Przejdź do głównej zawartości

Serniko-Brownie z ciasteczkami Oreo

"Tata, tata, choć pokażę Ci jak jeść ciasteczka Oreo - przekręć, poliż, namocz, a potem zjedz", ja mam dla Was inny pomysł na zajadanie się ciasteczkami o iście Hollywoodzkiej karierze. Zamiast w mleku, proponują zatopić je w masie sernikowej, której towarzyszy ciężki czekoladowy spód, ciasteczka nadają ciastu ciekawej konsystencji i dodatkowej czekoladowej rozkoszy. Połączenie sernika i Brownie - to zapewnia obietnicę doskonałego poobiedniego deseru i genialnego towarzysza porannej kawy.






























Składniki na blaszkę o wymiarach: 24/18 cm
Czas przygotowania: 20 min + 40 min pieczenie

Masa serowa


600 g trzykrotnie mielonego twarogu
100 g białej czekolady
1 laska wanilii
3 jaja
1/3 szklanki drobnego cukru


Masa Brownie


100 g gorzkiej czekolady
1 szklanka mąki pszennej
3 łyżki kakao
1/3 szklanki drobnego cukru
szczypta soli
100 g masła
2 jaja
2 łyżki rumu
18 ciasteczek Oreo

*wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową


Przygotowanie:



1. Masa serowa - ser mieszamy z cukrem, dodajemy rdzeń wanilii i jaja, mieszamy mikserem, dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę (w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej), mieszamy do połączenia się składników
2. Masa Brownie - czekoladę rozpuszczamy z masłem, jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać roztopioną czekoladę i rum, dodać przesianą mąkę z kakao i szczyptą soli, połączyć w jednolitą masę
3.  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
4. Ciasto Brownie wykładamy na dno formy, na wierzchy wylewamy masę serową, ciasteczka łamiemy w większe kawałki i wciskamy w masę serową
5.  Pieczemy w 180 stopniach przez ok 40 minut, aż masa serowa zastygnie
6. Po wystudzeniu wkładamy do lodówki na ok 12 godzin, przed podaniem wyjmijcie ciasto na ok 1 godzinę  z lodówki, będzie bardziej kremowe

Kremowy ser z połączeniu z ciężkim czekoladowym spodem i chrupiącymi ciasteczkami!











sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Natalie pisze…
Zdecydowanie wolę Twoją propozycję ! :))
gin pisze…
Wygląda fantastycznie :)
słodki kompromis pisze…
Dziękuję dziewczyny, smakuje podobno też genialnie, choć sam nie jadłam
;(

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi