Na ten magiczny wieczór czekamy cały rok. Co sprawia, że ma tak niepowtarzalną atmosferę, co się na nią składa? Świeża, pachnąca choinka prosto z lasu, miękko padające płatki śniegu na pokrytą białym puchem ziemię, rodzina w komplecie przy stole, biały obrus, a pod nim siano, uśmiech ukochanej osoby, wspomnienia rodzinne....kolędy pobrzmiewające z radia, drzemiący przy choince pies, a może smak tradycji...proste wigilijne potrawy nabierają wyjątkowego smaku, przekonajmy się raz jeszcze, że naprawdę warto im zaufać!
Składniki na ok 45 pierogów
2 szklanki mąki pszennej
1 żółtko
300 g suszonych wędzonych śliwek
100 g orzechów pecan*
3 łyżki miodu
sól
*można zastąpić orzechami włoskimi, jednak są lekko gorzkie
150 ml mleka
250 ml śmietany 36%
50 g cukru pudru
6 żółtek
1 lasa wanilii
1. Z mąki, żółtka, szczypty soli i 3/4 szklanki wrzącej wody zagniatamy ciasto, musi być sprężyste, gładkie i lśniące, bez jakichkolwiek śladów maki, nie może się również rwać i kleić, jeśli ciasto jest dobrze wyrobione nie potrzebujemy już mąki do podsypywania, wystarczy silikonowa stolnica i pójdzie jak z płatka, ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy
2. Śliwki zalewamy ciepłą woda i odstawiamy na 10 minut, następnie odcedzamy i siekamy, dorzucamy grubo posiekane orzechy, dodajemy miód i mieszamy do ponastawia pasty, jednak z wyraźnymi kawałkami owoców i orzechów
3, Ciasto rozwałkowujemy, bardzo cienko, na stolnicy, wykrawamy kółka o średnicy przeciętnej szklanki, na środek układamy małą łyżeczkę farszu, zlepiamy dobrze brzegi, a następnie opuszkami formujemy karbowany brzeg, odkładamy pierogi na tace i przykrywamy ściereczką
4. Pierogi gotujemy partiami ok 3-4 minut od wypłynięcia w lekko osolonym wrzątku
5. Sos custard - żółtka ucieramy z cukrem na jasno kremową masę, mleko zagotowujemy ze śmietaną, dodajemy rdzeń wanilii, kiedy mleko zacznie się gotować, odstawiamy je do lekkiego wystudzenia, następnie dolewamy stopniowo do masy jajecznej, wlewamy całość z powrotem garnka, wstawiamy na średni gaz i cały czas mieszając czekamy aż sos zgęstnieje, pilnujcie sosu i nie podgrzewajcie zbyt mocno bo się zetnie, zdarzyło mi się to ostatnio, smaku nie ujmuje ale wyglądu i owszem ;)
6. Ugotowane pierogi podajemy z sosem, można podać również z masłem i cukrem waniliowym
Składniki na ok 45 pierogów
Czas przygotowania: 40 min
2 szklanki mąki pszennej
1 żółtko
300 g suszonych wędzonych śliwek
100 g orzechów pecan*
3 łyżki miodu
sól
*można zastąpić orzechami włoskimi, jednak są lekko gorzkie
Sos custard
150 ml mleka
250 ml śmietany 36%
50 g cukru pudru
6 żółtek
1 lasa wanilii
Przygotowanie:
1. Z mąki, żółtka, szczypty soli i 3/4 szklanki wrzącej wody zagniatamy ciasto, musi być sprężyste, gładkie i lśniące, bez jakichkolwiek śladów maki, nie może się również rwać i kleić, jeśli ciasto jest dobrze wyrobione nie potrzebujemy już mąki do podsypywania, wystarczy silikonowa stolnica i pójdzie jak z płatka, ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy
2. Śliwki zalewamy ciepłą woda i odstawiamy na 10 minut, następnie odcedzamy i siekamy, dorzucamy grubo posiekane orzechy, dodajemy miód i mieszamy do ponastawia pasty, jednak z wyraźnymi kawałkami owoców i orzechów
3, Ciasto rozwałkowujemy, bardzo cienko, na stolnicy, wykrawamy kółka o średnicy przeciętnej szklanki, na środek układamy małą łyżeczkę farszu, zlepiamy dobrze brzegi, a następnie opuszkami formujemy karbowany brzeg, odkładamy pierogi na tace i przykrywamy ściereczką
4. Pierogi gotujemy partiami ok 3-4 minut od wypłynięcia w lekko osolonym wrzątku
5. Sos custard - żółtka ucieramy z cukrem na jasno kremową masę, mleko zagotowujemy ze śmietaną, dodajemy rdzeń wanilii, kiedy mleko zacznie się gotować, odstawiamy je do lekkiego wystudzenia, następnie dolewamy stopniowo do masy jajecznej, wlewamy całość z powrotem garnka, wstawiamy na średni gaz i cały czas mieszając czekamy aż sos zgęstnieje, pilnujcie sosu i nie podgrzewajcie zbyt mocno bo się zetnie, zdarzyło mi się to ostatnio, smaku nie ujmuje ale wyglądu i owszem ;)
6. Ugotowane pierogi podajemy z sosem, można podać również z masłem i cukrem waniliowym
Ciekawy deser na wigilijną kolcję!



Komentarze