Przejdź do głównej zawartości

Sznycle cytrynowe z ziemniaczanym pure i karmelizowaną marchewką

Ah Święta, Święta....zakupów za Was nie zrobię, prezentów również nie kupię, choinki nie zetnę i nie ubiorę, ale mogę zadbać o to żebyście pamiętali o obiedzie w czasie tej bieganiny ;) Dziś podsyłam Wam świetny pomysł na obiad, smaczny i nieskomplikowany, przygotowanie może nieekspresowe, ale smak wynagrodzi Wam te kilkadziesiąt minut spędzone w kuchni. Przecież nawet Święty Mikołaj potrzebuje chwili wytchnienia żeby wrzucić coś na ząb, ważne wtedy żeby było smacznie, treściwie i nieskomplikowanie ;)



Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania ok 50 min


4 sznycle z indyka
1 kg ziemniaków
800 g marchewki
natka pietruszki
2 łyżki orzechów laskowych
7 łyżek masła
2 cytryny
200 ml mleka
2 łyżki klarowanego masła
5 łyżek konfitury morelowej
2 łyżki brązowego cukru
1 gałązka świeżego rozmarynu
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej



















Przygotowanie:



1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonym wrzątki ok 20 minut
2. Marchewki obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół, następnie kroimy ukośnie na kawałki i gotujemy ok 6-8 minut w lekko osolonym i posłodzonym wrzątku
3. Sznycel myjemy i lekko rozbijamy, powinny mieć jedną grubość, oprószamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem
4. Na patelni rozpuszczamy klarowane masło i smażymy sznycel na złoty kolor, ok 2 minuty z każdej strony, odkładamy i utrzymujemy w lekko nagrzanym piekarniku żeby nie wystygły
5. Na suchej patelni podprażamy grubo posiekane orzechy laskowe, pilnujmy żeby nie przypalić orzechów bo staną się gorzkie, odkładamy
6. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy na pure, dodajemy mleko i 5 łyżek masła, ucieramy dokładnie, doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej
7. Na patelnię wsypujemy 2 łyżki cukru, czekamy aż się rozpuści, wrzucamy podgotowane marchewki i podrzucając karmelizujemy ok 4 minuty, następnie dodajemy 2 łyżki masła, czekamy aż masło i cukier oblepia kawałki marchewki, posypujemy siekana pietruszką, odkładamy
8.Na patelnię ze smażenia sznycli wlewamy sok z jednej cytryny, zeskrobujemy osad z dna, dodajemy konfiturę z moreli i igiełki z 1 gałązki rozmarynu, mieszamy, można dodać konfitury jeśli sos jest zbyt kwaśny
9. Sznycle przekładamy plasterkami cytryny, polewamy sosem morelowym, podajemy z pure ziemniaczanym, które posypujemy podprażonymi orzechami,  oraz z karmelizowaną marchewką


Rześki sos, kremowe pure i słodka marchewka - danie doskonałe!








sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Madlen pisze…
Świetne połączenie:)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.