Cóż można powiedzieć o amerykańskim jedzeniu, a co Wam pierwsze przychodzi na myśl? Tuczące i w dużych ilościach, no cóż nie jest to kuchnia dla słabeuszy, ale nie oznacza to, że wszystkie dania z tego, sporej wielkości zakątka Świata, są ekstremalnie kaloryczne. W dużych krajach, jedzenie różni się w zależności od tego gdzie akurat się znajdujemy, i tak na przykłada kuchnia Nowego Jorku jest już dość mocno zeuropeizowana, a niejeden pie jest warty grzechu, jak na przykład Missisipi Mud Pie. To ekstremalnie bogate w smaku ciasto, składa się z gęstego, jak rzeki Missisipi, kremu czekoladowego, (stąd pewnie wzięła się nazwa) wyłożonego na kruchy, również czekoladowy, spód. Istnieje wiele wariantów tego deseru, ja uważam że najlepszy to ten z wykorzystaniem stopionej czekolady, a nie samego kakao. Gorąco polecam na ewentualne, jesienne chandry.
225 g mąki pszennej
50 g cukru
szczypta soli
3 łyżki gorzkiego kakao
1 jajko
1 łyżka cukru waniliowego
140 g zimnego masła
180 g gorzkiej czekolady
180 g masła
4 jajka
90 g ciemnego cukru muscovado
90 g jasnego cukru demerara
200 ml śmietany 36%

100 ml śmietany kremówki
2-3 łyżek cukru pudru
6 świeżych fig*
tarta czekolada
1. Ciasto - mąkę, sól, cukier, kakao, cukier waniliowy, mieszamy w misce, dodajemy zimne masło pokrojone w kosteczkę i palcami rozcieramy aby powstały sporej wielkości okruchy, dodajemy jajko i zagniatamy kulę z ciasta, nie ogrzewajmy ciasta zbytnio, spłaszczamy kulę, łatwiej nam będzie się wtedy rozwałkowywać ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę
2. Foremkę na tartę, najlepiej jeśli ma ruchome dno, smarujemy masłem, piekarnik nagrzewamy do 190 stopni
3. Ciasto rozwałkowujemy na placek, najlepiej zrobić to na gumowej stolnicy, przekładamy do formy, i doklejamy do dna i brzegów, resztki ciasta odcinamy, ciasto nakłuwamy widelcem, formę z ciastem wkładamy do lodówki na ok 10 minut, foremkę z ciastem wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy ceramicznymi kulkami do obciążania, fasolą lub grochem, pieczemy ok 15 minut, następnie usuwamy obciążenie i pieczemy kolejne 13 minut, wyjmujemy i studzimy
4. Nadzienie - w rondelku rozpuszczamy masło i czekoladę, odstawiamy do lekkiego przestudzenia, w misce ubijamy mikserem jajka z obydwoma rodzajami cukru, aż uzyskamy jasną, gęstą konsystencję, (ok 8 minut) wciąż miksując dolewamy śmietanę, następnie rozpuszczoną czekoladę z masłem, gotową masę wylewamy na zupełnie zimny spód ciasta, wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 160 stopni i pieczemy ok 1 godzinę i 15 minut, masa w środku zastygnie, ale będzie bardzo wilgotne, studzimy
5. Wierzch - śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno, wykładamy na zimne ciasto, dekorujemy świeżymi figami i wiórkami z czekolady
Składniki na formę o śr. 24-26 cm
Czas przygotowania: 1 h chłodzenie + 1 h i 45 min pieczenie
Ciasto
225 g mąki pszennej
50 g cukru
szczypta soli
3 łyżki gorzkiego kakao
1 jajko
1 łyżka cukru waniliowego
140 g zimnego masła
Nadzienie
180 g gorzkiej czekolady
180 g masła
4 jajka
90 g ciemnego cukru muscovado
90 g jasnego cukru demerara
200 ml śmietany 36%
Wierzch
100 ml śmietany kremówki
2-3 łyżek cukru pudru
6 świeżych fig*
tarta czekolada
Przygotowanie:
1. Ciasto - mąkę, sól, cukier, kakao, cukier waniliowy, mieszamy w misce, dodajemy zimne masło pokrojone w kosteczkę i palcami rozcieramy aby powstały sporej wielkości okruchy, dodajemy jajko i zagniatamy kulę z ciasta, nie ogrzewajmy ciasta zbytnio, spłaszczamy kulę, łatwiej nam będzie się wtedy rozwałkowywać ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę
2. Foremkę na tartę, najlepiej jeśli ma ruchome dno, smarujemy masłem, piekarnik nagrzewamy do 190 stopni
3. Ciasto rozwałkowujemy na placek, najlepiej zrobić to na gumowej stolnicy, przekładamy do formy, i doklejamy do dna i brzegów, resztki ciasta odcinamy, ciasto nakłuwamy widelcem, formę z ciastem wkładamy do lodówki na ok 10 minut, foremkę z ciastem wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy ceramicznymi kulkami do obciążania, fasolą lub grochem, pieczemy ok 15 minut, następnie usuwamy obciążenie i pieczemy kolejne 13 minut, wyjmujemy i studzimy
4. Nadzienie - w rondelku rozpuszczamy masło i czekoladę, odstawiamy do lekkiego przestudzenia, w misce ubijamy mikserem jajka z obydwoma rodzajami cukru, aż uzyskamy jasną, gęstą konsystencję, (ok 8 minut) wciąż miksując dolewamy śmietanę, następnie rozpuszczoną czekoladę z masłem, gotową masę wylewamy na zupełnie zimny spód ciasta, wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 160 stopni i pieczemy ok 1 godzinę i 15 minut, masa w środku zastygnie, ale będzie bardzo wilgotne, studzimy
5. Wierzch - śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno, wykładamy na zimne ciasto, dekorujemy świeżymi figami i wiórkami z czekolady
Ekstremalnie czekoladowe ciasto - dla prawdziwych czekoladoholików!



Komentarze
http://evamilano.blogspot.co.uk/