Na dworze panuje głęboka jesień, drzewa zupełnie już pozbyły się liści, za polach i łąkach rozciąga się charakterystyczna dla tej pory roku mgła, w powietrzu daje wyczuć się już nadchodzące zimę. Ubieram puchowy bezrękawnik i znoszone rękawiczki bez palców, w okół szyi niedbale omotałam kraciastą chustę. Zmierzam w kierunku rogu ogrodu gdzie żarzy się ognisko, nad którym zawieszono żeliwny kociołek. Siadam chwile obok by upajać się zapachem jesiennego klimatu, na który tym razem składa się aromat butwiejących liści i wolno pieczonego mięsa, a wszystko spowija intensywność wędzonych śliwek, cynamonu i imbiru....niezdarnie podnoszę pokrywkę kociołka aby dać upust swojemu łakomstwu i....biorąc do ust kawałek mięsa, oprócz niebiańskiego smaku doznaję również poparzenia języka.... Uwielbiam gotować na dworze, a kociołek z gulaszem świetnie się do tego nadaje, ( powiem Wam w tajemnicy ze możecie go przygotować również z wykorzystaniem bardziej nowoczesnych źródeł kuchennego ciepła ;) ) zapraszam na genialny, jesienny gulasz o niebywałe intensywnym smaku.
Składniki na 4-6 porcji
2 polędwice wieprzowe
250 g boczku
1 duża cebula
100 g cebulek perłowych w zalewie
140 g suszonych śliwek
200 g małych pieczarek
2 ząbki czosnku
2 łyżki dżemy z pigwy
oliwa z oliwek
1 szklanka wytrawnego, białego wina
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru w proszku
1 1/2 łyżeczki cukru pudru
300 ml bulionu
4 łyżki śmietany 30%
sól, pieprz
wędzona papryka
1. Mięso myjemy, osuszamy i odcinamy wszystkie białe błonki, kroimy mięso w kawałki, doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką, odstawiamy
2. Boczek kroimy w kosteczkę, smażymy na 2 łyżkach oliwy, dokładamy cebulę pokrojoną w krążki, cebulki perłowe, posiekany czosnek i smażymy ok 5 minut aż cebula zmiękną
3. Do cebuli i boczku dodajemy cukier puder, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy ok 3 minuty, cebula powinna się skarmelizować, dolewamy wino, zeskrobujemy z dna cały osad, uwalniając w ten sposób wszystkie smaki, redukujemy wino do konsystencji syropu
4. Pieczarki podsmażamy w całości ma oliwie z oliwek, kiedy lekko się przyrumienią dorzucamy je do cebuli i boczku
5. Mięso podsmażamy partiami na dużym ogniu, powinno się ładnie zrumienić, ok 2 minuty z każdej strony, odkładamy
6. Do sosu dodajemy przyprawy, cynamon, imbir, oraz dżem z pigwy, mieszamy, dorzucamy podsmażone mięso i śliwki, zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem, na średnim ogniu przez ok 15 min
7. Podajemy z makaronem, pieczywem lub kaszą
Składniki na 4-6 porcji
Czas przygotowania: 40 min
2 polędwice wieprzowe
250 g boczku
1 duża cebula
100 g cebulek perłowych w zalewie
140 g suszonych śliwek
200 g małych pieczarek
2 ząbki czosnku
2 łyżki dżemy z pigwy
oliwa z oliwek
1 szklanka wytrawnego, białego wina
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru w proszku
1 1/2 łyżeczki cukru pudru
300 ml bulionu
4 łyżki śmietany 30%
sól, pieprz
wędzona papryka
Przygotowanie:
1. Mięso myjemy, osuszamy i odcinamy wszystkie białe błonki, kroimy mięso w kawałki, doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką, odstawiamy
2. Boczek kroimy w kosteczkę, smażymy na 2 łyżkach oliwy, dokładamy cebulę pokrojoną w krążki, cebulki perłowe, posiekany czosnek i smażymy ok 5 minut aż cebula zmiękną
3. Do cebuli i boczku dodajemy cukier puder, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy ok 3 minuty, cebula powinna się skarmelizować, dolewamy wino, zeskrobujemy z dna cały osad, uwalniając w ten sposób wszystkie smaki, redukujemy wino do konsystencji syropu
4. Pieczarki podsmażamy w całości ma oliwie z oliwek, kiedy lekko się przyrumienią dorzucamy je do cebuli i boczku
5. Mięso podsmażamy partiami na dużym ogniu, powinno się ładnie zrumienić, ok 2 minuty z każdej strony, odkładamy
6. Do sosu dodajemy przyprawy, cynamon, imbir, oraz dżem z pigwy, mieszamy, dorzucamy podsmażone mięso i śliwki, zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem, na średnim ogniu przez ok 15 min
7. Podajemy z makaronem, pieczywem lub kaszą
Komentarze