Przejdź do głównej zawartości

Muffinki bananowe z palonym masłem

Muffinki podbiły Świat dobre kilka lat temu, ten prawdziwy muffinkowy boom odprowadził do lamusa inne ciasteczka z foremek. Dziś trudno sobie wyobrazić przyjęcie urodzinowe dzieciaków bez tych puszystych maleństw. Fenomen muffinek polega na ich ekspresowym wykonaniu oraz różnorodności dodatków jakimi możemy wzbogacić i urozmaicić smak babeczek. Ważne aby nie mieszać ciasta zbyt długo, lecz jedynie do lekkiego połączenia się składników, tylko wtedy muffiny będą naprawdę miękkie, dodatki owoców zachowają wilgoć, a kruszonka z brązowym cukrem stworzy przyjemnie chrupiącą skorupkę. Moje słodkości powstają pod osłoną nocy, w ciszy i okowach zapachu palonego masła, pstryk.....gaszę już światło, lekko wyrośnięte babeczki stygną w blasku księżyca, a ja bosymi stopami skradam się w kierunku sypialni.





Składniki na 12 szt
Czas przygotowania: 15 min + 20 min pieczenie




190 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
80 g masła
3 dojrzałe banany
100 g brązowego cukru
50 g cukru białego
1 jajko


















Kruszonka


75 g brązowego cukru
2 łyżki mąki pszennej
szczypta cynamonu
1 łyżka zimnego masła



Przygotowanie:


1. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, foremki do muffinek wykładamy papilotkami do pieczenia
2. W dużej misce mieszamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól, w rondelku rozpuszczamy masło, na wolnym ogniu podgrzewamy je aż zacznie się pienić i lekko brązowieć, odstawiamy do lekkiego wystudzenia
3. W osobnej misce rozgniatamy banany, mieszamy z obydwoma rodzajami cukru, jajkiem i ostudzonym masłem
4. Mieszamy składniki mokre z suchymi, krótko, jedynie do zaniku mąki
5. Ciasto przekładamy do papilotek, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut, studzimy na kratce






Bananowo-maślane ciastka z foremek!








sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

RedHead pisze…
Wyglądają fenomenalnie! Palone masło na pewno dodaje specyficznego maślanego aromatu :)
słodki kompromis pisze…
Dziękuję, rzeczywiście są mocno maślane, specyficznie maślane ;) Pozdrawiam
Unknown pisze…
Zdjecia identyczne jak w Kuchni :)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.