Przejdź do głównej zawartości

Serniko-Brownie z ciasteczkami Oreo

"Tata, tata, choć pokażę Ci jak jeść ciasteczka Oreo - przekręć, poliż, namocz, a potem zjedz", ja mam dla Was inny pomysł na zajadanie się ciasteczkami o iście Hollywoodzkiej karierze. Zamiast w mleku, proponują zatopić je w masie sernikowej, której towarzyszy ciężki czekoladowy spód, ciasteczka nadają ciastu ciekawej konsystencji i dodatkowej czekoladowej rozkoszy. Połączenie sernika i Brownie - to zapewnia obietnicę doskonałego poobiedniego deseru i genialnego towarzysza porannej kawy.






























Składniki na blaszkę o wymiarach: 24/18 cm
Czas przygotowania: 20 min + 40 min pieczenie

Masa serowa


600 g trzykrotnie mielonego twarogu
100 g białej czekolady
1 laska wanilii
3 jaja
1/3 szklanki drobnego cukru


Masa Brownie


100 g gorzkiej czekolady
1 szklanka mąki pszennej
3 łyżki kakao
1/3 szklanki drobnego cukru
szczypta soli
100 g masła
2 jaja
2 łyżki rumu
18 ciasteczek Oreo

*wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową


Przygotowanie:



1. Masa serowa - ser mieszamy z cukrem, dodajemy rdzeń wanilii i jaja, mieszamy mikserem, dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę (w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej), mieszamy do połączenia się składników
2. Masa Brownie - czekoladę rozpuszczamy z masłem, jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać roztopioną czekoladę i rum, dodać przesianą mąkę z kakao i szczyptą soli, połączyć w jednolitą masę
3.  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
4. Ciasto Brownie wykładamy na dno formy, na wierzchy wylewamy masę serową, ciasteczka łamiemy w większe kawałki i wciskamy w masę serową
5.  Pieczemy w 180 stopniach przez ok 40 minut, aż masa serowa zastygnie
6. Po wystudzeniu wkładamy do lodówki na ok 12 godzin, przed podaniem wyjmijcie ciasto na ok 1 godzinę  z lodówki, będzie bardziej kremowe

Kremowy ser z połączeniu z ciężkim czekoladowym spodem i chrupiącymi ciasteczkami!











sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Natalie pisze…
Zdecydowanie wolę Twoją propozycję ! :))
gin pisze…
Wygląda fantastycznie :)
słodki kompromis pisze…
Dziękuję dziewczyny, smakuje podobno też genialnie, choć sam nie jadłam
;(

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.