Przejdź do głównej zawartości

Babka z orzechami pecan i pigwą

Pomysł na ciasto zrodził się w głowie, kiedy od kilku już dni zerkałam na leżące w moim koszyku trzy dorodne owoce pigwowca. Podchodziłam do nich z pewną rezerwą, zastanawiając się czy aby ich dość cierpki smak nie nadaje się jedynie do herbaty. Kiedy jednak dopadła mnie wielka żądza upieczenia, a zaraz potem zjedzenia jeszcze gorącego kawałka ciasta, bardzo szybko sięgnęłam po nie do koszyka. Połączone z aromatycznymi rodzynkami, cynamonem i orzechami pecan, notabene moimi ulubionymi, stworzyły jedną z lepszych babek jakie jadłam. Świeżość nawet do trzech dni, niebiański zapach przez kilka godzin, a przyjemność jedzenia....wieczna ;) Polecam na Święta i nie tylko!








Składniki na foremkę o śr 20-23 cm
Czas przygotowania: 20 min + 1 h pieczenie



100 g rodzynek
75 ml rumu
150 ml bezwonnego oleju roślinnego
200 g cukru
2 jaja
350 g mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki winianu potasu*
1/2 łyżeczki soli
1 i 1/2 owocu pigwy*
skórka z 1 cytryny
200 g orzechów pecan


*można zastąpić proszkiem do pieczenia
*można zastąpić jabłkami






Przygotowanie:




1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
2. Rum doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy rodzynki i odstawiamy aby nasączyły się i zmiękły
3. Olej ucieramy w misce z cukrem, dodajemy po jednym jajku, miksujemy do uzyskania konsystencji jasnego, rzadkiego majonezu
4. Do jajecznej mieszaniny dodajemy wszystkie sypkie składniki, mieszamy szpatułką do połączenia się w całość
5. Pigwę obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę, dorzucamy do ciasta
6. Orzechy siekamy grubo, również wrzucamy do ciasta, razem z odsączonymi rodzynkami, mieszamy całość szpatułką
7. Ciasto będzie bardzo gęste, formę do babki, najlepiej z kominem, smarujemy masłem i wykładamy do niej ciasto, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę, pieczemy do tzw. suchego patyczka, studzimy na kratce


Aromatyczna, wilgotna, pachnąca cynamonem i orzechami - doskonała na świąteczny podwieczorek!








sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Julia pisze…
wygląda cudownie! i te wszystkie, pyszne dodatki!
gin pisze…
Wygląda wspaniale :)
Nigdy nie jadłam pigwy, ciekawa jestem jej smaku :)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi