Pomysł na ciasto zrodził się w głowie, kiedy od kilku już dni zerkałam na leżące w moim koszyku trzy dorodne owoce pigwowca. Podchodziłam do nich z pewną rezerwą, zastanawiając się czy aby ich dość cierpki smak nie nadaje się jedynie do herbaty. Kiedy jednak dopadła mnie wielka żądza upieczenia, a zaraz potem zjedzenia jeszcze gorącego kawałka ciasta, bardzo szybko sięgnęłam po nie do koszyka. Połączone z aromatycznymi rodzynkami, cynamonem i orzechami pecan, notabene moimi ulubionymi, stworzyły jedną z lepszych babek jakie jadłam. Świeżość nawet do trzech dni, niebiański zapach przez kilka godzin, a przyjemność jedzenia....wieczna ;) Polecam na Święta i nie tylko!
Składniki na foremkę o śr 20-23 cm
100 g rodzynek
75 ml rumu
150 ml bezwonnego oleju roślinnego
200 g cukru
2 jaja
350 g mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki winianu potasu*
1/2 łyżeczki soli
1 i 1/2 owocu pigwy*
skórka z 1 cytryny
200 g orzechów pecan
*można zastąpić proszkiem do pieczenia
*można zastąpić jabłkami
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
2. Rum doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy rodzynki i odstawiamy aby nasączyły się i zmiękły
3. Olej ucieramy w misce z cukrem, dodajemy po jednym jajku, miksujemy do uzyskania konsystencji jasnego, rzadkiego majonezu
4. Do jajecznej mieszaniny dodajemy wszystkie sypkie składniki, mieszamy szpatułką do połączenia się w całość
5. Pigwę obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę, dorzucamy do ciasta
6. Orzechy siekamy grubo, również wrzucamy do ciasta, razem z odsączonymi rodzynkami, mieszamy całość szpatułką
7. Ciasto będzie bardzo gęste, formę do babki, najlepiej z kominem, smarujemy masłem i wykładamy do niej ciasto, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę, pieczemy do tzw. suchego patyczka, studzimy na kratce
Składniki na foremkę o śr 20-23 cm
Czas przygotowania: 20 min + 1 h pieczenie
100 g rodzynek
75 ml rumu
150 ml bezwonnego oleju roślinnego
200 g cukru
2 jaja
350 g mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki winianu potasu*
1/2 łyżeczki soli
1 i 1/2 owocu pigwy*
skórka z 1 cytryny
200 g orzechów pecan
*można zastąpić proszkiem do pieczenia
*można zastąpić jabłkami
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
2. Rum doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy rodzynki i odstawiamy aby nasączyły się i zmiękły
3. Olej ucieramy w misce z cukrem, dodajemy po jednym jajku, miksujemy do uzyskania konsystencji jasnego, rzadkiego majonezu
4. Do jajecznej mieszaniny dodajemy wszystkie sypkie składniki, mieszamy szpatułką do połączenia się w całość
5. Pigwę obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę, dorzucamy do ciasta
6. Orzechy siekamy grubo, również wrzucamy do ciasta, razem z odsączonymi rodzynkami, mieszamy całość szpatułką
7. Ciasto będzie bardzo gęste, formę do babki, najlepiej z kominem, smarujemy masłem i wykładamy do niej ciasto, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę, pieczemy do tzw. suchego patyczka, studzimy na kratce
Aromatyczna, wilgotna, pachnąca cynamonem i orzechami - doskonała na świąteczny podwieczorek!



Komentarze
Nigdy nie jadłam pigwy, ciekawa jestem jej smaku :)