Przejdź do głównej zawartości

Babka z orzechami pecan i pigwą

Pomysł na ciasto zrodził się w głowie, kiedy od kilku już dni zerkałam na leżące w moim koszyku trzy dorodne owoce pigwowca. Podchodziłam do nich z pewną rezerwą, zastanawiając się czy aby ich dość cierpki smak nie nadaje się jedynie do herbaty. Kiedy jednak dopadła mnie wielka żądza upieczenia, a zaraz potem zjedzenia jeszcze gorącego kawałka ciasta, bardzo szybko sięgnęłam po nie do koszyka. Połączone z aromatycznymi rodzynkami, cynamonem i orzechami pecan, notabene moimi ulubionymi, stworzyły jedną z lepszych babek jakie jadłam. Świeżość nawet do trzech dni, niebiański zapach przez kilka godzin, a przyjemność jedzenia....wieczna ;) Polecam na Święta i nie tylko!








Składniki na foremkę o śr 20-23 cm
Czas przygotowania: 20 min + 1 h pieczenie



100 g rodzynek
75 ml rumu
150 ml bezwonnego oleju roślinnego
200 g cukru
2 jaja
350 g mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki winianu potasu*
1/2 łyżeczki soli
1 i 1/2 owocu pigwy*
skórka z 1 cytryny
200 g orzechów pecan


*można zastąpić proszkiem do pieczenia
*można zastąpić jabłkami






Przygotowanie:




1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
2. Rum doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy rodzynki i odstawiamy aby nasączyły się i zmiękły
3. Olej ucieramy w misce z cukrem, dodajemy po jednym jajku, miksujemy do uzyskania konsystencji jasnego, rzadkiego majonezu
4. Do jajecznej mieszaniny dodajemy wszystkie sypkie składniki, mieszamy szpatułką do połączenia się w całość
5. Pigwę obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę, dorzucamy do ciasta
6. Orzechy siekamy grubo, również wrzucamy do ciasta, razem z odsączonymi rodzynkami, mieszamy całość szpatułką
7. Ciasto będzie bardzo gęste, formę do babki, najlepiej z kominem, smarujemy masłem i wykładamy do niej ciasto, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę, pieczemy do tzw. suchego patyczka, studzimy na kratce


Aromatyczna, wilgotna, pachnąca cynamonem i orzechami - doskonała na świąteczny podwieczorek!








sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Jula G. pisze…
wygląda cudownie! i te wszystkie, pyszne dodatki!
gin pisze…
Wygląda wspaniale :)
Nigdy nie jadłam pigwy, ciekawa jestem jej smaku :)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.