Przejdź do głównej zawartości

Pierś kaczki na plackach z kapusty z gruszkami w miodowym viniagre na bazie oleju rzepakowego

Czasem o delikatnie cierpkim i gorzkawym posmaku, czasem o wyjątkowo owocowym - w krajach basenu Morza Śródziemnego, i nie tylko tam, to płynne złoto jest poszukiwanym produktem, ale co z naszym rodzimym oleistym złotem? Tłuszcze od dawien dawna stanowią dla człowieka źródło energii i należą do podstawowych składników odżywczych. Rzepak - ta miododajna roślina jest jedną z najczęściej uprawianych w Polsce, z jej nasion wytwarza się drogocenny olej rzepakowy, z którego można dalej produkować inne tłuszcze kuchenne. "Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego, korzystnie wpływa na schorzenia serca i układu krążenia, jak również obniża poziom cholesterolu w organizmie, śmiało więc może obnosić się z mianem "płynnego złota". Poznajmy wszechstronne zastosowanie naszego rodzimego oleju rzepakowego.






























Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 60 min



2 piersi kaczki
3 szklanki drobno posiekanej białej kapusty
1 starta marchewka
1/2 pęczka natki pietruszki
1 jajo
5 łyżek mąki (razowa, pszenna, żytnia)
2 twarde gruszki
2 łyżki miodu
4 łyżki oleju rzepakowego + do smażenia
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
kawałek świeżego imbiru
garść dowolnych orzechów
4 łyżki klarowanego masła


Przygotowanie:



1. Piersi kaczki, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, ostrym nożem nacinamy skórę w krateczkę, nie przetnijcie mięsa, mięso oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, pozostawiamy w temperaturze pokojowej
2. Kapustę siekamy drobno, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych okach, pietruszkę drobno siekamy, wszystkie składniki mieszamy w dużej misce, najlepiej zrobić to rękami, dodajemy jajo, sól i pieprz, następnie wsypujemy mąkę, mieszamy
3. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, ok 1 cm, w dłoniach formujemy z masy kapuścianej placuszki i smażymy je z obu stron na złoty kolor na oleju, następnie przekładamy na ręcznik papierowy celem odsączenia i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, kiedy mamy już usmażone wszystkie placuszki wstawiamy blachę do piekarnika, na czas przygotowania kaczki
5. Na suchej, dobrze rozgrzanej patelni układamy, skórą do dołu, pierś kaczki, smażymy z tej strony 4 minuty na średnim ogniu, następnie obracamy i smażymy 2 minuty, pierś przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika, gdzie nadal trzymamy placuszki, pozostawiamy kaczkę w piekarniku przez ok 15 minut
6. Gruszki przekrawamy na pół, nie obieramy, na patelni rozpuszczamy 4 łyżki masła, układamy gruszki przecięciem do dołu, smażymy aż lekko się przyrumienią, obracamy
7. Kawałek imbiru obieramy, najlepiej zrobić do łyżką, zeskrobując skórkę, za pomocą odbieraka do warzyw ścinamy cienkie plasterki imbiru wprost na patelnie z gruszkami, przykrywamy i dusimy całość ok 5 minut
8. Rzepakowo-miodowy viniagre - 4 łyżki oleju mieszamy z 2 łyżkami miodu, zmiażdżony kawałeczkiem imbiru, solą i świeżo zmielonym pieprzem, najlepiej zrobić to w małym zakręconym słoiczku, potrząsając nim niczym shakerem, na suchej patelni podprażamy garść dowolnych orzechów, następnie dorzucamy je do sosu
9. Wyjmujemy z piekarnika  pierś kaczki, odkładamy na kilka minut przed krojeniem, inaczej wypłyną z niej wszystkie soki
10. Na talerzu układamy placuszki, pokrojona na ukos pierś kaczki, a gruszki polewamy przygotowanym sosem viniagre

Słodycz miodu, wyrazistość oleju rzepakowego, chrupkość orzechów i soczystość kaczki!









„Oświadczam, że zapoznałam/łam się z regulaminem konkursu „Blogerzy odkrywają walory oleju rzepakowego”, dostępnym na stronie internetowej www.pokochajolejrzepakowy.pl oraz akceptuję jego postanowienia. Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Organizatora w celu rozstrzygnięcia Konkursu i przekazania nagrody, w przypadku wygranej oraz otrzymania wyróżnienia – wyrażam zgodę na publikację moich danych osobowych w postaci imienia i nazwiska oraz mojego wizerunku w sieci Internet, w tym na łamach serwisu internetowego www.pokochajolejrzepakowy.pl. Oświadczam, że jestem wyłącznym autorem pracy konkursowej zgłoszonej do Konkursu i że praca ta nie narusza praw osób trzecich.”



sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Nashelly pisze…
Co za boskie danie! Placki z kapusty, wykwintne mięso... Same ochy i achy ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
słodki kompromis pisze…
Dziękuję, cieszy mnie, że danie przypadło do gustu, polecam, może na Święta? Pozdraiwm
tu-tusia pisze…
Rewelacja! Wygląda pięknie :)
Agata Broncel pisze…
Wygląda wspaniale!!! Smakuje pewnie jeszcze lepiej :)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler