Przygotowywałam to danie w niemałym rozgardiaszu domowego ogniska, jakoś wszystko szło nie tak, nic się nie kleiło, wyglądało na to, że za chwilę polędwica spłonie na patelni, a ziemniaki ulegną kompletnej destrukcji. trzymane zbyt długo we wrzątku. Telefon dzwoni już, trzeci raz, dziecko potknęło się chyba już z setny, pies szczeka na sąsiada, ja zgubiłam gdzieś obieraczkę do warzyw, a tu starsze dziecko woła, że właśnie wylało sok na laptopa - zaraz zwariuję! Kiedy nagle znad patelni, gdzie, jako jedyny w tym towarzystwie, spokojnie redukuje się sos, uderza mnie zapach korzennych przypraw, w jednej chwili Świat zwalnia, i teraz niczym poruszany na pomocą ogromnego koła, cofa się do Świąt Bożego Narodzenia, gdzie dom wypełnia zapach goździków, cynamonu, dojrzewającego piernika, suszonych grzybów, pomarańczy i choinki. Do Świąt jeszcze kawałek, jednak pozwólcie, że już dziś zacznę kompletować dla Was menu na nadchodzące Boże Narodzenie. Jako pierwsza, menu otwiera propozycja obiadowa.
Składniki na 4 porcje
2 polędwiczki wieprzowe
oliwa z oliwek
gałązka rozmarynu
gałązka tymianku
3 ząbki czosnku
5 jagód jałowca
1 łyżka miodu
1 fenkuł
8 małych marchewek
2 bataty
2 łyżki masła
sól gruboziarnista
50 ml wina porto
200 ml bulionu warzywnego
70 ml miodu
szczypta mielonego: anyżu, cynamonu, goździków, imbiru, kolendry
1. Mięso - myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, ostrym, wąskim nożem odcinamy wszystkie białe błonki, odcinamy również węższą końcówkę polędwiczek, zachowując kawałek mięsa o równiej grubości, mięso będzie równo upieczone, odcięte kawałki zamroźcie i wykorzystajcie na przykład do gulaszu
2. W moździerzu rozcieramy z solą ząbki czosnku, jagody jałowca, tymianek i rozmaryn, dolewamy oliwę i miód, ucieramy w celu uzyskania pasty, którą nacieramy polędwiczki, owijamy je ciasno w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na noc
3. Ważne aby wyjąć mięso z lodówki przynajmniej 20 minut przed pieczeniem
4. Marchewki obieramy, kroimy w większe kawałki, bataty obieramy i kroimy w grubsze plastry, zagotowujemy osoloną wodę w garnku i gotujemy warzywa al dente, ok 10-15 min
5. Odcinamy końcówki fenkułu, obieramy jedną zewnętrzną warstwę i kroimy wzdłuż na cienkie plastry, na patelni rozgrzewamy oliwę z 2 łyżkami masła, wrzucamy fenkuł, marchew i bataty, podsmażamy chwilę aż warzywa lekko się zrumienią, odstawiamy
6. Mięso smażmy na rozgrzanej patelni ok 3 minuty z każdej strony, wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 15 minut
6. Sos - na patelnie po smażeniu mięsa, wlewamy porto, redukujemy do połowy objętości, dolewamy bulion i znów redukujemy, kiedy ilość zmniejszy się o połowę dodajemy miód i doprawiamy przyprawami korzennymi, sos powinien mieć konsystencje syropu
7. Polędwicę podajemy na sosie i warzywach
Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 1 h + 12 h marynowanie
2 polędwiczki wieprzowe
oliwa z oliwek
gałązka rozmarynu
gałązka tymianku
3 ząbki czosnku
5 jagód jałowca
1 łyżka miodu
1 fenkuł
8 małych marchewek
2 bataty
2 łyżki masła
sól gruboziarnista
Sos
50 ml wina porto
200 ml bulionu warzywnego
70 ml miodu
szczypta mielonego: anyżu, cynamonu, goździków, imbiru, kolendry
Przygotowanie:
1. Mięso - myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, ostrym, wąskim nożem odcinamy wszystkie białe błonki, odcinamy również węższą końcówkę polędwiczek, zachowując kawałek mięsa o równiej grubości, mięso będzie równo upieczone, odcięte kawałki zamroźcie i wykorzystajcie na przykład do gulaszu
2. W moździerzu rozcieramy z solą ząbki czosnku, jagody jałowca, tymianek i rozmaryn, dolewamy oliwę i miód, ucieramy w celu uzyskania pasty, którą nacieramy polędwiczki, owijamy je ciasno w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na noc
3. Ważne aby wyjąć mięso z lodówki przynajmniej 20 minut przed pieczeniem
4. Marchewki obieramy, kroimy w większe kawałki, bataty obieramy i kroimy w grubsze plastry, zagotowujemy osoloną wodę w garnku i gotujemy warzywa al dente, ok 10-15 min
5. Odcinamy końcówki fenkułu, obieramy jedną zewnętrzną warstwę i kroimy wzdłuż na cienkie plastry, na patelni rozgrzewamy oliwę z 2 łyżkami masła, wrzucamy fenkuł, marchew i bataty, podsmażamy chwilę aż warzywa lekko się zrumienią, odstawiamy
6. Mięso smażmy na rozgrzanej patelni ok 3 minuty z każdej strony, wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 15 minut
6. Sos - na patelnie po smażeniu mięsa, wlewamy porto, redukujemy do połowy objętości, dolewamy bulion i znów redukujemy, kiedy ilość zmniejszy się o połowę dodajemy miód i doprawiamy przyprawami korzennymi, sos powinien mieć konsystencje syropu
7. Polędwicę podajemy na sosie i warzywach
Soczysta polędwica z korzennym sosem - doskonały świąteczny obiad!



Komentarze