Święta przekształciły się w wiązkę wspomnień pachnących piernikami i świerkiem, nasyciliśmy się tradycją do syta, cieszyliśmy się każdą chwilą spędzoną w gronie rodziny lub też czerpaliśmy radość z wolnych od pracy chwil. Z pewną obawą spoglądamy jednak na resztki z uroczystych obiadów, na które niekoniecznie mamy ochotę tuż po Świętach. Jeśli dopadło Was poświąteczne przejedzenie to może skusicie się na lekkie jak puch pampuchy i odkurzycie w głowie wspomnienia dziecięce, kiedy wpadacie do babci by skraść jej buziaka i spałaszować coś słodkiego, a ona stawia przed Wami gorące racuchy...
Składniki na ok 20 szt
3 szklanki mąki
7 g suszonych drożdży
3 łyżki cukru
1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
2 łyżki oleju
2 jabłka
olej do smażenia
cukier puder
1. Ciasto - mąkę mieszamy z cukrem, solą, suszonymi drożdżami, dolewamy wodę, olej i ekstrakt waniliowy, zarabiamy ciasto łyżką lub mikserem wyposażonym w mieszadło hakowe, ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1 godzinę
2. Jabłka - obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę, smażymy na suchej patelni, aż zmiękną, studzimy
3. Ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką, naoliwioną łyżką nabieramy ciasto i tworzymy na stolnicy placki, na środek każdego nakładamy łyżkę uprażonych jabłek, zwijamy w kulkę, pozostawiamy na ok 15 minut żeby trochę wyrosły
4. W rondlu rozgrzewamy olej, wlewamy go na wysokość ok 4 cm, wrzucamy racuchy partiami, smażymy ok 1-2 min z każdej strony, na średnim ogniu, racuchy powinny skwierczeć, a nie rumienić się zbyt mocno, bo będą surowe w środku
5. Wykładamy na ręcznik papierowy, posypujemy cukrem pudrem i od razy podajemy gdyż najlepsze są na ciepło
Składniki na ok 20 szt
Czas przygotowania: 15 min + 1 godzina wyrastanie
3 szklanki mąki
7 g suszonych drożdży
3 łyżki cukru
1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
2 łyżki oleju
2 jabłka
olej do smażenia
cukier puder
Przygotowanie:
1. Ciasto - mąkę mieszamy z cukrem, solą, suszonymi drożdżami, dolewamy wodę, olej i ekstrakt waniliowy, zarabiamy ciasto łyżką lub mikserem wyposażonym w mieszadło hakowe, ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1 godzinę
2. Jabłka - obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę, smażymy na suchej patelni, aż zmiękną, studzimy
3. Ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką, naoliwioną łyżką nabieramy ciasto i tworzymy na stolnicy placki, na środek każdego nakładamy łyżkę uprażonych jabłek, zwijamy w kulkę, pozostawiamy na ok 15 minut żeby trochę wyrosły
4. W rondlu rozgrzewamy olej, wlewamy go na wysokość ok 4 cm, wrzucamy racuchy partiami, smażymy ok 1-2 min z każdej strony, na średnim ogniu, racuchy powinny skwierczeć, a nie rumienić się zbyt mocno, bo będą surowe w środku
5. Wykładamy na ręcznik papierowy, posypujemy cukrem pudrem i od razy podajemy gdyż najlepsze są na ciepło
Babcine racuchy to doskonały podwieczorek ulubiony nie tylko przez dzieci!



Komentarze