Przejdź do głównej zawartości

Sernik meksykański z orzechami pekan

Chociaż niewielu z nas zaczyna dzień od wydojenia krowy lub zebrania świeżo zniesionych jaj, to jednak nabiał odgrywa szczególną rolę w naszej codziennej diecie. Jajka i produkty otrzymywane z mleka, krowiego, koziego czy owczego dostarczają wielu cennych składników pokarmowych, a dzięki możliwości ich przetwarzania uzyskujemy niezliczone ilości przystawek, sosów i deserów, dla mnie w tej ostatniej kategorii królują  serniki, a wśród nich niezaprzeczalnym królem jest właśnie ten meksykański specjał, delikatnie podrasowany przez mnie. Wiele restauracji włącza ten sernik do swojej oferty w zastępstwie flanu czy ryżowego puddingu. Ta wersja wzbogacona meksykańskimi orzechami i polana gęstym karmelowym sosem o nazwie cajeta [kacheta] nadaje charakterystycznego, niepowtarzalnego smaku. Cajetę można czasem dostać w ekskluzywnych delikatesach, jednak przygotowana samodzielnie w domu smakuje dużo lepiej. Zaufajcie mi, iż zniewalający smak wynagrodzi każdą minute pracy poczynionej  przy jego przygotowaniu. A propos...to również ulubiony sernik mojego męża ;)






Składniki na tortownicę o śr 26 cm, koniecznie z ruchomym dnem

Czas przygotowania: ok 60 min + 1 h pieczenie + 12 h chłodzenia



Cajeta*




2 l koziego mleka
2 szklanki cukru
1 szklanka krowiego mleka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki ekstraktu waniliowego, rumu lub brandy
1 szklanka prażonych i siekanych orzechów pekan*
szczypta soli










Spód


200 g pokruszonych owsianych ciasteczek
4 łyżki roztopionego masła
szczypta soli



Nadzienie



1 kg sera trzykrotnie mielonego
1 szklanka cukru
4 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziarenka z  laski wanilii


Na wierzch


500 ml kwaśnej śmietany
1/4 szklanki cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z laski wanilii
ok 1 szklanki siekanych orzechów pekan


*cajeta [wym. kacheta] gęsty syrop karmelowy przygotowany na bazie mleka koziego
* ważne aby nie zastępować pekanów orzechami włoskimi, są gorzkie w przeciwieństwie do pekanów



Przygotowanie:



1. Cajeta - w szerokim garnku podgrzewamy kozie mleko, aż zacznie bulgotać, zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier, mieszamy aż się rozpuści. W małej miseczce mieszamy krowie mleko z sodą, dodajemy do niego odrobinę gorącego koziego mleka i całość przelewamy do garnka. Ponownie stawiamy garnek na ognień, gotujemy ok 30 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cajeta zacznie gęstnieć. Kiedy sos zacznie ciemnieć zmniejszamy ognień na mały i gotujemy kolejne 30 minut, aż cajeta będzie miała ciemny karmelowy kolor i zacznie oblepiać łyżkę. Przelewamy do miski i odstawiamy do ostygnięcia, następnie dodajemy wanilię.  1/3 sosu schładzamy w lodówce, do pozostałej części dodajemy uprzednio uprażone i grubo posiekane orzechy
2. Spód - podczas gotowania cajety przygotowujemy spód sernika, ciasteczka kruszymy malakserem na okruchy, mieszamy z roztopionym masłem i szczyptą soli, dno tortownicy wykładamy krążkiem z papieru do pieczenia, boki smarujemy masłem, na dno wykładamy okruchy, dociskamy dłonią, wstawiamy do lodówki na ok 30 minut
3. Nadzienie - ser mieszamy aż uzyskamy kremową konsystencję, dodajemy cukier i wanilię, następnie, wciąż mieszając dodajemy po jednym jajku, mieszając po każdym ok 30 sekund
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
5. Na schłodzony spod wykładamy schłodzoną część cajety, rozsmarowujemy, następnie wylewamy masę serową i wstawiamy do piekarnika na ok 60 minut, sernik musi być sztywny
6. Wyjmujemy sernik z piekarnika, zwiększamy temp. do 230 stopni, gorący sernik szybko przenosimy do lodówki, schładzamy ok 15 minut
7. Wierzch - śmietanę mieszamy z cukrem i wanilią, po 15 minutach chłodzenia sernika w lodówce, wylewamy na niego przegotowaną śmietanę, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika na 15 minut
8. Po tym czasie wyjmujemy sernik z piekarnika, schładzamy już na blacie, obręcz zdejmujemy dopiero kiery sernik zupełnie wystygnie, wtedy wkładamy go do lodówki na 12 godzin
9. Dekorujemy pozostałymi posiekanymi pekanami i  podajemy polany cajetą z orzechami

Po prostu najlepszy sernik! 











sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

gin pisze…
Kusi mnie to cudo już od dawna, w gazecie mam zaznaczony karteczką przepis :) Tylko nigdzie tego koziego mleka dostać nie mogę...
słodki kompromis pisze…
Kozie mleko jest na 100% w TESCO, na dziale z jajkami i śmietanami, tuż obok mleko skondensowanego ;)Pozdrawiam!

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.