Przejdź do głównej zawartości

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Święta przekształciły się w wiązkę wspomnień pachnących piernikami i świerkiem, nasyciliśmy się tradycją do syta, cieszyliśmy się każdą chwilą spędzoną w gronie rodziny lub też czerpaliśmy radość z wolnych od pracy chwil. Z pewną obawą spoglądamy jednak na resztki z uroczystych obiadów, na które niekoniecznie mamy ochotę tuż po Świętach. Jeśli dopadło Was poświąteczne przejedzenie to może skusicie się na lekkie jak puch pampuchy i odkurzycie w głowie wspomnienia dziecięce, kiedy wpadacie do babci by skraść jej buziaka i spałaszować coś słodkiego, a ona stawia przed Wami gorące racuchy...






Składniki na ok 20 szt
Czas przygotowania: 15 min + 1 godzina wyrastanie



3 szklanki mąki
7 g suszonych drożdży
3 łyżki cukru
1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
2 łyżki oleju
2 jabłka
olej do smażenia
cukier puder

















Przygotowanie:



1. Ciasto - mąkę mieszamy z cukrem, solą, suszonymi drożdżami, dolewamy wodę, olej i ekstrakt waniliowy, zarabiamy ciasto łyżką lub mikserem wyposażonym w mieszadło hakowe, ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1 godzinę
2. Jabłka - obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę, smażymy na suchej patelni, aż zmiękną, studzimy
3. Ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką, naoliwioną łyżką nabieramy ciasto i tworzymy na stolnicy placki, na środek każdego nakładamy łyżkę uprażonych jabłek, zwijamy w kulkę, pozostawiamy na ok 15 minut żeby trochę wyrosły
4. W rondlu rozgrzewamy olej, wlewamy go na wysokość ok 4 cm, wrzucamy racuchy partiami, smażymy ok 1-2 min z każdej strony,  na średnim ogniu, racuchy powinny skwierczeć, a nie rumienić się zbyt mocno, bo będą surowe w środku
5. Wykładamy na ręcznik papierowy, posypujemy cukrem pudrem i od razy podajemy gdyż najlepsze są na ciepło

Babcine racuchy to doskonały podwieczorek ulubiony nie tylko przez dzieci!











sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

whiness pisze…
To najgrubsze drożdżowe racuszki, jakie widziałam! Cudowne :)
słodki kompromis pisze…
bardziej przypominają pączki, prawda? ;) ale są genialne!!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler