Przejdź do głównej zawartości

Sznycelki z porem i jabłkiem

Nagle z hukiem otwierają się drzwi, do domu wbiegają dzieciaki, a z nimi zmoknięty pies. Zasypując korytarz piachem i kasztanami, gnają po schodach na górę, z której docierają mnie coraz to dziksze okrzyki. Nagle do mojej kulinarnej mekki spływa zamówienie na sznycelki. Domowe obiady mają w sobie coś magicznego, że nigdy się nie nudzą. Soczyste sznycelki z pure ziemniaczanym, kotlet schabowy, zupa pomidorowa zawsze spotkają się z uśmiechem biesiadników. Przyrządzałam już sznycle na wszystkie sposoby, dodawałam do nich startą marchewkę, śmietanę, żółty ser, zioła, jabłko, a teraz postanowiłam zaostrzyć ich smak jaskrawym porem. Kiedy na stole pojawiła się patelnia pełna rumianych kotlecików dzieciaki wyczuwają to natychmiast i zjawiają się przy stole niczym zjawy. Smacznego!




























Składniki na 13 szt
Czas przygotowania: 30-40 min


1 kg mielonej wieprzowiny (ja użyłam łopatki)
1 cebula
2 średniej wielkości jabłka
1 mały por
1 czerstwa bułka
sól, pieprz
1 szklanka mleka
1 jajko
bułka tarta
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
olej rzepakowy


Ziemniaczki z sosem chrzanowym



500 g drobnych ziemniaków
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżeczki chrzanu
1 łyżeczka cukru
sok z cytryny
sól, pieprz
pęczek koperku




Przygotowanie:




1. Ziemniaczki - zaczynamy od nich gdyż gotują się najdłużej, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, w tym czasie przygotowujemy sznycelki
2. Czerstwą bułkę namaczamy w mleku, pora siekamy w półplasterki i zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 10 min
3. Zmielone mięso mieszamy z posiekaną cebulą, jajkiem, startymi, na dużych okach tarki, jabłkami, odsączonym porem i bułką (należy ją wcześniej mocno ugnieść w rekach, żeby cały płyn odciekł), dodajemy przyprawy
4. Z mięsa formujemy kotlety, obtaczamy je w tartej bułce i smażymy na złoty kolor z każdej strony, na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu
5. Sos - mieszamy śmietanę z chrzanem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny
6. Ugotowane ziemniaczki odcedzamy, wrzucamy na patelnię po smażeniu kotletów,  zalewamy sosem chrzanowym i potrząsając patelnią pozwalamy aby sos obtoczył wszystkie ziemniaczki
7. Ziemniaczki posypujemy siekanym koperkiem

Znikają z patelni na zimno i na gorąco w ekspresowym tempie! 








sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

tu-tusia pisze…
Bardzo mi się podoba ten dodatek jabłka i pora. Ciekawe czy On, nie jadający kotletów mielonych, by się na taką wariację skusił. Trzeba chyba się przekonać ;)
Zapewniam, że zasmakuje, jeśli tylko jest mięsiarzem ;) POzdrawiam
Kasia Michoń pisze…
wygląda smakowicie-aż ślinka leci i idę robić obiad-pozdrawiam serdecznie

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler