Przejdź do głównej zawartości

Francuska zupa cebulowa

Na końcu długiego korytarza dostrzegam lekko migające  światło świecy,  podchodzę bliżej, stara, drewniana podłoga skrzypi pod moimi stopami. Staję na progu pomieszczenia, kuchni...? Pod oknem stoi duży drewniany stół, na którym aż kipi od jedzenia, prostego, bezpretensjonalnego, wiejskiego. Jeden ze starszych mężczyzn siedzący przy stole, wraz ze swoim uśmiechniętym kompanem, podchodząc do mnie podaje mi z uśmiechem metalowy kubek wypełniony brązowawą cieczą, biorę spory łyk i od razu na mojej  twarzy pojawia się nieciekawy grymas, herbata z rumem to nie moje klimaty. Pośród złotych łupin cebuli, na stole leży sporej wielkości krążek, dojrzałego sera oraz okrągły, rumiany bochen chleba, z dzbanka wywieszaj się świeże zioła. Mężczyzna z siwym wąsem i czarnym berecie na głowie podaje mi mały nóż z nabitym nań kawałkiem sera, chętnie skorzystam chcąc usunąć z ust smak kosztowanego przed chwilą napoju. Zupa cebulowa stanowi kwintesencję Paryża. Swoją sławę klasycznego posiłku wzmacniającego zdobyła w czasach największego prosperity Les Halles, miejskiego targowiska gdzie była podawana nawet w nocy. Po dziś dzień cieszy się uznaniem we wszystkich zakątkach Francji







Składniki na 6 porcji
Czas przygotowania: 70 minut





3 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
1,25 kg żółtej cebuli
szczypta cukru
500 ml białego, wytrawnego wina
2 l bulionu wołowego
1 liść laurowy
sól, pieprz
6 kromek bagietki
3 szklanki startego sera Gruyere lub Comte
















Przygotowanie:



1. Cebule obieramy i kroimy w cienkie plasterki, w dużym garnku, topimy masło i oliwę, wrzucamy pokrojoną cebulę, dodajemy cukier i karmelizujemy cebulę na średnim ogniu ok 25-30 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cebula zmięknie i lekko się skarmelizuje
2. Do cebuli wlewamy wino, zmniejszamy ogień i gotujemy 8-10 minut, do odparowania połowy płynu, dolewamy bulion, dorzucamy liść laurowy i gotujemy bez przykrycia ok 45 minut, aż zupa stanie się ciemna i nabierze wyraźnego smaku.
3. Jeżeli płyn paruje zbyt szybko, a zupa wydaje nam się zbyt ostra to dolewamy trochę wody i kontynuujemy gotowanie pod przykryciem
4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, kroimy bagietkę, umieszczamy je na blaszce do pieczenia i opiekamy ok  5 minut z każdej strony, aż staną się złote
5. Z zupy usuwamy liść laurowy, gorącą zupę wlewamy do żaroodpornych miseczek, w każdej miseczce ułożyć podpieczoną kromkę pieczywa i posypać obficie startym serem, zapiekać w nagrzanym piekarniku ok 10 minut, aż ser się stopi, a chleb lekko zrumieni na brzegach, podawać od razu

Prawdziwa, targowa zupa cebulowa - o intensywnym smaku i kolorze!











sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Natalie pisze…
Wygląda pysznie !
Unknown pisze…
Nigdy nie jadłam zupy cebulowej, jakoś nie mogłam się do niej przekonać ale Twojej Aniu, na pewno bym się nie oparła...wygląda niesamowicie apetycznie. Pozdrawiam :)
Zupa była zjawiskowa :) Choć osobiście proponuje mocno podpiec wcześniej grzanki na patelni. Chrupkie pieczywo dłużej opierać się będzie cebulkowej kąpieli. MNIAM!
Unknown pisze…
Dawno temu robiłam trochę inaczej,ale ten przepis z pewnością jest lepszy i pyszniejszy ,...
słodki kompromis pisze…
Bardzo dziękuję za Wasze miłe komentarze! Mam nadzieję, Mario i Moniko, że zupa przypadnie Wam do gustu ;) gorąco pozdrawiam!
uwielbiam zupę cebulową- zwłaszcza taką z dodatkiem wina ;)
Marta pisze…
Uwielbiam! Piękne zdjęcia:)
słodki kompromis pisze…
Dziękuję dziewczyny za komentarze!

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi