"Tata, tata, choć pokażę Ci jak jeść ciasteczka Oreo - przekręć, poliż, namocz, a potem zjedz", ja mam dla Was inny pomysł na zajadanie się ciasteczkami o iście Hollywoodzkiej karierze. Zamiast w mleku, proponują zatopić je w masie sernikowej, której towarzyszy ciężki czekoladowy spód, ciasteczka nadają ciastu ciekawej konsystencji i dodatkowej czekoladowej rozkoszy. Połączenie sernika i Brownie - to zapewnia obietnicę doskonałego poobiedniego deseru i genialnego towarzysza porannej kawy.
Składniki na blaszkę o wymiarach: 24/18 cm
600 g trzykrotnie mielonego twarogu
100 g białej czekolady
1 laska wanilii
3 jaja
1/3 szklanki drobnego cukru
100 g gorzkiej czekolady
1 szklanka mąki pszennej
3 łyżki kakao
1/3 szklanki drobnego cukru
szczypta soli
100 g masła
2 jaja
2 łyżki rumu
18 ciasteczek Oreo
*wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
1. Masa serowa - ser mieszamy z cukrem, dodajemy rdzeń wanilii i jaja, mieszamy mikserem, dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę (w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej), mieszamy do połączenia się składników
2. Masa Brownie - czekoladę rozpuszczamy z masłem, jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać roztopioną czekoladę i rum, dodać przesianą mąkę z kakao i szczyptą soli, połączyć w jednolitą masę
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
4. Ciasto Brownie wykładamy na dno formy, na wierzchy wylewamy masę serową, ciasteczka łamiemy w większe kawałki i wciskamy w masę serową
5. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 40 minut, aż masa serowa zastygnie
6. Po wystudzeniu wkładamy do lodówki na ok 12 godzin, przed podaniem wyjmijcie ciasto na ok 1 godzinę z lodówki, będzie bardziej kremowe
Składniki na blaszkę o wymiarach: 24/18 cm
Czas przygotowania: 20 min + 40 min pieczenie
Masa serowa
600 g trzykrotnie mielonego twarogu
100 g białej czekolady
1 laska wanilii
3 jaja
1/3 szklanki drobnego cukru
Masa Brownie
100 g gorzkiej czekolady
1 szklanka mąki pszennej
3 łyżki kakao
1/3 szklanki drobnego cukru
szczypta soli
100 g masła
2 jaja
2 łyżki rumu
18 ciasteczek Oreo
*wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Przygotowanie:
1. Masa serowa - ser mieszamy z cukrem, dodajemy rdzeń wanilii i jaja, mieszamy mikserem, dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę (w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej), mieszamy do połączenia się składników
2. Masa Brownie - czekoladę rozpuszczamy z masłem, jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać roztopioną czekoladę i rum, dodać przesianą mąkę z kakao i szczyptą soli, połączyć w jednolitą masę
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
4. Ciasto Brownie wykładamy na dno formy, na wierzchy wylewamy masę serową, ciasteczka łamiemy w większe kawałki i wciskamy w masę serową
5. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 40 minut, aż masa serowa zastygnie
6. Po wystudzeniu wkładamy do lodówki na ok 12 godzin, przed podaniem wyjmijcie ciasto na ok 1 godzinę z lodówki, będzie bardziej kremowe
Kremowy ser z połączeniu z ciężkim czekoladowym spodem i chrupiącymi ciasteczkami!



Komentarze
;(