Czasem o delikatnie cierpkim i gorzkawym posmaku, czasem o wyjątkowo owocowym - w krajach basenu Morza Śródziemnego, i nie tylko tam, to płynne złoto jest poszukiwanym produktem, ale co z naszym rodzimym oleistym złotem? Tłuszcze od dawien dawna stanowią dla człowieka źródło energii i należą do podstawowych składników odżywczych. Rzepak - ta miododajna roślina jest jedną z najczęściej uprawianych w Polsce, z jej nasion wytwarza się drogocenny olej rzepakowy, z którego można dalej produkować inne tłuszcze kuchenne. "Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego, korzystnie wpływa na schorzenia serca i układu krążenia, jak również obniża poziom cholesterolu w organizmie, śmiało więc może obnosić się z mianem "płynnego złota". Poznajmy wszechstronne zastosowanie naszego rodzimego oleju rzepakowego.
Składniki na 2 porcje
2 piersi kaczki
3 szklanki drobno posiekanej białej kapusty
1 starta marchewka
1/2 pęczka natki pietruszki
1 jajo
5 łyżek mąki (razowa, pszenna, żytnia)
2 twarde gruszki
2 łyżki miodu
4 łyżki oleju rzepakowego + do smażenia
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
kawałek świeżego imbiru
garść dowolnych orzechów
4 łyżki klarowanego masła
1. Piersi kaczki, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, ostrym nożem nacinamy skórę w krateczkę, nie przetnijcie mięsa, mięso oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, pozostawiamy w temperaturze pokojowej
2. Kapustę siekamy drobno, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych okach, pietruszkę drobno siekamy, wszystkie składniki mieszamy w dużej misce, najlepiej zrobić to rękami, dodajemy jajo, sól i pieprz, następnie wsypujemy mąkę, mieszamy
3. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, ok 1 cm, w dłoniach formujemy z masy kapuścianej placuszki i smażymy je z obu stron na złoty kolor na oleju, następnie przekładamy na ręcznik papierowy celem odsączenia i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, kiedy mamy już usmażone wszystkie placuszki wstawiamy blachę do piekarnika, na czas przygotowania kaczki
5. Na suchej, dobrze rozgrzanej patelni układamy, skórą do dołu, pierś kaczki, smażymy z tej strony 4 minuty na średnim ogniu, następnie obracamy i smażymy 2 minuty, pierś przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika, gdzie nadal trzymamy placuszki, pozostawiamy kaczkę w piekarniku przez ok 15 minut
6. Gruszki przekrawamy na pół, nie obieramy, na patelni rozpuszczamy 4 łyżki masła, układamy gruszki przecięciem do dołu, smażymy aż lekko się przyrumienią, obracamy
7. Kawałek imbiru obieramy, najlepiej zrobić do łyżką, zeskrobując skórkę, za pomocą odbieraka do warzyw ścinamy cienkie plasterki imbiru wprost na patelnie z gruszkami, przykrywamy i dusimy całość ok 5 minut
8. Rzepakowo-miodowy viniagre - 4 łyżki oleju mieszamy z 2 łyżkami miodu, zmiażdżony kawałeczkiem imbiru, solą i świeżo zmielonym pieprzem, najlepiej zrobić to w małym zakręconym słoiczku, potrząsając nim niczym shakerem, na suchej patelni podprażamy garść dowolnych orzechów, następnie dorzucamy je do sosu
9. Wyjmujemy z piekarnika pierś kaczki, odkładamy na kilka minut przed krojeniem, inaczej wypłyną z niej wszystkie soki
10. Na talerzu układamy placuszki, pokrojona na ukos pierś kaczki, a gruszki polewamy przygotowanym sosem viniagre
„Oświadczam, że zapoznałam/łam się z regulaminem konkursu „Blogerzy odkrywają walory oleju rzepakowego”, dostępnym na stronie internetowej www.pokochajolejrzepakowy.pl oraz akceptuję jego postanowienia. Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Organizatora w celu rozstrzygnięcia Konkursu i przekazania nagrody, w przypadku wygranej oraz otrzymania wyróżnienia – wyrażam zgodę na publikację moich danych osobowych w postaci imienia i nazwiska oraz mojego wizerunku w sieci Internet, w tym na łamach serwisu internetowego www.pokochajolejrzepakowy.pl. Oświadczam, że jestem wyłącznym autorem pracy konkursowej zgłoszonej do Konkursu i że praca ta nie narusza praw osób trzecich.”
Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 60 min
2 piersi kaczki
1 starta marchewka
1/2 pęczka natki pietruszki
1 jajo
5 łyżek mąki (razowa, pszenna, żytnia)
2 twarde gruszki
2 łyżki miodu
4 łyżki oleju rzepakowego + do smażenia
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
kawałek świeżego imbiru
garść dowolnych orzechów
4 łyżki klarowanego masła
Przygotowanie:
1. Piersi kaczki, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, ostrym nożem nacinamy skórę w krateczkę, nie przetnijcie mięsa, mięso oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, pozostawiamy w temperaturze pokojowej
2. Kapustę siekamy drobno, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych okach, pietruszkę drobno siekamy, wszystkie składniki mieszamy w dużej misce, najlepiej zrobić to rękami, dodajemy jajo, sól i pieprz, następnie wsypujemy mąkę, mieszamy
3. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, ok 1 cm, w dłoniach formujemy z masy kapuścianej placuszki i smażymy je z obu stron na złoty kolor na oleju, następnie przekładamy na ręcznik papierowy celem odsączenia i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, kiedy mamy już usmażone wszystkie placuszki wstawiamy blachę do piekarnika, na czas przygotowania kaczki
5. Na suchej, dobrze rozgrzanej patelni układamy, skórą do dołu, pierś kaczki, smażymy z tej strony 4 minuty na średnim ogniu, następnie obracamy i smażymy 2 minuty, pierś przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika, gdzie nadal trzymamy placuszki, pozostawiamy kaczkę w piekarniku przez ok 15 minut
6. Gruszki przekrawamy na pół, nie obieramy, na patelni rozpuszczamy 4 łyżki masła, układamy gruszki przecięciem do dołu, smażymy aż lekko się przyrumienią, obracamy
7. Kawałek imbiru obieramy, najlepiej zrobić do łyżką, zeskrobując skórkę, za pomocą odbieraka do warzyw ścinamy cienkie plasterki imbiru wprost na patelnie z gruszkami, przykrywamy i dusimy całość ok 5 minut
8. Rzepakowo-miodowy viniagre - 4 łyżki oleju mieszamy z 2 łyżkami miodu, zmiażdżony kawałeczkiem imbiru, solą i świeżo zmielonym pieprzem, najlepiej zrobić to w małym zakręconym słoiczku, potrząsając nim niczym shakerem, na suchej patelni podprażamy garść dowolnych orzechów, następnie dorzucamy je do sosu
9. Wyjmujemy z piekarnika pierś kaczki, odkładamy na kilka minut przed krojeniem, inaczej wypłyną z niej wszystkie soki
10. Na talerzu układamy placuszki, pokrojona na ukos pierś kaczki, a gruszki polewamy przygotowanym sosem viniagre
Słodycz miodu, wyrazistość oleju rzepakowego, chrupkość orzechów i soczystość kaczki!
„Oświadczam, że zapoznałam/łam się z regulaminem konkursu „Blogerzy odkrywają walory oleju rzepakowego”, dostępnym na stronie internetowej www.pokochajolejrzepakowy.pl oraz akceptuję jego postanowienia. Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Organizatora w celu rozstrzygnięcia Konkursu i przekazania nagrody, w przypadku wygranej oraz otrzymania wyróżnienia – wyrażam zgodę na publikację moich danych osobowych w postaci imienia i nazwiska oraz mojego wizerunku w sieci Internet, w tym na łamach serwisu internetowego www.pokochajolejrzepakowy.pl. Oświadczam, że jestem wyłącznym autorem pracy konkursowej zgłoszonej do Konkursu i że praca ta nie narusza praw osób trzecich.”
Komentarze