Na zapach polskich Świąt czekam cały rok, ten charakterystyczny aromat makowca, piernika i pomarańczy mieszający się z zapachem świeżej choinki i kompotu z suszu stał się dla mnie wręcz hipnotyzujący. Nie wyobrażam sobie lepszego podwieczorku po sutej kolacji wigilijnej jak miseczka zimnego kompotu o wyrazistej barwie i smaku oraz kawałka wilgotnego makowca lub mocno czekoladowego piernika, o intensywnym zapachu przypraw korzennych i miodu, z zatopionym w środku chrupiącymi, bakaliami. Moja wersja piernika nie wymaga wcześniejszego przygotowania, można upiec go nawet dzień wcześniej, będzie wilgotny i miękki, a do tego wypełni Wasze domu cudownym, magicznym aromatem, wprowadzając Was w ten sposób w nadchodzącą niebawem magię Świąt Bożego Narodzenia.
150 g masła
100 g ciemnego cukru muscavado
200 g płynnego miodu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonych jagód jałowca
szczypta czarnego pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki mielonego imbiru
1 i 1/2 sody oczyszczonej
2 jaja
250 ml mleka
250 g mąki pszennej
5 łyżek kakao
150 g posiekanej gorzkiej czekolady
50 g obranych, posiekanych migdałów
200 g powideł śliwkowych
3 łyżki masła
3 łyżki kakao
5 łyżek śmietany 36%
3 łyżki cukru pudru
dowolne bakalie do dekoracji
1. W garnuszku rozpuszczamy masło, cukier muscavado, miód i wszystkie przyprawy, zdejmujemy z ognia
2. Sodę rozpuszczamy w 2 łyżkach wody
3. Do rozpuszczonego masła z miodem dodajemy jaja, rozpuszczoną sodę, mleko, przesianą mąkę i kakao, na koniec wrzucamy posiekaną czekoladę i grubo pokrojone migdały (jeśli kupimy nieobrane migdały, zalewamy je wrzątkiem na kilka minut, następnie odcedzamy i obieramy migdały, tak jakbyśmy chcieli wycisnąć migdały z łupinek) całość mieszamy aż składniki się połączą
4. Ciasto wylewamy do natłuszczonej masłem foremki i pieczemy ok 45-60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, po wetknięciu patyczka do wnętrza ciasta nie powinien być nim oblepiony
5. Po wystudzeniu piernika, przekrawamy go w wzdłuż na dwie warstwy i smarujemy powidłami, przykrywamy wierzchnią warstwą i zawijamy w folię aluminiową
6. Polewa - w małym rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy śmietankę, kakao i cukier, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, lekko ostudzoną polewą dekorujemy piernik, dodajemy na wierzch dowolne bakalie
Składniki na foremkę o dł. 28 cm
Czas przygotowania: 14 min + 45 min pieczenie
Ciasto
150 g masła
100 g ciemnego cukru muscavado
200 g płynnego miodu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonych jagód jałowca
szczypta czarnego pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki mielonego imbiru
1 i 1/2 sody oczyszczonej
2 jaja
250 ml mleka
250 g mąki pszennej
5 łyżek kakao
150 g posiekanej gorzkiej czekolady
50 g obranych, posiekanych migdałów
200 g powideł śliwkowych
Polewa
3 łyżki masła
3 łyżki kakao
5 łyżek śmietany 36%
3 łyżki cukru pudru
dowolne bakalie do dekoracji
Przygotowanie:
1. W garnuszku rozpuszczamy masło, cukier muscavado, miód i wszystkie przyprawy, zdejmujemy z ognia
2. Sodę rozpuszczamy w 2 łyżkach wody
3. Do rozpuszczonego masła z miodem dodajemy jaja, rozpuszczoną sodę, mleko, przesianą mąkę i kakao, na koniec wrzucamy posiekaną czekoladę i grubo pokrojone migdały (jeśli kupimy nieobrane migdały, zalewamy je wrzątkiem na kilka minut, następnie odcedzamy i obieramy migdały, tak jakbyśmy chcieli wycisnąć migdały z łupinek) całość mieszamy aż składniki się połączą
4. Ciasto wylewamy do natłuszczonej masłem foremki i pieczemy ok 45-60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, po wetknięciu patyczka do wnętrza ciasta nie powinien być nim oblepiony
5. Po wystudzeniu piernika, przekrawamy go w wzdłuż na dwie warstwy i smarujemy powidłami, przykrywamy wierzchnią warstwą i zawijamy w folię aluminiową
6. Polewa - w małym rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy śmietankę, kakao i cukier, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, lekko ostudzoną polewą dekorujemy piernik, dodajemy na wierzch dowolne bakalie
Prawdziwe polskie Święta nie mogę obejść się bez korzenno-miodowego piernika!



Komentarze