Przejdź do głównej zawartości

Sznycelki z porem i jabłkiem

Nagle z hukiem otwierają się drzwi, do domu wbiegają dzieciaki, a z nimi zmoknięty pies. Zasypując korytarz piachem i kasztanami, gnają po schodach na górę, z której docierają mnie coraz to dziksze okrzyki. Nagle do mojej kulinarnej mekki spływa zamówienie na sznycelki. Domowe obiady mają w sobie coś magicznego, że nigdy się nie nudzą. Soczyste sznycelki z pure ziemniaczanym, kotlet schabowy, zupa pomidorowa zawsze spotkają się z uśmiechem biesiadników. Przyrządzałam już sznycle na wszystkie sposoby, dodawałam do nich startą marchewkę, śmietanę, żółty ser, zioła, jabłko, a teraz postanowiłam zaostrzyć ich smak jaskrawym porem. Kiedy na stole pojawiła się patelnia pełna rumianych kotlecików dzieciaki wyczuwają to natychmiast i zjawiają się przy stole niczym zjawy. Smacznego!




























Składniki na 13 szt
Czas przygotowania: 30-40 min


1 kg mielonej wieprzowiny (ja użyłam łopatki)
1 cebula
2 średniej wielkości jabłka
1 mały por
1 czerstwa bułka
sól, pieprz
1 szklanka mleka
1 jajko
bułka tarta
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
olej rzepakowy


Ziemniaczki z sosem chrzanowym



500 g drobnych ziemniaków
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżeczki chrzanu
1 łyżeczka cukru
sok z cytryny
sól, pieprz
pęczek koperku




Przygotowanie:




1. Ziemniaczki - zaczynamy od nich gdyż gotują się najdłużej, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, w tym czasie przygotowujemy sznycelki
2. Czerstwą bułkę namaczamy w mleku, pora siekamy w półplasterki i zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 10 min
3. Zmielone mięso mieszamy z posiekaną cebulą, jajkiem, startymi, na dużych okach tarki, jabłkami, odsączonym porem i bułką (należy ją wcześniej mocno ugnieść w rekach, żeby cały płyn odciekł), dodajemy przyprawy
4. Z mięsa formujemy kotlety, obtaczamy je w tartej bułce i smażymy na złoty kolor z każdej strony, na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu
5. Sos - mieszamy śmietanę z chrzanem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny
6. Ugotowane ziemniaczki odcedzamy, wrzucamy na patelnię po smażeniu kotletów,  zalewamy sosem chrzanowym i potrząsając patelnią pozwalamy aby sos obtoczył wszystkie ziemniaczki
7. Ziemniaczki posypujemy siekanym koperkiem

Znikają z patelni na zimno i na gorąco w ekspresowym tempie! 








sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Marta pisze…
Bardzo mi się podoba ten dodatek jabłka i pora. Ciekawe czy On, nie jadający kotletów mielonych, by się na taką wariację skusił. Trzeba chyba się przekonać ;)
Zapewniam, że zasmakuje, jeśli tylko jest mięsiarzem ;) POzdrawiam
wygląda smakowicie-aż ślinka leci i idę robić obiad-pozdrawiam serdecznie

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.