Dziś solidaryzuję się z osobami zbyt znużonymi żeby gotować jedynie w dwóch wpadkach, po przyjęciu i rano. Nie uważam się za specjalistkę od śniadań, zdaję sobie sprawę, że trzeba coś zjeść, ale gdybym mogła odłożyłabym posiłek na później, kiedy doprowadzę się do przytomności dzięki trzeciej kawie. Sprawa komplikuje się kiedy mamy w domu małych, a w dodatku głodnych"terrorystów", którzy już od wczesnego poranka wprowadzają swój pobudkowy plan w życie. Poniższy przepis powstał w ramach weekendowego śniadania, ale jeśli tylko odnajdziecie w sobie wystarczająco dużo siły to można je przygotować również w poniedziałkowy, ciężki poranek.
Składniki na ok 12 szt
1 szklanka płatków owsianych
3 szklanki mleka
4 łyżki cukru
1 jajko
2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier puder
2 szklanki świeżych lub mrożonych malin
1 łyżka roztopionego masła
masło klarowane do smażenia
1. Płatki owsiane i 2 łyżki cukru mielimy w młynku do kawy, w rondelki podgrzewamy 1 szklankę mleka, wsypujemy zmielone płatki owsiane, dodajemy szczyptę soli i mieszamy na wolnym ogniu aż zgęstnieje, odstawiamy
2. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz 2 łyżki cukru mieszamy w dużej misce, dolewamy 2 szklanki mleka, jajko, przygotowaną owsiankę i roztopione masło, mieszamy całość mikserem, konsystencja powinna być dość gęsta, jeśli tak nie jest to dodajemy odpowiednio mąkę lub mleko, ciasto nie powinno zlewać się z łyżki
3. Sos - maliny wkładamy do rondelka, dodajemy cukier puder, do smaku, kiedy maliny zaczną się rozpadać blendujemy maliny na mus i przecieramy przez gęste sito, żeby pozbyć się pestek, a sos miał gładką konsystencję
4. Ciasto nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnie, uprzednio posmarowaną klarowanym masłem, smażymy na złoty kolor, na średnim ogniu, podajemy na ciepło lub zimno z sosem malinowym
Składniki na ok 12 szt
Czas przygotowania: 20 min
1 szklanka płatków owsianych
3 szklanki mleka
4 łyżki cukru
1 jajko
2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier puder
2 szklanki świeżych lub mrożonych malin
1 łyżka roztopionego masła
masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
2. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz 2 łyżki cukru mieszamy w dużej misce, dolewamy 2 szklanki mleka, jajko, przygotowaną owsiankę i roztopione masło, mieszamy całość mikserem, konsystencja powinna być dość gęsta, jeśli tak nie jest to dodajemy odpowiednio mąkę lub mleko, ciasto nie powinno zlewać się z łyżki
3. Sos - maliny wkładamy do rondelka, dodajemy cukier puder, do smaku, kiedy maliny zaczną się rozpadać blendujemy maliny na mus i przecieramy przez gęste sito, żeby pozbyć się pestek, a sos miał gładką konsystencję
4. Ciasto nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnie, uprzednio posmarowaną klarowanym masłem, smażymy na złoty kolor, na średnim ogniu, podajemy na ciepło lub zimno z sosem malinowym
Zdrowe i szybkie śniadanie, nie tylko dla małych rączek!



Komentarze
Czemuż to moje placki nigdy nie są takie pulchne. Nic a nic nie rosną i przypominają bardziej naleśnika (nie chcę mówić, że najbliżej im do podeszwy). Proszek jest, soda jest. Będę wdzięczna za porady, bo marzą mi się takie wyrośnięte, chrupiące na brzegach i rozpływające się w środku <3
Dziekuję