Przejdź do głównej zawartości

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Święta przekształciły się w wiązkę wspomnień pachnących piernikami i świerkiem, nasyciliśmy się tradycją do syta, cieszyliśmy się każdą chwilą spędzoną w gronie rodziny lub też czerpaliśmy radość z wolnych od pracy chwil. Z pewną obawą spoglądamy jednak na resztki z uroczystych obiadów, na które niekoniecznie mamy ochotę tuż po Świętach. Jeśli dopadło Was poświąteczne przejedzenie to może skusicie się na lekkie jak puch pampuchy i odkurzycie w głowie wspomnienia dziecięce, kiedy wpadacie do babci by skraść jej buziaka i spałaszować coś słodkiego, a ona stawia przed Wami gorące racuchy...






Składniki na ok 20 szt
Czas przygotowania: 15 min + 1 godzina wyrastanie



3 szklanki mąki
7 g suszonych drożdży
3 łyżki cukru
1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
2 łyżki oleju
2 jabłka
olej do smażenia
cukier puder

















Przygotowanie:



1. Ciasto - mąkę mieszamy z cukrem, solą, suszonymi drożdżami, dolewamy wodę, olej i ekstrakt waniliowy, zarabiamy ciasto łyżką lub mikserem wyposażonym w mieszadło hakowe, ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1 godzinę
2. Jabłka - obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę, smażymy na suchej patelni, aż zmiękną, studzimy
3. Ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką, naoliwioną łyżką nabieramy ciasto i tworzymy na stolnicy placki, na środek każdego nakładamy łyżkę uprażonych jabłek, zwijamy w kulkę, pozostawiamy na ok 15 minut żeby trochę wyrosły
4. W rondlu rozgrzewamy olej, wlewamy go na wysokość ok 4 cm, wrzucamy racuchy partiami, smażymy ok 1-2 min z każdej strony,  na średnim ogniu, racuchy powinny skwierczeć, a nie rumienić się zbyt mocno, bo będą surowe w środku
5. Wykładamy na ręcznik papierowy, posypujemy cukrem pudrem i od razy podajemy gdyż najlepsze są na ciepło

Babcine racuchy to doskonały podwieczorek ulubiony nie tylko przez dzieci!











sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

whiness pisze…
To najgrubsze drożdżowe racuszki, jakie widziałam! Cudowne :)
słodki kompromis pisze…
bardziej przypominają pączki, prawda? ;) ale są genialne!!

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi