie kroimy ukośnie na kawałki i gotujemy ok 6-8 minut w lekko osolonym i posłodzonym wrzątku
3. Sznycel myjemy i lekko rozbijamy, powinny mieć jedną grubość, oprószamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem
4. Na patelni rozpuszczamy klarowane masło i smażymy sznycel na złoty kolor, ok 2 minuty z każdej strony, odkładamy i utrzymujemy w lekko nagrzanym piekarniku żeby nie wystygły
5. Na suchej patelni podprażamy grubo posiekane orzechy laskowe, pilnujmy żeby nie przypalić orzechów bo staną się gorzkie, odkładamy
6. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy na pure, dodajemy mleko i 5 łyżek masła, ucieramy dokładnie, doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej
7. Na patelnię wsypujemy 2 łyżki cukru, czekamy aż się rozpuści, wrzucamy podgotowane marchewki i podrzucając karmelizujemy ok 4 minuty, następnie dodajemy 2 łyżki masła, czekamy aż masło i cukier oblepia kawałki marchewki, posypujemy siekana pietruszką, odkładamy
8.Na patelnię ze smażenia sznycli wlewamy sok z jednej cytryny, zeskrobujemy osad z dna, dodajemy konfiturę z moreli i igiełki z 1 gałązki rozmarynu, mieszamy, można dodać konfitury jeśli sos jest zbyt kwaśny
9. Sznycle przekładamy plasterkami cytryny, polewamy sosem morelowym, podajemy z pure ziemniaczanym, które posypujemy podprażonymi orzechami, oraz z karmelizowaną marchewką
Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania ok 50 min
4 sznycle z indyka
1 kg ziemniaków
800 g marchewki
natka pietruszki
2 łyżki orzechów laskowych
7 łyżek masła
2 cytryny
200 ml mleka
2 łyżki klarowanego masła
5 łyżek konfitury morelowej
2 łyżki brązowego cukru
1 gałązka świeżego rozmarynu
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonym wrzątki ok 20 minut
2. Marchewki obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół, następnie kroimy ukośnie na kawałki i gotujemy ok 6-8 minut w lekko osolonym i posłodzonym wrzątku
3. Sznycel myjemy i lekko rozbijamy, powinny mieć jedną grubość, oprószamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem
4. Na patelni rozpuszczamy klarowane masło i smażymy sznycel na złoty kolor, ok 2 minuty z każdej strony, odkładamy i utrzymujemy w lekko nagrzanym piekarniku żeby nie wystygły
5. Na suchej patelni podprażamy grubo posiekane orzechy laskowe, pilnujmy żeby nie przypalić orzechów bo staną się gorzkie, odkładamy
6. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy na pure, dodajemy mleko i 5 łyżek masła, ucieramy dokładnie, doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej
7. Na patelnię wsypujemy 2 łyżki cukru, czekamy aż się rozpuści, wrzucamy podgotowane marchewki i podrzucając karmelizujemy ok 4 minuty, następnie dodajemy 2 łyżki masła, czekamy aż masło i cukier oblepia kawałki marchewki, posypujemy siekana pietruszką, odkładamy
8.Na patelnię ze smażenia sznycli wlewamy sok z jednej cytryny, zeskrobujemy osad z dna, dodajemy konfiturę z moreli i igiełki z 1 gałązki rozmarynu, mieszamy, można dodać konfitury jeśli sos jest zbyt kwaśny
9. Sznycle przekładamy plasterkami cytryny, polewamy sosem morelowym, podajemy z pure ziemniaczanym, które posypujemy podprażonymi orzechami, oraz z karmelizowaną marchewką
Rześki sos, kremowe pure i słodka marchewka - danie doskonałe!



Komentarze