Przejdź do głównej zawartości

Zupa czosnkowa z mięsnymi tortellini - Czechy


"Widzę miasto wielkie, którego sława sięgnie gwiazd", trudny do wytłumaczenia omen powiązania miasta z gwiazdami, astronomią i astrologiczną magią do dziś pozostanie typowy dla Pragi. Podobno miasto zawdzięcza też jednaj z swych szczęśliwych gwiazd  ochronę przed kataklizmami i wojnami, dzięki czemu nadal może cieszyć się swoim wyjątkowym charakterem, w którym przeplatają się różne style architektoniczne, tworząc jeden niepowtarzalny i kolorowy obraz. Na czym polega ten czar i piękno Pragi? A na czym jej tajemnica? Skąd pochodzi ta niewytłumaczalna nadprzyrodzoność? Prawdopodobnie nigdy nie otrzymamy odpowiedzi, dopóki sami nie wybierzemy się do tej Kolebki tajemnicy, ponieważ w Pradze istnieje coś ukrytego pod powierzchnią, coś niedostępnego dla banalności dnia powszedniego, coś czego nie możemy pojąć. Oznacza to nie mniej nie więcej jak konieczność pospacerowania uliczkami i wyczucia tego miasta wizjonerów i ekscentryków. Zapraszam do niespokojnego serca Środkowej Europy.








































Składniki na 4 porcje

Czas przygotowania: 30 min zupa + 1,5 h tortellini 


1,5 główki czosnku
6 szt ziemniaków
2 łyżki masła
1 l bulionu
1 liść laurowy
biały pieprz, sól


Tortellini ciasto


2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
4 jajka

Farsz


400 g chudej wieprzowiny (użyłam polędwicy)
3 łyżki startego czeskiego sera (pivni syr)
szczypta gałki muszkatołowej
1 jajko
2 szalotki
2 ząbki czosnku


Przygotowanie:


1. Farsz - wieprzowinę  kroimy w kawałki i smażymy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, smażymy chwilę do lekkiego zrumienienia, mielimy mięso, dodajemy roztrzepane jajko, przyprawy, mieszamy dokładnie i wstawiamy farsz do lodówki na ok 1 godzinę
2. Ciasto - mąkę przesiewamy na stolnice, robimy dołek do którego wlewamy roztrzepane jajka, zagarniamy widelcem, kiedy cała mąka ulegnie absorpcji, zaczynamy zagniatać ciasto rękami, rozciągamy ciasto przed siebie, składamy i znów rozciągamy, czynność kontynuujemy przez ok 20 minut aż ciasto będzie gładkie i dość sprężyste, przykrywamy ściereczkę i odkładamy na ok 30 minut 
3. Zupa - ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na 2 łyżkach rozpuszczonego w garnku masła, po ok 5 minutach dodajemy obrane ząbki czosnku, smażymy ok 5 minut, nie należy dopuścić do zrumienienia czosnku, będzie gorzki
4. Zalewamy ziemniaki gorącym bilionem, dodajemy liść laurowy i gotujemy na średnim ogniu ok 30 minut, po tym czasie wyjmujemy liść i miksujemy zupę, doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą
5. Ciasto rozwałkowujemy na grubość papieru, wykrawamy kółeczka o średnicy ok 5 cm, na każde kółeczko nakładamy małą kuleczkę farszu, bardzo dokładnie zlepiamy brzegi, tworząc półksiężyc, następnie na palcu wskazującym zlepiamy końce, tworząc uszko
6. Tortellini gotujemy w dużym garnku, w osolonej wodzie ok 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię, podajemy gorące w zupie czosnkowej

Ulubiona zupa czosnkowa z mięsno-serowymi pierożkami! 







sklep Laptopy HP sony asus samsung
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Nashelly pisze…
Czosnkowa zupa... Na chłody idealna ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler