Przejdź do głównej zawartości

Zapiekanka chłopska

Gorąco proszę o Wasze głosy na moje muffinki
 http://www.konkurs.olympus.pl/glosuj/babka/23
każdy Wasz głos dla mnie jest bezcenny :) . Dziękuję .

Jesień to doskonały czas na dania prosto z pieca, najlepiej jeszcze żeby były to potrawy jednogarnkowe, czyli wszystko wrzucamy, przyprawiamy, wstawiamy do gorącego pieca i w okowach zapachów roznoszących się po całym domu czekamy na efekt, a że będzie znakomity to pewne. Już sama nazwa kryje w sobie prostotę tego dania, ważne jedynie aby składniki dań prostych były naprawdę dobrej jakości. Połączenie ziemniaków, boczku, cebuli, sera i śmietany musi się udać, minimum pracy, maksimum smaku. Zapiekanki wiejskie, chłopskie, pasterskie różnią się od siebie nieco, ale przyświeca im jedna idea, wolno zapiekane warzywa z mięsem, niejednokrotnie z wykorzystaniem resztek. Czerwone wino, ogień w kominku, w kominie gwiżdże jesienny wiatr, a na stole parująca, gorąca zapiekanka. Zapraszam gorąco, wystarczy dla wszystkich!







Składniki na 5-6 porcji
Czas przygotowania: 30 min + 30 min zapiekanie



1 kg ziemniaków
2 średniej wielkości cebule
1 por
250 g dobrej kiełbasy
250 g wędzonego boczku
200 g startego żółtego sera
2 ząbki czosnku
2 jajka
200 ml śmietany 30%
masło
oliwa z oliwek
1 l mleka
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej












Przygotowanie:



1. Ziemniaki obieramy i kroimy w równe plasterki, najlepiej zrobić to za pomocą krajalnicy lub mandoliny, to ważne żeby plasterki miały tę samą grubość, inaczej nie ugotują się równomiernie
2. Plasterki ziemniaków wkładamy do garnka i zalewamy mlekiem, na tyle żeby przykryć zupełnie ziemniaki, dodajemy 1 łyżeczkę soli i zagotowujemy, zmniejszamy  ogień i gotujemy ok 10 minut, ziemniaki nie mogą się rozpadać, muszą być al dente, odcedzamy
3. Cebulę obieramy i kroimy w paseczki, pora oczyszczamy i siekamy w drobne plasterki, całość wrzucamy na rozgrzaną oliwę w oliwek i smażymy aż zmiękną i lekko się zezłocą, odkładamy
4. Boczek kroimy w kosteczkę, podsmażamy na tłuszczu ze smażenia cebuli i pora, po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, podsmażamy
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę żaroodporną smarujemy masłem
6. Na dno formy wykładamy ziemniaki, posypujemy je świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową,  wykładamy kiełbasę z boczkiem, cebulę i  pora
7. Jajka roztrzepujemy, mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy zapiekankę, z wierzchu posypujemy startym żółtym serem, zapiekamy 30 minut aż zapiekanka nabierze złotego koloru

Danie prosto z pieca, doskonałe na jesień!









sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Marta pisze…
fajne swojskie jedzenie!
icookandlook.pl pisze…
uwielbiam wszelkie zapiekanki ziemniaczano - warzywne ;-). Wygląda pysznie !
Kam cia pisze…
Wspaniała ;) Tak dawno robiłam, ale Twoja pięknie się zapiekła :). I jesiennych kolorków jej nie brak :)
Slodki kompromid pisze…
Bardzo sie cieszę, ze danie przypadło Wam do gustu! Gorąco pozdrawiam

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.