Przejdź do głównej zawartości

Zapiekanka chłopska

Gorąco proszę o Wasze głosy na moje muffinki
 http://www.konkurs.olympus.pl/glosuj/babka/23
każdy Wasz głos dla mnie jest bezcenny :) . Dziękuję .

Jesień to doskonały czas na dania prosto z pieca, najlepiej jeszcze żeby były to potrawy jednogarnkowe, czyli wszystko wrzucamy, przyprawiamy, wstawiamy do gorącego pieca i w okowach zapachów roznoszących się po całym domu czekamy na efekt, a że będzie znakomity to pewne. Już sama nazwa kryje w sobie prostotę tego dania, ważne jedynie aby składniki dań prostych były naprawdę dobrej jakości. Połączenie ziemniaków, boczku, cebuli, sera i śmietany musi się udać, minimum pracy, maksimum smaku. Zapiekanki wiejskie, chłopskie, pasterskie różnią się od siebie nieco, ale przyświeca im jedna idea, wolno zapiekane warzywa z mięsem, niejednokrotnie z wykorzystaniem resztek. Czerwone wino, ogień w kominku, w kominie gwiżdże jesienny wiatr, a na stole parująca, gorąca zapiekanka. Zapraszam gorąco, wystarczy dla wszystkich!







Składniki na 5-6 porcji
Czas przygotowania: 30 min + 30 min zapiekanie



1 kg ziemniaków
2 średniej wielkości cebule
1 por
250 g dobrej kiełbasy
250 g wędzonego boczku
200 g startego żółtego sera
2 ząbki czosnku
2 jajka
200 ml śmietany 30%
masło
oliwa z oliwek
1 l mleka
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej












Przygotowanie:



1. Ziemniaki obieramy i kroimy w równe plasterki, najlepiej zrobić to za pomocą krajalnicy lub mandoliny, to ważne żeby plasterki miały tę samą grubość, inaczej nie ugotują się równomiernie
2. Plasterki ziemniaków wkładamy do garnka i zalewamy mlekiem, na tyle żeby przykryć zupełnie ziemniaki, dodajemy 1 łyżeczkę soli i zagotowujemy, zmniejszamy  ogień i gotujemy ok 10 minut, ziemniaki nie mogą się rozpadać, muszą być al dente, odcedzamy
3. Cebulę obieramy i kroimy w paseczki, pora oczyszczamy i siekamy w drobne plasterki, całość wrzucamy na rozgrzaną oliwę w oliwek i smażymy aż zmiękną i lekko się zezłocą, odkładamy
4. Boczek kroimy w kosteczkę, podsmażamy na tłuszczu ze smażenia cebuli i pora, po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, podsmażamy
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę żaroodporną smarujemy masłem
6. Na dno formy wykładamy ziemniaki, posypujemy je świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową,  wykładamy kiełbasę z boczkiem, cebulę i  pora
7. Jajka roztrzepujemy, mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy zapiekankę, z wierzchu posypujemy startym żółtym serem, zapiekamy 30 minut aż zapiekanka nabierze złotego koloru

Danie prosto z pieca, doskonałe na jesień!









sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Marta pisze…
fajne swojskie jedzenie!
icookandlook.pl pisze…
uwielbiam wszelkie zapiekanki ziemniaczano - warzywne ;-). Wygląda pysznie !
Unknown pisze…
Wspaniała ;) Tak dawno robiłam, ale Twoja pięknie się zapiekła :). I jesiennych kolorków jej nie brak :)
Slodki kompromid pisze…
Bardzo sie cieszę, ze danie przypadło Wam do gustu! Gorąco pozdrawiam

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi