Do roślin kapustnych należy ponad 380 różnych gatunków warzyw, w tym przede wszystkim obok gorczycy indyjskiej, rzodkwi i rzeżuchy ogrodowej, liczne odmiany kapusty i rzepy - od kalafiora i brokuła aż po kapustę białą i czerwoną. Zgodzicie się ze mną, że te delikatne małe kapustki, podawane są nie częściej niż raz w roku w wielu domach? A to błąd, te kapustne maleństwa naprawdę dobrze komponują się z chudym boczkiem, szczyptą pikanterii i rozpływającym się serem, karmelizowanie brukselek łagodzi ich kapustny posmak, który nie każdemu odpowiada. Zachęcam do brukselek w nieco innej odsłonie, niż tej znanej z dzieciństwa.
Składniki na 2 porcje
2 piersi kurczaka
250 g świeżej brukselki
oliwa z oliwek
kawałek masła
4-6 plasterków szynki serrano
szczypta płatków chilli
starta skórka z 1 cytryny
1 mozzarella
sól, pieprz
czosnek
1. Piersi kurczaka - myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, odcinając polędwiczkę (jeśli jest) i ścinając grubszą część piersi, tworzącw ten sposób równej grubości kotlety
2. Dwa ząbki czosnku rozcieramy w moździerzu z 3-4 łyżkami oliwy z oliwek, powstałą pastą smarujemy mięso z obu stron, solimy i doprawiamy pieprzem, odkładamy na ok 10 minut na blacie kuchennym
3. Brukselkę - myjemy, odcinamy końcówki, zagotowujemy garnek z osoloną wodą, gotujemy brukselki ok 20 minut, odsączamy i hartujemy w zimnej wodzie
4. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę oliwy i 2 łyżki masła, wrzucamy brukselki i blanszujemy ok 5 minut aż lekko się przyrumieni i wchłonie smak masła, dorzucamy szczyptę płatków chilli i pieprz
5. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, brukselki wkładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy pokrojoną w kosteczkę szynką serrano i porwaną na kawałki mozzarellą, wstawiamy do piekarnika na ok 8 minut, aż ser się rozpuści
6. Kiedy brukselki się zapiekają, na patelni rozpuszczamy łyżkę oliwy i łyżkę masła,dobrze rozgrzewamy i smażymy piersi ok 2 minuty z każdej strony, mięso ma być lekko sprężyste na ucisk, nie miękkie ani zupełnie twarde, wtedy będzie soczyste
7. Gotowe brukselki posypujemy startą skórką z cytryny, podajemy z kurczakiem
Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 25 min
2 piersi kurczaka
250 g świeżej brukselki
oliwa z oliwek
kawałek masła
4-6 plasterków szynki serrano
szczypta płatków chilli
starta skórka z 1 cytryny
1 mozzarella
sól, pieprz
czosnek
Przygotowanie:
1. Piersi kurczaka - myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, odcinając polędwiczkę (jeśli jest) i ścinając grubszą część piersi, tworzącw ten sposób równej grubości kotlety
2. Dwa ząbki czosnku rozcieramy w moździerzu z 3-4 łyżkami oliwy z oliwek, powstałą pastą smarujemy mięso z obu stron, solimy i doprawiamy pieprzem, odkładamy na ok 10 minut na blacie kuchennym
3. Brukselkę - myjemy, odcinamy końcówki, zagotowujemy garnek z osoloną wodą, gotujemy brukselki ok 20 minut, odsączamy i hartujemy w zimnej wodzie
4. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę oliwy i 2 łyżki masła, wrzucamy brukselki i blanszujemy ok 5 minut aż lekko się przyrumieni i wchłonie smak masła, dorzucamy szczyptę płatków chilli i pieprz
5. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, brukselki wkładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy pokrojoną w kosteczkę szynką serrano i porwaną na kawałki mozzarellą, wstawiamy do piekarnika na ok 8 minut, aż ser się rozpuści
6. Kiedy brukselki się zapiekają, na patelni rozpuszczamy łyżkę oliwy i łyżkę masła,dobrze rozgrzewamy i smażymy piersi ok 2 minuty z każdej strony, mięso ma być lekko sprężyste na ucisk, nie miękkie ani zupełnie twarde, wtedy będzie soczyste
7. Gotowe brukselki posypujemy startą skórką z cytryny, podajemy z kurczakiem
Pożywne, małe kapustki smakują wybornie z soczystym kurczakiem!



Komentarze
Nice shoot, thx for recipe !