Przejdź do głównej zawartości

Zupa o smaku pieczonych ziemniaków z gnocchci

Kto z nas nie lubi pieczonych ziemniaków, myślę, że ze świecą takich szukać by nam przyszło. Ja uwielbiałam tą chrupiącą skórkę, lekko ubrudzoną popiołem, przesiąkniętą zapachem ogniska, smakowała mi zawsze bardziej niż sam miąższ ziemniaka. Dziś przygotowałam aromatyczny bulion o smaku pieczonych ziemniaków, niech Was nie zrazi fakt gotowanie łupin ziemniaczanych w bulionie, przecież to właśnie w nich jest najwięcej smaku. Zapraszam na pyszną zupę, której smak wzbogacają dodatkowo maleńkie ziemniaczane gnocchci i świeży szczypiorek.





























Składniki na  4-6 porcji
Czas przygotowania: 40 min +2 h pieczenie 


1 kg ziemniaków, w miarę równej wielkości
1 l bulionu (warzywny lub mięsny)
garść posiekanego szczypiorku
sól, pieprz


Gnocchi


150 g maki pszennej
1 łyżeczka soli morskiej
2 i 1/2 łyżki startego parmezanu
2 łyżki oliwy z oliwek
1 jajo



Przygotowanie:



1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy, każdy zawijamy w folię aluminiową i układamy na blaszce do pieczenia, pieczemy 1 i 1/2 godziny, aż będą miękkie, kiedy je nakłujemy widelcem, wyjmujemy, odwijamy z folii
2. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150 stopni, przy pomocy gumowych rękawic obieramy ziemniaki, łupiny rozsypujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika, pieczemy łupiny ziemniaków ok 20-30 minut, aż będą chrupiące, wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim łupiny żeby dobrze wyschły
4. Gnocchi - ziemniaki przeciskamy przez praskę, studzimy, następnie odmierzamy ok 500 g, mieszamy z mąką, parmezanem, solą, dodajemy oliwę i rozkłócone jajko, ugniatamy na blacie aż będzie gładkie, formujemy 4 kulę, z każdej toczymy wałek o grubości ok 1-2 cm i kroimy nożem na 1 cm kawałeczki, w dłoniach formujemy małe kuleczki, odkładamy na podsypanej mąką tacy
5. Do bulionu dodajemy wysuszone skóry z ziemniaków, gotujemy na średnim ogniu 30-40 minut, przecedzamy przez gęste sito, doprawiamy solą i pieprzem
6. W dużym garnku gotujemy osolona wodę, wrzucamy gnocchi partiami, ok 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię, po ugotowaniu przelewamy zimna wodą i rozkładamy luźno na talerzu
7. Zupę podajemy z gnocchi i posiekanym szczypiorkiem

Bulion aromatyzowany pieczonymi ziemniakami z kluseczkami!







sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Aga pisze…
Bardzo mi się podoba taki pomysł na zupę. W Tyrolu podają podobne wywary, tylko tam kluchy są większe. pozdrawiam
słodki kompromis pisze…
W mniejszej wersji świetnie nadają się do zupy ;) Pozdrawiam

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler