Przejdź do głównej zawartości

Piernik czekoladowy z powidłami śliwkowymi

Na zapach polskich Świąt czekam cały rok, ten charakterystyczny aromat makowca, piernika i pomarańczy mieszający się z zapachem świeżej choinki i kompotu z suszu stał się dla mnie wręcz hipnotyzujący. Nie wyobrażam sobie lepszego podwieczorku po sutej kolacji wigilijnej jak miseczka zimnego kompotu o wyrazistej barwie i smaku oraz  kawałka wilgotnego makowca lub mocno czekoladowego piernika, o intensywnym zapachu przypraw korzennych i miodu, z zatopionym w środku chrupiącymi, bakaliami. Moja wersja piernika nie wymaga wcześniejszego przygotowania, można upiec go nawet dzień wcześniej, będzie wilgotny i miękki, a do tego wypełni Wasze domu cudownym, magicznym aromatem, wprowadzając Was w ten sposób w nadchodzącą niebawem magię Świąt Bożego Narodzenia.








Składniki na foremkę o dł. 28 cm
Czas przygotowania: 14 min + 45 min pieczenie

Ciasto



150 g masła
100 g ciemnego cukru muscavado
200 g płynnego miodu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonych jagód jałowca
szczypta czarnego pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki mielonego imbiru
1 i 1/2 sody oczyszczonej
2 jaja
250 ml mleka
250 g mąki pszennej
5 łyżek kakao
150 g posiekanej gorzkiej czekolady
50 g obranych, posiekanych migdałów
200 g powideł śliwkowych


Polewa


3 łyżki masła
3 łyżki kakao
5 łyżek śmietany 36%
3 łyżki cukru pudru
dowolne bakalie do dekoracji


Przygotowanie:



1. W garnuszku rozpuszczamy masło, cukier muscavado, miód i wszystkie przyprawy, zdejmujemy z ognia
2. Sodę rozpuszczamy w 2 łyżkach wody
3. Do rozpuszczonego masła z miodem dodajemy jaja, rozpuszczoną sodę, mleko, przesianą mąkę i kakao, na koniec wrzucamy posiekaną czekoladę i grubo pokrojone migdały (jeśli kupimy nieobrane migdały, zalewamy je wrzątkiem na kilka minut, następnie odcedzamy i obieramy migdały, tak jakbyśmy chcieli wycisnąć migdały z łupinek) całość mieszamy aż składniki się połączą
4. Ciasto wylewamy do natłuszczonej masłem foremki i pieczemy ok 45-60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, po wetknięciu patyczka do wnętrza ciasta nie powinien być nim oblepiony
5. Po wystudzeniu piernika, przekrawamy go w wzdłuż  na dwie warstwy  i smarujemy powidłami, przykrywamy wierzchnią warstwą i zawijamy w folię aluminiową
6. Polewa - w małym rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy śmietankę, kakao i cukier, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, lekko ostudzoną polewą dekorujemy piernik, dodajemy na wierzch dowolne bakalie

Prawdziwe polskie Święta nie mogę obejść się bez korzenno-miodowego piernika! 






sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

wedelka pisze…
Tak, powidła do piernika to zawsze dobry pomysł :)
Maggie pisze…
W tym roku po raz pierwszy od kilku lat nie robie piernika staropolskiego - zwyczajnie zapomnialam nastawic ciasta. Ale moze zrobie ten :)
Mateusz Magnuski pisze…
Ale kuszące zdjęcia! Piękny. :)
słodki kompromis pisze…
Bardzo dziękuję za miłe komentarze, cieszą mnie one niezmiernie :) Dla Tych którzy nie zdążyli z piernikiem dojrzewającym, szczerze polecam ten przepis! Pozdrawiam Wszystkich!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler