Przejdź do głównej zawartości

Strudel z czerwoną kapustą

Kapusta jest chyba najbardziej polską jarzyną, jaka się u nas pojawiła. Krystyna Bockenhaim w książce "Przy polskim stole" pisze, iż można przyjąć, że w IX w. Rzepicha (żona Piasta, protoplasty polskich władców), przygotowując ucztę na cześć postrzyżyn syna Ziemowita miała już do dyspozycji następujące produkty: dostatek mięsa – wołowiny, wieprzowiny, dziczyzny, ptactwa i drobiu; ryby, grzyby (choć podobno nie były popularne), jaja, mleko, twaróg, śmietanę, masło, olej lniany i smalec; mąkę pszenną i żytnią, kaszę (gryczaną, pszenną, jęczmienną), proso, miód, mak, jabłka, śliwki, wiśnie i czereśnie, gruszki, jagody leśne, rzepę, kapustę, buraki, ogórki, marchew, cebulę, groch, bób, soczewicę i wiele ziół przyprawowych (a także sól). Dlaczego więc to właśnie kapusta stała się królową polskich jarzyn – trudno dociec. Niemniej tak jest. Gościła i na stołach pańskich, i na stołach biedaków przez stulecia, czego dowodzą m.in. wypowiedzi Syrenjusza żyjącego w czasach Zygmunta III: Kapusta przed innemi potrawami używana. Modro kapusta (tak określa się w naszych stronach kapustę czerwoną: od gwarowego wyrazu modra – niebieska, wpadająca nawet w kolor fioletowo-czerwony) podawana jest do wielu dań mięsnych, ale najczęściej do rolad wołowych i klusek śląskich. Modrą kapustę można przyrządzać na różne sposoby: z dodatkiem boczku lub słoniny, z dodatkiem goździków lub bez nich, z jabłkiem, octem winnym lub konfiturą z czarnych porzeczek, z dodatkiem czerwonego wina i różnych przypraw. Dziś trudno sobie wyobrazić śląski niedzielny obiad bez sałatki z czerwonej kapusty, jednak ja postanowiłam podać ją w bardziej wykwintny sposób...





Składniki na 2 szt
Czas przygotowania: 20 min +
1 1/2 h pieczenie


Kapusta (z tego przepisu)


1 kg czerwonej kapusty
2 średniej wielkości jabłka200 g rodzynek150 g masła300 g jasnego cukru brązowego300 ml jabłkowego octu winnego1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki mielonych goździkówsól, pieprz

2 rulony gotowego ciasta francuskiego
1 żółtko



















Przygotowanie:



1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
2. Kapustę kroimy na ćwiartki, usuwamy kłąb i drobno szatkujemy3. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mandolinie na plasterki4. W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, dolewamy ocet i przyprawy, doprawiamy solą i pieprzem5. Do żaroodpornego naczynia wrzucamy kapustę, jabłka i rodzynki, zalewamy mieszaniną maślano-octową, dobrze mieszamy, przykrywamy pogniecionym, mokrym papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 1 i 1/2 godziny, w czasie duszenia mieszamy kapustę ok 3 razy6. Ostatnie 20 minut dusimy kapustę bez papieru, sos powinien zgęstnieć
7. Kapustę studzimy, nie może być ciepła, kiedy będziemy nakładać ją na ciasto, kapustę można przygotować dzień wcześniej
8. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni
9. Ciasto lekko rozwałkowujemy na stolnicy, nakładamy połowę ilości kapusty, rozprowadzamy po całej powierzchni, pozostawiając ok 1 cm wolnej przestrzeni  z każdej strony, dość ciasno zwijamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
10. Można odciąć pasek ciasta i wykroić z niego listki, które ułożymy na strudlu, całość smarujemy roztrzepanym żółtkiem
11. Strudle pieczemy 30 min, jeśli zaczynają się zbyt mocno rumienić przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia, kroimy bardzo ostrym nożem


Doskonały dodatek do mięs ale również ciekawa przystawka! 








sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Trzcinowisko pisze…
Strasznie mi się podoba ten pomysł:)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.