Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka podwójnie czekoladowe

Słodkie dania to kropka nad i każdego dnia. Filipińskie meriendas (podwieczorki) podczas których pije się gorącą czekoladę i zjada bananowe turrons, czy słynna brytyjska herbatka at 5 o'clock, której najczęściej towarzyszą porzeczkowe bułeczki, to tylko dwa przykłady tych małych uczt. Kojące delikatne puddingi, wspaniale ciastka z kawałkami czekolady, swojskie tarty z owocami, przepyszne wielowarstwowe torty, a może lekko ciągnące ciastka....Nasiona kakaowca z którego wytwarza się kakao, a z niego czekoladę, były tak cenione przez Majów, że przez pewien czas służyły jako waluta w całej Mezoameryce. Dziś czekolada jest podstawą czekoladowego tortu, ale doskonale łączy się też z owocami, orzechami i innymi aromatycznymi składnikami, tworząc genialne towarzystwo dla esencjonalnej kawy czy herbaty. Klasyczne, połączenie to proste, ale eleganckie zarazem truskawki oblane czekoladą, orzechy laskowe i czekolada we włoskim deserze gianduia, wiśnie z czekoladą w pochodzącym z Niemiec torcie szwarcwaldzkim i czekolada z kawą w niezliczonych kawowych deserach.








Składniki na ok 36 szt
Czas przygotowania: 25 minut + 15 min pieczenie





300 g mąki pszennej
75 g gorzkiego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
500 g gorzkiej czekolady
4 jaja
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
150 g miękkiego masła
300 g jasnego cukru brązowego
100 g cukru białego














Przygotowanie:




1. W dużej misce mieszamy mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz kakao
2. Jaja ubijamy z wanilią, do lekkiego spienienia się jajek
3. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w miseczce w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce ( 1 min na 900 W)
4. Miękkie masło ucieramy mikserem z obydwoma rodzajami cukru na puszysty krem, wciąż ubijając dodajemy stopniowo ubite jaja, następnie rozpuszczoną czekoladę, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy suche składniki, przykrywamy miskę folią i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 20 minut
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, dwie płaskie blachy z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia
6. Czubate łyżki ciasta formujemy ręcznie w kulki, układamy na przygotowanych blachach w odstępach 5 cm, lekko spłaszczamy
7. Obydwie blachy wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 15-20 minut, w połowie pieczenia zamieniamy blachy miejscami i pieczemy dalej, ciastka będę miękkie, sprawiające wrażenie nieupieczonych, takie właśnie mają być, jedynie brzegi będą lekko podpieczone, wyjmujemy blachy z piekarnika i zostawiamy ciastka na blaszkach ok 10 minut, następnie delikatnie, za pomocą płaskiej łopatki zdejmujemy je na kratkę, w miarę jak ciasteczka będą stygły, będą twardniały


Podwójnie czekoladowe, lekko ciągnące się  ciasteczka! 








sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Justyna Bąk pisze…
wyglądają bardzo smacznie:)
gin pisze…
Wyglądają bosko, uwielbiam takie :)
słodki kompromis pisze…
Bardzo dziękuję, smakują również bosko ;) Pozdrawiam wszystkich!
Like cookies..shared !
słodki kompromis pisze…
Help yourself please ;)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler