Przejdź do głównej zawartości

Sernik meksykański z orzechami pekan

Chociaż niewielu z nas zaczyna dzień od wydojenia krowy lub zebrania świeżo zniesionych jaj, to jednak nabiał odgrywa szczególną rolę w naszej codziennej diecie. Jajka i produkty otrzymywane z mleka, krowiego, koziego czy owczego dostarczają wielu cennych składników pokarmowych, a dzięki możliwości ich przetwarzania uzyskujemy niezliczone ilości przystawek, sosów i deserów, dla mnie w tej ostatniej kategorii królują  serniki, a wśród nich niezaprzeczalnym królem jest właśnie ten meksykański specjał, delikatnie podrasowany przez mnie. Wiele restauracji włącza ten sernik do swojej oferty w zastępstwie flanu czy ryżowego puddingu. Ta wersja wzbogacona meksykańskimi orzechami i polana gęstym karmelowym sosem o nazwie cajeta [kacheta] nadaje charakterystycznego, niepowtarzalnego smaku. Cajetę można czasem dostać w ekskluzywnych delikatesach, jednak przygotowana samodzielnie w domu smakuje dużo lepiej. Zaufajcie mi, iż zniewalający smak wynagrodzi każdą minute pracy poczynionej  przy jego przygotowaniu. A propos...to również ulubiony sernik mojego męża ;)






Składniki na tortownicę o śr 26 cm, koniecznie z ruchomym dnem

Czas przygotowania: ok 60 min + 1 h pieczenie + 12 h chłodzenia



Cajeta*




2 l koziego mleka
2 szklanki cukru
1 szklanka krowiego mleka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki ekstraktu waniliowego, rumu lub brandy
1 szklanka prażonych i siekanych orzechów pekan*
szczypta soli










Spód


200 g pokruszonych owsianych ciasteczek
4 łyżki roztopionego masła
szczypta soli



Nadzienie



1 kg sera trzykrotnie mielonego
1 szklanka cukru
4 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziarenka z  laski wanilii


Na wierzch


500 ml kwaśnej śmietany
1/4 szklanki cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z laski wanilii
ok 1 szklanki siekanych orzechów pekan


*cajeta [wym. kacheta] gęsty syrop karmelowy przygotowany na bazie mleka koziego
* ważne aby nie zastępować pekanów orzechami włoskimi, są gorzkie w przeciwieństwie do pekanów



Przygotowanie:



1. Cajeta - w szerokim garnku podgrzewamy kozie mleko, aż zacznie bulgotać, zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier, mieszamy aż się rozpuści. W małej miseczce mieszamy krowie mleko z sodą, dodajemy do niego odrobinę gorącego koziego mleka i całość przelewamy do garnka. Ponownie stawiamy garnek na ognień, gotujemy ok 30 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cajeta zacznie gęstnieć. Kiedy sos zacznie ciemnieć zmniejszamy ognień na mały i gotujemy kolejne 30 minut, aż cajeta będzie miała ciemny karmelowy kolor i zacznie oblepiać łyżkę. Przelewamy do miski i odstawiamy do ostygnięcia, następnie dodajemy wanilię.  1/3 sosu schładzamy w lodówce, do pozostałej części dodajemy uprzednio uprażone i grubo posiekane orzechy
2. Spód - podczas gotowania cajety przygotowujemy spód sernika, ciasteczka kruszymy malakserem na okruchy, mieszamy z roztopionym masłem i szczyptą soli, dno tortownicy wykładamy krążkiem z papieru do pieczenia, boki smarujemy masłem, na dno wykładamy okruchy, dociskamy dłonią, wstawiamy do lodówki na ok 30 minut
3. Nadzienie - ser mieszamy aż uzyskamy kremową konsystencję, dodajemy cukier i wanilię, następnie, wciąż mieszając dodajemy po jednym jajku, mieszając po każdym ok 30 sekund
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
5. Na schłodzony spod wykładamy schłodzoną część cajety, rozsmarowujemy, następnie wylewamy masę serową i wstawiamy do piekarnika na ok 60 minut, sernik musi być sztywny
6. Wyjmujemy sernik z piekarnika, zwiększamy temp. do 230 stopni, gorący sernik szybko przenosimy do lodówki, schładzamy ok 15 minut
7. Wierzch - śmietanę mieszamy z cukrem i wanilią, po 15 minutach chłodzenia sernika w lodówce, wylewamy na niego przegotowaną śmietanę, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika na 15 minut
8. Po tym czasie wyjmujemy sernik z piekarnika, schładzamy już na blacie, obręcz zdejmujemy dopiero kiery sernik zupełnie wystygnie, wtedy wkładamy go do lodówki na 12 godzin
9. Dekorujemy pozostałymi posiekanymi pekanami i  podajemy polany cajetą z orzechami

Po prostu najlepszy sernik! 











sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

gin pisze…
Kusi mnie to cudo już od dawna, w gazecie mam zaznaczony karteczką przepis :) Tylko nigdzie tego koziego mleka dostać nie mogę...
słodki kompromis pisze…
Kozie mleko jest na 100% w TESCO, na dziale z jajkami i śmietanami, tuż obok mleko skondensowanego ;)Pozdrawiam!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.