Przejdź do głównej zawartości

Placuszki owsiane z sosem malinowym

Dziś solidaryzuję się z osobami zbyt znużonymi żeby gotować jedynie w dwóch wpadkach, po przyjęciu i rano. Nie uważam się za specjalistkę od śniadań, zdaję sobie sprawę, że trzeba coś zjeść, ale gdybym mogła odłożyłabym posiłek na później, kiedy doprowadzę się do przytomności dzięki trzeciej kawie. Sprawa komplikuje się kiedy mamy w domu małych, a w dodatku głodnych"terrorystów", którzy już od wczesnego poranka wprowadzają swój pobudkowy plan w życie. Poniższy przepis powstał w ramach weekendowego śniadania, ale jeśli tylko odnajdziecie w sobie wystarczająco dużo siły to można je przygotować również w poniedziałkowy, ciężki poranek.







Składniki na ok 12 szt
Czas przygotowania: 20 min


1 szklanka płatków owsianych
3 szklanki mleka
4 łyżki cukru
1 jajko
2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier puder
2 szklanki świeżych lub mrożonych malin
1 łyżka roztopionego masła
masło klarowane do smażenia













Przygotowanie:



1. Płatki owsiane i 2 łyżki cukru mielimy w młynku do kawy, w rondelki podgrzewamy 1 szklankę mleka, wsypujemy zmielone płatki owsiane, dodajemy szczyptę soli i mieszamy na wolnym ogniu aż zgęstnieje, odstawiamy
2. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz 2 łyżki cukru mieszamy w dużej misce, dolewamy 2 szklanki mleka, jajko, przygotowaną owsiankę i roztopione masło, mieszamy całość mikserem, konsystencja powinna być dość gęsta, jeśli tak nie jest to dodajemy odpowiednio mąkę lub mleko, ciasto nie powinno zlewać się z łyżki
3. Sos - maliny wkładamy do rondelka, dodajemy cukier puder, do smaku, kiedy maliny zaczną się rozpadać blendujemy maliny na mus i przecieramy przez gęste sito, żeby pozbyć się pestek, a sos miał gładką konsystencję
4. Ciasto nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnie, uprzednio posmarowaną klarowanym masłem, smażymy na złoty kolor, na średnim ogniu, podajemy na ciepło lub zimno z sosem malinowym


Zdrowe i szybkie śniadanie, nie tylko dla małych rączek! 








sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Jedzmy-zdrowo.pl pisze…
Ten sos wygląda bardzo apetycznie :) Świetny kolor!
Kam cia pisze…
U mnie również placuszki, ale w nieco innym wydaniu :)
www.nawyczucie.pl pisze…
Idealne! Na śniadanie po obiedzie - miód malina:)
Wacpanna pisze…
Ja mam pytanie za sto punktów.
Czemuż to moje placki nigdy nie są takie pulchne. Nic a nic nie rosną i przypominają bardziej naleśnika (nie chcę mówić, że najbliżej im do podeszwy). Proszek jest, soda jest. Będę wdzięczna za porady, bo marzą mi się takie wyrośnięte, chrupiące na brzegach i rozpływające się w środku <3
Dziekuję
słodki kompromis pisze…
to może proszę spróbować z tego przepisu, powinny być pulchne ;) może ciasto jest zbyt rzadkie? na tego typu placki ciasto musi być gęstsze niż na naleśniki. Mam nadzieję, że się udadzą w końcu, na blogu są również inne rodzaje placuszków, zapraszam. Pozdrawiam

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler