Przejdź do głównej zawartości

Gulasz wieprzowy z suszonymi śliwkami

Na dworze panuje głęboka jesień, drzewa zupełnie już pozbyły się liści, za polach i łąkach rozciąga się charakterystyczna dla tej pory roku mgła, w powietrzu daje wyczuć się już nadchodzące zimę. Ubieram puchowy bezrękawnik i znoszone rękawiczki bez palców, w okół szyi niedbale omotałam kraciastą chustę. Zmierzam w kierunku rogu ogrodu gdzie żarzy się ognisko, nad którym zawieszono żeliwny kociołek. Siadam chwile obok by upajać się zapachem jesiennego klimatu, na który tym razem składa się aromat butwiejących liści i wolno pieczonego mięsa, a wszystko spowija intensywność wędzonych śliwek, cynamonu i imbiru....niezdarnie podnoszę pokrywkę kociołka aby dać upust swojemu łakomstwu i....biorąc do ust kawałek mięsa, oprócz niebiańskiego smaku doznaję również poparzenia języka.... Uwielbiam gotować na dworze, a kociołek  z gulaszem świetnie się do tego nadaje, ( powiem Wam w tajemnicy ze możecie go przygotować również z wykorzystaniem bardziej nowoczesnych źródeł kuchennego ciepła ;) ) zapraszam na genialny, jesienny gulasz o niebywałe intensywnym smaku.









Składniki na 4-6 porcji
Czas przygotowania: 40 min




2 polędwice wieprzowe
250 g boczku
1 duża cebula
100 g cebulek perłowych w zalewie
140 g suszonych śliwek
200 g małych pieczarek
2 ząbki czosnku
2 łyżki dżemy z pigwy
oliwa z oliwek
1 szklanka wytrawnego, białego wina
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru w proszku
1 1/2 łyżeczki cukru pudru
300 ml bulionu
4 łyżki śmietany 30%
sól, pieprz
wędzona papryka







Przygotowanie:




1. Mięso myjemy, osuszamy i odcinamy wszystkie białe błonki, kroimy mięso w kawałki, doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką, odstawiamy
2. Boczek kroimy w kosteczkę, smażymy na 2 łyżkach oliwy, dokładamy cebulę pokrojoną w krążki, cebulki perłowe, posiekany czosnek i smażymy ok 5 minut aż cebula zmiękną
3. Do cebuli i boczku dodajemy cukier puder, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy ok 3 minuty, cebula powinna się skarmelizować, dolewamy wino, zeskrobujemy z dna cały osad, uwalniając w ten sposób wszystkie smaki, redukujemy wino do konsystencji syropu
4. Pieczarki podsmażamy w całości ma oliwie z oliwek, kiedy lekko się przyrumienią dorzucamy je do cebuli i boczku
5. Mięso podsmażamy partiami na dużym ogniu, powinno się ładnie zrumienić, ok 2 minuty z każdej strony, odkładamy
6. Do sosu dodajemy przyprawy, cynamon, imbir, oraz dżem z pigwy,  mieszamy, dorzucamy podsmażone mięso i śliwki, zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem, na średnim ogniu przez ok 15 min
7. Podajemy z makaronem, pieczywem lub kaszą

Wspaniałe, nieskomplikowane danie, pachnące korzeniami - w sam raz na jesienną kolację! 







sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Witaj.Gulasz świetny.Zrobiłem,dałem na bloga.Oczywiście podałem linka do Twojej strony.Pozdrawiam Christopher
słodki kompromis pisze…
Witam serdecznie, bardzo mnie cieszy że gulasz przypadł Ci do gustu, dziękuję i pozdrawiam! Ania

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler