Nagle z hukiem otwierają się drzwi, do domu wbiegają dzieciaki, a z nimi zmoknięty pies. Zasypując korytarz piachem i kasztanami, gnają po schodach na górę, z której docierają mnie coraz to dziksze okrzyki. Nagle do mojej kulinarnej mekki spływa zamówienie na sznycelki. Domowe obiady mają w sobie coś magicznego, że nigdy się nie nudzą. Soczyste sznycelki z pure ziemniaczanym, kotlet schabowy, zupa pomidorowa zawsze spotkają się z uśmiechem biesiadników. Przyrządzałam już sznycle na wszystkie sposoby, dodawałam do nich startą marchewkę, śmietanę, żółty ser, zioła, jabłko, a teraz postanowiłam zaostrzyć ich smak jaskrawym porem. Kiedy na stole pojawiła się patelnia pełna rumianych kotlecików dzieciaki wyczuwają to natychmiast i zjawiają się przy stole niczym zjawy. Smacznego!
Składniki na 13 szt
1 kg mielonej wieprzowiny (ja użyłam łopatki)
1 cebula
2 średniej wielkości jabłka
1 mały por
1 czerstwa bułka
sól, pieprz
1 szklanka mleka
1 jajko
bułka tarta
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
olej rzepakowy
500 g drobnych ziemniaków
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżeczki chrzanu
1 łyżeczka cukru
sok z cytryny
sól, pieprz
pęczek koperku
1. Ziemniaczki - zaczynamy od nich gdyż gotują się najdłużej, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, w tym czasie przygotowujemy sznycelki
2. Czerstwą bułkę namaczamy w mleku, pora siekamy w półplasterki i zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 10 min
3. Zmielone mięso mieszamy z posiekaną cebulą, jajkiem, startymi, na dużych okach tarki, jabłkami, odsączonym porem i bułką (należy ją wcześniej mocno ugnieść w rekach, żeby cały płyn odciekł), dodajemy przyprawy
4. Z mięsa formujemy kotlety, obtaczamy je w tartej bułce i smażymy na złoty kolor z każdej strony, na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu
5. Sos - mieszamy śmietanę z chrzanem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny
6. Ugotowane ziemniaczki odcedzamy, wrzucamy na patelnię po smażeniu kotletów, zalewamy sosem chrzanowym i potrząsając patelnią pozwalamy aby sos obtoczył wszystkie ziemniaczki
7. Ziemniaczki posypujemy siekanym koperkiem
Składniki na 13 szt
Czas przygotowania: 30-40 min
1 kg mielonej wieprzowiny (ja użyłam łopatki)
1 cebula
2 średniej wielkości jabłka
1 mały por
1 czerstwa bułka
sól, pieprz
1 szklanka mleka
1 jajko
bułka tarta
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
olej rzepakowy
Ziemniaczki z sosem chrzanowym
500 g drobnych ziemniaków
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżeczki chrzanu
1 łyżeczka cukru
sok z cytryny
sól, pieprz
pęczek koperku
Przygotowanie:
1. Ziemniaczki - zaczynamy od nich gdyż gotują się najdłużej, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, w tym czasie przygotowujemy sznycelki
2. Czerstwą bułkę namaczamy w mleku, pora siekamy w półplasterki i zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 10 min
3. Zmielone mięso mieszamy z posiekaną cebulą, jajkiem, startymi, na dużych okach tarki, jabłkami, odsączonym porem i bułką (należy ją wcześniej mocno ugnieść w rekach, żeby cały płyn odciekł), dodajemy przyprawy
4. Z mięsa formujemy kotlety, obtaczamy je w tartej bułce i smażymy na złoty kolor z każdej strony, na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu
5. Sos - mieszamy śmietanę z chrzanem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny
6. Ugotowane ziemniaczki odcedzamy, wrzucamy na patelnię po smażeniu kotletów, zalewamy sosem chrzanowym i potrząsając patelnią pozwalamy aby sos obtoczył wszystkie ziemniaczki
7. Ziemniaczki posypujemy siekanym koperkiem
Komentarze