Przejdź do głównej zawartości

Pierś kaczki na plackach z kapusty z gruszkami w miodowym viniagre na bazie oleju rzepakowego

Czasem o delikatnie cierpkim i gorzkawym posmaku, czasem o wyjątkowo owocowym - w krajach basenu Morza Śródziemnego, i nie tylko tam, to płynne złoto jest poszukiwanym produktem, ale co z naszym rodzimym oleistym złotem? Tłuszcze od dawien dawna stanowią dla człowieka źródło energii i należą do podstawowych składników odżywczych. Rzepak - ta miododajna roślina jest jedną z najczęściej uprawianych w Polsce, z jej nasion wytwarza się drogocenny olej rzepakowy, z którego można dalej produkować inne tłuszcze kuchenne. "Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego, korzystnie wpływa na schorzenia serca i układu krążenia, jak również obniża poziom cholesterolu w organizmie, śmiało więc może obnosić się z mianem "płynnego złota". Poznajmy wszechstronne zastosowanie naszego rodzimego oleju rzepakowego.






























Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 60 min



2 piersi kaczki
3 szklanki drobno posiekanej białej kapusty
1 starta marchewka
1/2 pęczka natki pietruszki
1 jajo
5 łyżek mąki (razowa, pszenna, żytnia)
2 twarde gruszki
2 łyżki miodu
4 łyżki oleju rzepakowego + do smażenia
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
kawałek świeżego imbiru
garść dowolnych orzechów
4 łyżki klarowanego masła


Przygotowanie:



1. Piersi kaczki, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, ostrym nożem nacinamy skórę w krateczkę, nie przetnijcie mięsa, mięso oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, pozostawiamy w temperaturze pokojowej
2. Kapustę siekamy drobno, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych okach, pietruszkę drobno siekamy, wszystkie składniki mieszamy w dużej misce, najlepiej zrobić to rękami, dodajemy jajo, sól i pieprz, następnie wsypujemy mąkę, mieszamy
3. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, ok 1 cm, w dłoniach formujemy z masy kapuścianej placuszki i smażymy je z obu stron na złoty kolor na oleju, następnie przekładamy na ręcznik papierowy celem odsączenia i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, kiedy mamy już usmażone wszystkie placuszki wstawiamy blachę do piekarnika, na czas przygotowania kaczki
5. Na suchej, dobrze rozgrzanej patelni układamy, skórą do dołu, pierś kaczki, smażymy z tej strony 4 minuty na średnim ogniu, następnie obracamy i smażymy 2 minuty, pierś przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika, gdzie nadal trzymamy placuszki, pozostawiamy kaczkę w piekarniku przez ok 15 minut
6. Gruszki przekrawamy na pół, nie obieramy, na patelni rozpuszczamy 4 łyżki masła, układamy gruszki przecięciem do dołu, smażymy aż lekko się przyrumienią, obracamy
7. Kawałek imbiru obieramy, najlepiej zrobić do łyżką, zeskrobując skórkę, za pomocą odbieraka do warzyw ścinamy cienkie plasterki imbiru wprost na patelnie z gruszkami, przykrywamy i dusimy całość ok 5 minut
8. Rzepakowo-miodowy viniagre - 4 łyżki oleju mieszamy z 2 łyżkami miodu, zmiażdżony kawałeczkiem imbiru, solą i świeżo zmielonym pieprzem, najlepiej zrobić to w małym zakręconym słoiczku, potrząsając nim niczym shakerem, na suchej patelni podprażamy garść dowolnych orzechów, następnie dorzucamy je do sosu
9. Wyjmujemy z piekarnika  pierś kaczki, odkładamy na kilka minut przed krojeniem, inaczej wypłyną z niej wszystkie soki
10. Na talerzu układamy placuszki, pokrojona na ukos pierś kaczki, a gruszki polewamy przygotowanym sosem viniagre

Słodycz miodu, wyrazistość oleju rzepakowego, chrupkość orzechów i soczystość kaczki!









„Oświadczam, że zapoznałam/łam się z regulaminem konkursu „Blogerzy odkrywają walory oleju rzepakowego”, dostępnym na stronie internetowej www.pokochajolejrzepakowy.pl oraz akceptuję jego postanowienia. Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Organizatora w celu rozstrzygnięcia Konkursu i przekazania nagrody, w przypadku wygranej oraz otrzymania wyróżnienia – wyrażam zgodę na publikację moich danych osobowych w postaci imienia i nazwiska oraz mojego wizerunku w sieci Internet, w tym na łamach serwisu internetowego www.pokochajolejrzepakowy.pl. Oświadczam, że jestem wyłącznym autorem pracy konkursowej zgłoszonej do Konkursu i że praca ta nie narusza praw osób trzecich.”



sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Nashelly pisze…
Co za boskie danie! Placki z kapusty, wykwintne mięso... Same ochy i achy ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
słodki kompromis pisze…
Dziękuję, cieszy mnie, że danie przypadło do gustu, polecam, może na Święta? Pozdraiwm
Marta pisze…
Rewelacja! Wygląda pięknie :)
Wygląda wspaniale!!! Smakuje pewnie jeszcze lepiej :)
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi