Przejdź do głównej zawartości

Kurczak z zapiekaną brukselką

Do roślin kapustnych należy ponad 380 różnych gatunków warzyw, w tym przede wszystkim obok gorczycy indyjskiej, rzodkwi i rzeżuchy ogrodowej, liczne odmiany kapusty i rzepy - od kalafiora i brokuła aż po kapustę białą i czerwoną. Zgodzicie się ze mną, że te delikatne małe kapustki, podawane są nie częściej niż raz w roku w wielu domach? A to błąd, te kapustne maleństwa naprawdę dobrze komponują się z chudym boczkiem, szczyptą pikanterii i rozpływającym się serem, karmelizowanie brukselek łagodzi ich kapustny posmak, który nie każdemu odpowiada. Zachęcam do brukselek w nieco innej odsłonie, niż tej znanej z dzieciństwa.









Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 25 min




2 piersi kurczaka
250 g świeżej brukselki
oliwa z oliwek
kawałek masła
4-6 plasterków szynki serrano
szczypta płatków chilli
starta skórka z 1 cytryny
1 mozzarella
sól, pieprz
czosnek
















Przygotowanie:



1. Piersi kurczaka -  myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, odcinając polędwiczkę (jeśli jest) i ścinając grubszą część piersi, tworzącw ten sposób równej grubości kotlety
2. Dwa ząbki czosnku rozcieramy w moździerzu z 3-4 łyżkami oliwy z oliwek, powstałą pastą smarujemy mięso z obu stron, solimy i doprawiamy pieprzem, odkładamy na ok 10 minut na blacie kuchennym
3. Brukselkę - myjemy, odcinamy końcówki, zagotowujemy garnek z osoloną wodą, gotujemy brukselki ok 20 minut, odsączamy i hartujemy w zimnej wodzie
4. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę oliwy i 2 łyżki masła, wrzucamy brukselki i blanszujemy ok 5 minut aż lekko się przyrumieni i wchłonie smak masła, dorzucamy szczyptę płatków chilli i pieprz
5. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, brukselki wkładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy pokrojoną w kosteczkę szynką serrano i porwaną na kawałki mozzarellą, wstawiamy do piekarnika na ok 8 minut, aż ser się rozpuści
6. Kiedy brukselki się zapiekają, na patelni rozpuszczamy łyżkę oliwy i łyżkę masła,dobrze rozgrzewamy i  smażymy piersi ok 2 minuty z każdej strony, mięso ma być lekko sprężyste na ucisk, nie miękkie ani zupełnie twarde, wtedy będzie soczyste
7. Gotowe brukselki posypujemy startą skórką z cytryny, podajemy z kurczakiem

Pożywne, małe kapustki smakują wybornie z soczystym kurczakiem!






sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

icookandlook.pl pisze…
nigdy nie lubiłam brukselki ale wygląda tak smakowicie, że z chęcią bym jej spróbowała ;-)
Anonimowy pisze…
Bravo ! Ces choux sont beaucoup consommés en France, on les appelle les " Choux de Bruxelles " !
Nice shoot, thx for recipe !
Małgosia pisze…
Uwielbiam brukselkę w niemal każdej wersji. Twoja wygląda wyjątkowo apetycznie :)
słodki kompromis pisze…
Bardzo dziękuję Wam za miłe komentarze! Brukselka wygląda i smakuje bardzo dobrze!
słodki kompromis pisze…
Je vous remercie et je vous souhaite bon appétit!

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.