Gorąco proszę o Wasze głosy na moje muffinki
http://www.konkurs.olympus.pl/glosuj/babka/23
każdy Wasz głos dla mnie jest bezcenny :) . Dziękuję .
Jesień to doskonały czas na dania prosto z pieca, najlepiej jeszcze żeby były to potrawy jednogarnkowe, czyli wszystko wrzucamy, przyprawiamy, wstawiamy do gorącego pieca i w okowach zapachów roznoszących się po całym domu czekamy na efekt, a że będzie znakomity to pewne. Już sama nazwa kryje w sobie prostotę tego dania, ważne jedynie aby składniki dań prostych były naprawdę dobrej jakości. Połączenie ziemniaków, boczku, cebuli, sera i śmietany musi się udać, minimum pracy, maksimum smaku. Zapiekanki wiejskie, chłopskie, pasterskie różnią się od siebie nieco, ale przyświeca im jedna idea, wolno zapiekane warzywa z mięsem, niejednokrotnie z wykorzystaniem resztek. Czerwone wino, ogień w kominku, w kominie gwiżdże jesienny wiatr, a na stole parująca, gorąca zapiekanka. Zapraszam gorąco, wystarczy dla wszystkich!
Składniki na 5-6 porcji
1 kg ziemniaków
2 średniej wielkości cebule
1 por
250 g dobrej kiełbasy
250 g wędzonego boczku
200 g startego żółtego sera
2 ząbki czosnku
2 jajka
200 ml śmietany 30%
masło
oliwa z oliwek
1 l mleka
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
1. Ziemniaki obieramy i kroimy w równe plasterki, najlepiej zrobić to za pomocą krajalnicy lub mandoliny, to ważne żeby plasterki miały tę samą grubość, inaczej nie ugotują się równomiernie
2. Plasterki ziemniaków wkładamy do garnka i zalewamy mlekiem, na tyle żeby przykryć zupełnie ziemniaki, dodajemy 1 łyżeczkę soli i zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok 10 minut, ziemniaki nie mogą się rozpadać, muszą być al dente, odcedzamy
3. Cebulę obieramy i kroimy w paseczki, pora oczyszczamy i siekamy w drobne plasterki, całość wrzucamy na rozgrzaną oliwę w oliwek i smażymy aż zmiękną i lekko się zezłocą, odkładamy
4. Boczek kroimy w kosteczkę, podsmażamy na tłuszczu ze smażenia cebuli i pora, po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, podsmażamy
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę żaroodporną smarujemy masłem
6. Na dno formy wykładamy ziemniaki, posypujemy je świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową, wykładamy kiełbasę z boczkiem, cebulę i pora
7. Jajka roztrzepujemy, mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy zapiekankę, z wierzchu posypujemy startym żółtym serem, zapiekamy 30 minut aż zapiekanka nabierze złotego koloru
http://www.konkurs.olympus.pl/glosuj/babka/23
każdy Wasz głos dla mnie jest bezcenny :) . Dziękuję .
Jesień to doskonały czas na dania prosto z pieca, najlepiej jeszcze żeby były to potrawy jednogarnkowe, czyli wszystko wrzucamy, przyprawiamy, wstawiamy do gorącego pieca i w okowach zapachów roznoszących się po całym domu czekamy na efekt, a że będzie znakomity to pewne. Już sama nazwa kryje w sobie prostotę tego dania, ważne jedynie aby składniki dań prostych były naprawdę dobrej jakości. Połączenie ziemniaków, boczku, cebuli, sera i śmietany musi się udać, minimum pracy, maksimum smaku. Zapiekanki wiejskie, chłopskie, pasterskie różnią się od siebie nieco, ale przyświeca im jedna idea, wolno zapiekane warzywa z mięsem, niejednokrotnie z wykorzystaniem resztek. Czerwone wino, ogień w kominku, w kominie gwiżdże jesienny wiatr, a na stole parująca, gorąca zapiekanka. Zapraszam gorąco, wystarczy dla wszystkich!
Składniki na 5-6 porcji
Czas przygotowania: 30 min + 30 min zapiekanie
1 kg ziemniaków
2 średniej wielkości cebule
1 por
250 g dobrej kiełbasy
250 g wędzonego boczku
200 g startego żółtego sera
2 ząbki czosnku
2 jajka
200 ml śmietany 30%
masło
oliwa z oliwek
1 l mleka
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obieramy i kroimy w równe plasterki, najlepiej zrobić to za pomocą krajalnicy lub mandoliny, to ważne żeby plasterki miały tę samą grubość, inaczej nie ugotują się równomiernie
2. Plasterki ziemniaków wkładamy do garnka i zalewamy mlekiem, na tyle żeby przykryć zupełnie ziemniaki, dodajemy 1 łyżeczkę soli i zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok 10 minut, ziemniaki nie mogą się rozpadać, muszą być al dente, odcedzamy
3. Cebulę obieramy i kroimy w paseczki, pora oczyszczamy i siekamy w drobne plasterki, całość wrzucamy na rozgrzaną oliwę w oliwek i smażymy aż zmiękną i lekko się zezłocą, odkładamy
4. Boczek kroimy w kosteczkę, podsmażamy na tłuszczu ze smażenia cebuli i pora, po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, podsmażamy
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę żaroodporną smarujemy masłem
6. Na dno formy wykładamy ziemniaki, posypujemy je świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową, wykładamy kiełbasę z boczkiem, cebulę i pora
7. Jajka roztrzepujemy, mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy zapiekankę, z wierzchu posypujemy startym żółtym serem, zapiekamy 30 minut aż zapiekanka nabierze złotego koloru
Danie prosto z pieca, doskonałe na jesień!



Komentarze