Muffinki podbiły Świat dobre kilka lat temu, ten prawdziwy muffinkowy boom odprowadził do lamusa inne ciasteczka z foremek. Dziś trudno sobie wyobrazić przyjęcie urodzinowe dzieciaków bez tych puszystych maleństw. Fenomen muffinek polega na ich ekspresowym wykonaniu oraz różnorodności dodatków jakimi możemy wzbogacić i urozmaicić smak babeczek. Ważne aby nie mieszać ciasta zbyt długo, lecz jedynie do lekkiego połączenia się składników, tylko wtedy muffiny będą naprawdę miękkie, dodatki owoców zachowają wilgoć, a kruszonka z brązowym cukrem stworzy przyjemnie chrupiącą skorupkę. Moje słodkości powstają pod osłoną nocy, w ciszy i okowach zapachu palonego masła, pstryk.....gaszę już światło, lekko wyrośnięte babeczki stygną w blasku księżyca, a ja bosymi stopami skradam się w kierunku sypialni.
Składniki na 12 szt
190 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
80 g masła
3 dojrzałe banany
100 g brązowego cukru
50 g cukru białego
1 jajko
75 g brązowego cukru
2 łyżki mąki pszennej
szczypta cynamonu
1 łyżka zimnego masła
1. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, foremki do muffinek wykładamy papilotkami do pieczenia
2. W dużej misce mieszamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól, w rondelku rozpuszczamy masło, na wolnym ogniu podgrzewamy je aż zacznie się pienić i lekko brązowieć, odstawiamy do lekkiego wystudzenia
3. W osobnej misce rozgniatamy banany, mieszamy z obydwoma rodzajami cukru, jajkiem i ostudzonym masłem
4. Mieszamy składniki mokre z suchymi, krótko, jedynie do zaniku mąki
5. Ciasto przekładamy do papilotek, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut, studzimy na kratce
Składniki na 12 szt
Czas przygotowania: 15 min + 20 min pieczenie
190 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
80 g masła
3 dojrzałe banany
100 g brązowego cukru
50 g cukru białego
1 jajko
Kruszonka
75 g brązowego cukru
2 łyżki mąki pszennej
szczypta cynamonu
1 łyżka zimnego masła
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, foremki do muffinek wykładamy papilotkami do pieczenia
2. W dużej misce mieszamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól, w rondelku rozpuszczamy masło, na wolnym ogniu podgrzewamy je aż zacznie się pienić i lekko brązowieć, odstawiamy do lekkiego wystudzenia
3. W osobnej misce rozgniatamy banany, mieszamy z obydwoma rodzajami cukru, jajkiem i ostudzonym masłem
4. Mieszamy składniki mokre z suchymi, krótko, jedynie do zaniku mąki
5. Ciasto przekładamy do papilotek, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut, studzimy na kratce
Komentarze