Kapusta jest chyba najbardziej polską jarzyną, jaka się u nas pojawiła. Krystyna Bockenhaim w książce "Przy polskim stole" pisze, iż można przyjąć, że w IX w. Rzepicha (żona Piasta, protoplasty polskich władców), przygotowując ucztę na cześć postrzyżyn syna Ziemowita miała już do dyspozycji następujące produkty: dostatek mięsa – wołowiny, wieprzowiny, dziczyzny, ptactwa i drobiu; ryby, grzyby (choć podobno nie były popularne), jaja, mleko, twaróg, śmietanę, masło, olej lniany i smalec; mąkę pszenną i żytnią, kaszę (gryczaną, pszenną, jęczmienną), proso, miód, mak, jabłka, śliwki, wiśnie i czereśnie, gruszki, jagody leśne, rzepę, kapustę, buraki, ogórki, marchew, cebulę, groch, bób, soczewicę i wiele ziół przyprawowych (a także sól). Dlaczego więc to właśnie kapusta stała się królową polskich jarzyn – trudno dociec. Niemniej tak jest. Gościła i na stołach pańskich, i na stołach biedaków przez stulecia, czego dowodzą m.in. wypowiedzi Syrenjusza żyjącego w czasach Zygmunta III: Kapusta przed innemi potrawami używana. Modro kapusta (tak określa się w naszych stronach kapustę czerwoną: od gwarowego wyrazu modra – niebieska, wpadająca nawet w kolor fioletowo-czerwony) podawana jest do wielu dań mięsnych, ale najczęściej do rolad wołowych i klusek śląskich. Modrą kapustę można przyrządzać na różne sposoby: z dodatkiem boczku lub słoniny, z dodatkiem goździków lub bez nich, z jabłkiem, octem winnym lub konfiturą z czarnych porzeczek, z dodatkiem czerwonego wina i różnych przypraw. Dziś trudno sobie wyobrazić śląski niedzielny obiad bez sałatki z czerwonej kapusty, jednak ja postanowiłam podać ją w bardziej wykwintny sposób...
Składniki na 2 szt
1 kg czerwonej kapusty
2 średniej wielkości jabłka200 g rodzynek150 g masła300 g jasnego cukru brązowego300 ml jabłkowego octu winnego1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki mielonych goździkówsól, pieprz
2 rulony gotowego ciasta francuskiego
1 żółtko
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
2. Kapustę kroimy na ćwiartki, usuwamy kłąb i drobno szatkujemy3. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mandolinie na plasterki4. W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, dolewamy ocet i przyprawy, doprawiamy solą i pieprzem5. Do żaroodpornego naczynia wrzucamy kapustę, jabłka i rodzynki, zalewamy mieszaniną maślano-octową, dobrze mieszamy, przykrywamy pogniecionym, mokrym papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 1 i 1/2 godziny, w czasie duszenia mieszamy kapustę ok 3 razy6. Ostatnie 20 minut dusimy kapustę bez papieru, sos powinien zgęstnieć
7. Kapustę studzimy, nie może być ciepła, kiedy będziemy nakładać ją na ciasto, kapustę można przygotować dzień wcześniej
8. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni
9. Ciasto lekko rozwałkowujemy na stolnicy, nakładamy połowę ilości kapusty, rozprowadzamy po całej powierzchni, pozostawiając ok 1 cm wolnej przestrzeni z każdej strony, dość ciasno zwijamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
10. Można odciąć pasek ciasta i wykroić z niego listki, które ułożymy na strudlu, całość smarujemy roztrzepanym żółtkiem
11. Strudle pieczemy 30 min, jeśli zaczynają się zbyt mocno rumienić przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia, kroimy bardzo ostrym nożem
Składniki na 2 szt
Czas przygotowania: 20 min +
1 1/2 h pieczenie
Kapusta (z tego przepisu)
1 kg czerwonej kapusty
2 średniej wielkości jabłka200 g rodzynek150 g masła300 g jasnego cukru brązowego300 ml jabłkowego octu winnego1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki mielonych goździkówsól, pieprz
2 rulony gotowego ciasta francuskiego
1 żółtko
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
2. Kapustę kroimy na ćwiartki, usuwamy kłąb i drobno szatkujemy3. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mandolinie na plasterki4. W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, dolewamy ocet i przyprawy, doprawiamy solą i pieprzem5. Do żaroodpornego naczynia wrzucamy kapustę, jabłka i rodzynki, zalewamy mieszaniną maślano-octową, dobrze mieszamy, przykrywamy pogniecionym, mokrym papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 1 i 1/2 godziny, w czasie duszenia mieszamy kapustę ok 3 razy6. Ostatnie 20 minut dusimy kapustę bez papieru, sos powinien zgęstnieć
7. Kapustę studzimy, nie może być ciepła, kiedy będziemy nakładać ją na ciasto, kapustę można przygotować dzień wcześniej
8. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni
9. Ciasto lekko rozwałkowujemy na stolnicy, nakładamy połowę ilości kapusty, rozprowadzamy po całej powierzchni, pozostawiając ok 1 cm wolnej przestrzeni z każdej strony, dość ciasno zwijamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
10. Można odciąć pasek ciasta i wykroić z niego listki, które ułożymy na strudlu, całość smarujemy roztrzepanym żółtkiem
11. Strudle pieczemy 30 min, jeśli zaczynają się zbyt mocno rumienić przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia, kroimy bardzo ostrym nożem
Doskonały dodatek do mięs ale również ciekawa przystawka!



Komentarze