Przejdź do głównej zawartości

Francuska zupa cebulowa

Na końcu długiego korytarza dostrzegam lekko migające  światło świecy,  podchodzę bliżej, stara, drewniana podłoga skrzypi pod moimi stopami. Staję na progu pomieszczenia, kuchni...? Pod oknem stoi duży drewniany stół, na którym aż kipi od jedzenia, prostego, bezpretensjonalnego, wiejskiego. Jeden ze starszych mężczyzn siedzący przy stole, wraz ze swoim uśmiechniętym kompanem, podchodząc do mnie podaje mi z uśmiechem metalowy kubek wypełniony brązowawą cieczą, biorę spory łyk i od razu na mojej  twarzy pojawia się nieciekawy grymas, herbata z rumem to nie moje klimaty. Pośród złotych łupin cebuli, na stole leży sporej wielkości krążek, dojrzałego sera oraz okrągły, rumiany bochen chleba, z dzbanka wywieszaj się świeże zioła. Mężczyzna z siwym wąsem i czarnym berecie na głowie podaje mi mały nóż z nabitym nań kawałkiem sera, chętnie skorzystam chcąc usunąć z ust smak kosztowanego przed chwilą napoju. Zupa cebulowa stanowi kwintesencję Paryża. Swoją sławę klasycznego posiłku wzmacniającego zdobyła w czasach największego prosperity Les Halles, miejskiego targowiska gdzie była podawana nawet w nocy. Po dziś dzień cieszy się uznaniem we wszystkich zakątkach Francji







Składniki na 6 porcji
Czas przygotowania: 70 minut





3 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
1,25 kg żółtej cebuli
szczypta cukru
500 ml białego, wytrawnego wina
2 l bulionu wołowego
1 liść laurowy
sól, pieprz
6 kromek bagietki
3 szklanki startego sera Gruyere lub Comte
















Przygotowanie:



1. Cebule obieramy i kroimy w cienkie plasterki, w dużym garnku, topimy masło i oliwę, wrzucamy pokrojoną cebulę, dodajemy cukier i karmelizujemy cebulę na średnim ogniu ok 25-30 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cebula zmięknie i lekko się skarmelizuje
2. Do cebuli wlewamy wino, zmniejszamy ogień i gotujemy 8-10 minut, do odparowania połowy płynu, dolewamy bulion, dorzucamy liść laurowy i gotujemy bez przykrycia ok 45 minut, aż zupa stanie się ciemna i nabierze wyraźnego smaku.
3. Jeżeli płyn paruje zbyt szybko, a zupa wydaje nam się zbyt ostra to dolewamy trochę wody i kontynuujemy gotowanie pod przykryciem
4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, kroimy bagietkę, umieszczamy je na blaszce do pieczenia i opiekamy ok  5 minut z każdej strony, aż staną się złote
5. Z zupy usuwamy liść laurowy, gorącą zupę wlewamy do żaroodpornych miseczek, w każdej miseczce ułożyć podpieczoną kromkę pieczywa i posypać obficie startym serem, zapiekać w nagrzanym piekarniku ok 10 minut, aż ser się stopi, a chleb lekko zrumieni na brzegach, podawać od razu

Prawdziwa, targowa zupa cebulowa - o intensywnym smaku i kolorze!











sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Natalie pisze…
Wygląda pysznie !
Nigdy nie jadłam zupy cebulowej, jakoś nie mogłam się do niej przekonać ale Twojej Aniu, na pewno bym się nie oparła...wygląda niesamowicie apetycznie. Pozdrawiam :)
Zupa była zjawiskowa :) Choć osobiście proponuje mocno podpiec wcześniej grzanki na patelni. Chrupkie pieczywo dłużej opierać się będzie cebulkowej kąpieli. MNIAM!
Maria Muszyńska pisze…
Dawno temu robiłam trochę inaczej,ale ten przepis z pewnością jest lepszy i pyszniejszy ,...
słodki kompromis pisze…
Bardzo dziękuję za Wasze miłe komentarze! Mam nadzieję, Mario i Moniko, że zupa przypadnie Wam do gustu ;) gorąco pozdrawiam!
Agata Broncel pisze…
uwielbiam zupę cebulową- zwłaszcza taką z dodatkiem wina ;)
tu-tusia pisze…
Uwielbiam! Piękne zdjęcia:)
słodki kompromis pisze…
Dziękuję dziewczyny za komentarze!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.