Przejdź do głównej zawartości

Polędwica z sosem miodowo-korzennym

Przygotowywałam to danie w niemałym rozgardiaszu domowego ogniska, jakoś wszystko szło nie tak, nic się nie kleiło, wyglądało na to, że za chwilę polędwica spłonie na patelni, a ziemniaki ulegną kompletnej destrukcji. trzymane zbyt długo we wrzątku. Telefon dzwoni już, trzeci raz, dziecko potknęło się chyba już z setny, pies szczeka na sąsiada, ja zgubiłam gdzieś obieraczkę do warzyw, a tu starsze dziecko woła, że właśnie wylało sok na laptopa - zaraz zwariuję! Kiedy nagle znad patelni, gdzie, jako jedyny w tym towarzystwie, spokojnie redukuje się sos, uderza mnie zapach korzennych przypraw, w jednej chwili Świat zwalnia, i teraz niczym poruszany na pomocą ogromnego koła, cofa się do Świąt Bożego Narodzenia, gdzie dom wypełnia zapach goździków, cynamonu, dojrzewającego piernika, suszonych grzybów, pomarańczy i choinki. Do Świąt jeszcze kawałek, jednak pozwólcie, że już dziś zacznę kompletować dla Was menu na nadchodzące Boże Narodzenie. Jako pierwsza, menu otwiera propozycja obiadowa.





Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 1 h + 12 h marynowanie



2 polędwiczki wieprzowe
oliwa z oliwek
gałązka rozmarynu
gałązka tymianku
3 ząbki czosnku
5 jagód jałowca
1 łyżka miodu
1 fenkuł
8 małych marchewek
2 bataty
2 łyżki masła
sól gruboziarnista


Sos



50 ml wina porto
200 ml bulionu warzywnego
70 ml miodu
szczypta mielonego: anyżu, cynamonu, goździków, imbiru, kolendry





Przygotowanie:




1. Mięso - myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, ostrym, wąskim nożem odcinamy wszystkie białe błonki, odcinamy również węższą końcówkę polędwiczek, zachowując kawałek mięsa o równiej grubości, mięso będzie równo upieczone, odcięte kawałki zamroźcie i wykorzystajcie na przykład do gulaszu
2. W moździerzu rozcieramy z solą ząbki czosnku, jagody jałowca, tymianek i rozmaryn, dolewamy oliwę i miód, ucieramy w celu uzyskania pasty, którą nacieramy polędwiczki, owijamy je ciasno w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na noc
3. Ważne aby wyjąć mięso z lodówki przynajmniej 20 minut przed pieczeniem
4. Marchewki obieramy, kroimy w większe kawałki, bataty obieramy i kroimy w grubsze plastry, zagotowujemy osoloną wodę w garnku i gotujemy warzywa al dente, ok 10-15  min
5. Odcinamy końcówki fenkułu, obieramy jedną zewnętrzną warstwę i kroimy wzdłuż na cienkie plastry, na patelni rozgrzewamy oliwę z 2 łyżkami masła,  wrzucamy fenkuł, marchew i bataty, podsmażamy chwilę aż warzywa lekko się zrumienią, odstawiamy
6. Mięso smażmy na rozgrzanej patelni ok 3 minuty z każdej strony, wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 15 minut
6. Sos - na patelnie po smażeniu mięsa, wlewamy porto, redukujemy do połowy objętości, dolewamy bulion i znów redukujemy, kiedy ilość zmniejszy się o połowę dodajemy miód i doprawiamy przyprawami korzennymi, sos powinien mieć konsystencje syropu
7. Polędwicę podajemy na sosie i warzywach


Soczysta polędwica z korzennym sosem - doskonały świąteczny obiad! 







sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Rewelacyjne...i jak zwykle pięknie podane :) Aniu,Twoje zdjęcia są bardzo ładne. Sama je robisz? Robiłaś kurs fotograficzny czy to wrodzony talent? Pozdrawiam i miłego Weekendu :)
słodki kompromis pisze…
Witam, bardzo dziękuję za miłe słowa ;) takie komentarze dodają sił do pracy! Kiedy zrobiłam weekendowy kurs, nie myślałam nawet o fotografowaniu jedzenia, kupiłam wtedy swoją pierwszą lustrzankę i chciałam ją poznać, teraz sama wszystkiego się uczę, głównie na błędach ;) Pozdrawiam ciepło i życzę miłego weekendu!
o to tak jak ja, ale jesczcze duzo musze sie nauczyc,zeby robic takie piekne zdjecia...chyba sobie jednak zrobie taki szybki kursik :)pozdrawiam serdecznie

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler