Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka podwójnie czekoladowe

Słodkie dania to kropka nad i każdego dnia. Filipińskie meriendas (podwieczorki) podczas których pije się gorącą czekoladę i zjada bananowe turrons, czy słynna brytyjska herbatka at 5 o'clock, której najczęściej towarzyszą porzeczkowe bułeczki, to tylko dwa przykłady tych małych uczt. Kojące delikatne puddingi, wspaniale ciastka z kawałkami czekolady, swojskie tarty z owocami, przepyszne wielowarstwowe torty, a może lekko ciągnące ciastka....Nasiona kakaowca z którego wytwarza się kakao, a z niego czekoladę, były tak cenione przez Majów, że przez pewien czas służyły jako waluta w całej Mezoameryce. Dziś czekolada jest podstawą czekoladowego tortu, ale doskonale łączy się też z owocami, orzechami i innymi aromatycznymi składnikami, tworząc genialne towarzystwo dla esencjonalnej kawy czy herbaty. Klasyczne, połączenie to proste, ale eleganckie zarazem truskawki oblane czekoladą, orzechy laskowe i czekolada we włoskim deserze gianduia, wiśnie z czekoladą w pochodzącym z Niemiec torcie szwarcwaldzkim i czekolada z kawą w niezliczonych kawowych deserach.








Składniki na ok 36 szt
Czas przygotowania: 25 minut + 15 min pieczenie





300 g mąki pszennej
75 g gorzkiego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
500 g gorzkiej czekolady
4 jaja
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
150 g miękkiego masła
300 g jasnego cukru brązowego
100 g cukru białego














Przygotowanie:




1. W dużej misce mieszamy mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz kakao
2. Jaja ubijamy z wanilią, do lekkiego spienienia się jajek
3. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w miseczce w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce ( 1 min na 900 W)
4. Miękkie masło ucieramy mikserem z obydwoma rodzajami cukru na puszysty krem, wciąż ubijając dodajemy stopniowo ubite jaja, następnie rozpuszczoną czekoladę, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy suche składniki, przykrywamy miskę folią i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 20 minut
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, dwie płaskie blachy z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia
6. Czubate łyżki ciasta formujemy ręcznie w kulki, układamy na przygotowanych blachach w odstępach 5 cm, lekko spłaszczamy
7. Obydwie blachy wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 15-20 minut, w połowie pieczenia zamieniamy blachy miejscami i pieczemy dalej, ciastka będę miękkie, sprawiające wrażenie nieupieczonych, takie właśnie mają być, jedynie brzegi będą lekko podpieczone, wyjmujemy blachy z piekarnika i zostawiamy ciastka na blaszkach ok 10 minut, następnie delikatnie, za pomocą płaskiej łopatki zdejmujemy je na kratkę, w miarę jak ciasteczka będą stygły, będą twardniały


Podwójnie czekoladowe, lekko ciągnące się  ciasteczka! 








sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Unknown pisze…
wyglądają bardzo smacznie:)
gin pisze…
Wyglądają bosko, uwielbiam takie :)
słodki kompromis pisze…
Bardzo dziękuję, smakują również bosko ;) Pozdrawiam wszystkich!
Anonimowy pisze…
Like cookies..shared !
słodki kompromis pisze…
Help yourself please ;)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi