Przejdź do głównej zawartości

Kurczak z zapiekaną brukselką

Do roślin kapustnych należy ponad 380 różnych gatunków warzyw, w tym przede wszystkim obok gorczycy indyjskiej, rzodkwi i rzeżuchy ogrodowej, liczne odmiany kapusty i rzepy - od kalafiora i brokuła aż po kapustę białą i czerwoną. Zgodzicie się ze mną, że te delikatne małe kapustki, podawane są nie częściej niż raz w roku w wielu domach? A to błąd, te kapustne maleństwa naprawdę dobrze komponują się z chudym boczkiem, szczyptą pikanterii i rozpływającym się serem, karmelizowanie brukselek łagodzi ich kapustny posmak, który nie każdemu odpowiada. Zachęcam do brukselek w nieco innej odsłonie, niż tej znanej z dzieciństwa.









Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 25 min




2 piersi kurczaka
250 g świeżej brukselki
oliwa z oliwek
kawałek masła
4-6 plasterków szynki serrano
szczypta płatków chilli
starta skórka z 1 cytryny
1 mozzarella
sól, pieprz
czosnek
















Przygotowanie:



1. Piersi kurczaka -  myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, odcinając polędwiczkę (jeśli jest) i ścinając grubszą część piersi, tworzącw ten sposób równej grubości kotlety
2. Dwa ząbki czosnku rozcieramy w moździerzu z 3-4 łyżkami oliwy z oliwek, powstałą pastą smarujemy mięso z obu stron, solimy i doprawiamy pieprzem, odkładamy na ok 10 minut na blacie kuchennym
3. Brukselkę - myjemy, odcinamy końcówki, zagotowujemy garnek z osoloną wodą, gotujemy brukselki ok 20 minut, odsączamy i hartujemy w zimnej wodzie
4. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę oliwy i 2 łyżki masła, wrzucamy brukselki i blanszujemy ok 5 minut aż lekko się przyrumieni i wchłonie smak masła, dorzucamy szczyptę płatków chilli i pieprz
5. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, brukselki wkładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy pokrojoną w kosteczkę szynką serrano i porwaną na kawałki mozzarellą, wstawiamy do piekarnika na ok 8 minut, aż ser się rozpuści
6. Kiedy brukselki się zapiekają, na patelni rozpuszczamy łyżkę oliwy i łyżkę masła,dobrze rozgrzewamy i  smażymy piersi ok 2 minuty z każdej strony, mięso ma być lekko sprężyste na ucisk, nie miękkie ani zupełnie twarde, wtedy będzie soczyste
7. Gotowe brukselki posypujemy startą skórką z cytryny, podajemy z kurczakiem

Pożywne, małe kapustki smakują wybornie z soczystym kurczakiem!






sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

icookandlook.pl pisze…
nigdy nie lubiłam brukselki ale wygląda tak smakowicie, że z chęcią bym jej spróbowała ;-)
Bravo ! Ces choux sont beaucoup consommés en France, on les appelle les " Choux de Bruxelles " !
Nice shoot, thx for recipe !
Małgosia pisze…
Uwielbiam brukselkę w niemal każdej wersji. Twoja wygląda wyjątkowo apetycznie :)
słodki kompromis pisze…
Bardzo dziękuję Wam za miłe komentarze! Brukselka wygląda i smakuje bardzo dobrze!
słodki kompromis pisze…
Je vous remercie et je vous souhaite bon appétit!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler