Słodkie dania to kropka nad i każdego dnia. Filipińskie meriendas (podwieczorki) podczas których pije się gorącą czekoladę i zjada bananowe turrons, czy słynna brytyjska herbatka at 5 o'clock, której najczęściej towarzyszą porzeczkowe bułeczki, to tylko dwa przykłady tych małych uczt. Kojące delikatne puddingi, wspaniale ciastka z kawałkami czekolady, swojskie tarty z owocami, przepyszne wielowarstwowe torty, a może lekko ciągnące ciastka....Nasiona kakaowca z którego wytwarza się kakao, a z niego czekoladę, były tak cenione przez Majów, że przez pewien czas służyły jako waluta w całej Mezoameryce. Dziś czekolada jest podstawą czekoladowego tortu, ale doskonale łączy się też z owocami, orzechami i innymi aromatycznymi składnikami, tworząc genialne towarzystwo dla esencjonalnej kawy czy herbaty. Klasyczne, połączenie to proste, ale eleganckie zarazem truskawki oblane czekoladą, orzechy laskowe i czekolada we włoskim deserze gianduia, wiśnie z czekoladą w pochodzącym z Niemiec torcie szwarcwaldzkim i czekolada z kawą w niezliczonych kawowych deserach.
Składniki na ok 36 szt
300 g mąki pszennej
75 g gorzkiego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
500 g gorzkiej czekolady
4 jaja
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
150 g miękkiego masła
300 g jasnego cukru brązowego
100 g cukru białego
1. W dużej misce mieszamy mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz kakao
2. Jaja ubijamy z wanilią, do lekkiego spienienia się jajek
3. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w miseczce w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce ( 1 min na 900 W)
4. Miękkie masło ucieramy mikserem z obydwoma rodzajami cukru na puszysty krem, wciąż ubijając dodajemy stopniowo ubite jaja, następnie rozpuszczoną czekoladę, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy suche składniki, przykrywamy miskę folią i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 20 minut
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, dwie płaskie blachy z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia
6. Czubate łyżki ciasta formujemy ręcznie w kulki, układamy na przygotowanych blachach w odstępach 5 cm, lekko spłaszczamy
7. Obydwie blachy wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 15-20 minut, w połowie pieczenia zamieniamy blachy miejscami i pieczemy dalej, ciastka będę miękkie, sprawiające wrażenie nieupieczonych, takie właśnie mają być, jedynie brzegi będą lekko podpieczone, wyjmujemy blachy z piekarnika i zostawiamy ciastka na blaszkach ok 10 minut, następnie delikatnie, za pomocą płaskiej łopatki zdejmujemy je na kratkę, w miarę jak ciasteczka będą stygły, będą twardniały
Składniki na ok 36 szt
Czas przygotowania: 25 minut + 15 min pieczenie
300 g mąki pszennej
75 g gorzkiego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
500 g gorzkiej czekolady
4 jaja
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
150 g miękkiego masła
300 g jasnego cukru brązowego
100 g cukru białego
Przygotowanie:
1. W dużej misce mieszamy mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz kakao
2. Jaja ubijamy z wanilią, do lekkiego spienienia się jajek
3. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w miseczce w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce ( 1 min na 900 W)
4. Miękkie masło ucieramy mikserem z obydwoma rodzajami cukru na puszysty krem, wciąż ubijając dodajemy stopniowo ubite jaja, następnie rozpuszczoną czekoladę, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy suche składniki, przykrywamy miskę folią i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 20 minut
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, dwie płaskie blachy z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia
6. Czubate łyżki ciasta formujemy ręcznie w kulki, układamy na przygotowanych blachach w odstępach 5 cm, lekko spłaszczamy
7. Obydwie blachy wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 15-20 minut, w połowie pieczenia zamieniamy blachy miejscami i pieczemy dalej, ciastka będę miękkie, sprawiające wrażenie nieupieczonych, takie właśnie mają być, jedynie brzegi będą lekko podpieczone, wyjmujemy blachy z piekarnika i zostawiamy ciastka na blaszkach ok 10 minut, następnie delikatnie, za pomocą płaskiej łopatki zdejmujemy je na kratkę, w miarę jak ciasteczka będą stygły, będą twardniały
Podwójnie czekoladowe, lekko ciągnące się ciasteczka!



Komentarze