Przejdź do głównej zawartości

Pierogi z suszonymi śliwkami i orzechami pecan

Na ten magiczny wieczór czekamy cały rok. Co sprawia, że ma tak niepowtarzalną atmosferę, co się na nią składa? Świeża, pachnąca choinka prosto z lasu, miękko padające płatki śniegu na pokrytą białym puchem ziemię, rodzina w komplecie przy stole, biały obrus, a pod nim siano, uśmiech ukochanej osoby, wspomnienia rodzinne....kolędy pobrzmiewające z radia, drzemiący przy choince pies, a może smak tradycji...proste wigilijne potrawy nabierają wyjątkowego smaku, przekonajmy się raz jeszcze, że naprawdę warto im zaufać!

Składniki na ok 45 pierogów
Czas przygotowania: 40 min 



2 szklanki mąki pszennej
1 żółtko
300 g suszonych wędzonych śliwek
100 g orzechów pecan*
3 łyżki miodu
sól


*można zastąpić orzechami włoskimi, jednak są lekko gorzkie


Sos custard


150 ml mleka
250 ml śmietany 36%
50 g cukru pudru
6 żółtek
1 lasa wanilii













Przygotowanie:



1. Z mąki, żółtka, szczypty soli i 3/4 szklanki wrzącej wody zagniatamy ciasto, musi być sprężyste, gładkie i lśniące, bez jakichkolwiek śladów maki, nie może się również rwać i kleić, jeśli ciasto jest dobrze wyrobione nie potrzebujemy już mąki do podsypywania, wystarczy silikonowa stolnica i pójdzie jak z płatka, ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy
2. Śliwki zalewamy ciepłą woda i odstawiamy na 10 minut, następnie odcedzamy i siekamy, dorzucamy grubo posiekane orzechy, dodajemy miód i mieszamy do ponastawia pasty, jednak z wyraźnymi kawałkami owoców i orzechów
3, Ciasto rozwałkowujemy, bardzo cienko, na stolnicy, wykrawamy kółka o średnicy przeciętnej szklanki, na środek układamy małą łyżeczkę farszu, zlepiamy dobrze brzegi, a następnie opuszkami formujemy karbowany brzeg, odkładamy pierogi na tace i przykrywamy ściereczką
4. Pierogi gotujemy partiami ok 3-4 minut od wypłynięcia w lekko osolonym wrzątku
5. Sos custard - żółtka ucieramy z cukrem na jasno kremową masę, mleko zagotowujemy ze śmietaną, dodajemy rdzeń wanilii, kiedy mleko zacznie się gotować, odstawiamy je do lekkiego wystudzenia, następnie dolewamy stopniowo do masy jajecznej, wlewamy całość z powrotem garnka, wstawiamy na średni gaz i cały czas mieszając czekamy aż sos zgęstnieje, pilnujcie sosu i nie podgrzewajcie zbyt mocno bo się zetnie, zdarzyło mi się to ostatnio, smaku nie ujmuje ale wyglądu i owszem ;)
6. Ugotowane pierogi podajemy z sosem, można podać również z masłem i cukrem waniliowym

Ciekawy deser na wigilijną kolcję!








sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

whiness pisze…
Co za nietypowa wariacja na temat pierogów! Bardzo, bardzo mi się podoba :) Suszone śliwki i orzechy zawsze kojarzą mi się ze świętami, a ten sos to czysty obłęd :)
Natalie pisze…
Fajna alternatywa dla tradycyjnych świątecznych pierogów :)
słodki kompromis pisze…
Takie pierogi są pełne świątecznych smaków i są naprawdę sporym urozmaiceniem i niespodzianką smakową. Pozdrawiam Wszystkich!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler