Przejdź do głównej zawartości

Spaetzle ziołowe z sosem serowym - Niemcy


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Filarem niemieckiej kuchni jest mięso, a pieczeń z sosem (Schweinebraten) - to potrawa narodowa
naszych zachodnich sąsiadów. Wszystkie gatunki mięs przyrządzane są na niezliczoną ilość
sposobów i obowiązkowo podawane z dodatkiem chleba, rozmaitych przypraw, warzyw,
ziemniaków, np. pod postacią sałatki ziemniaczanej (Kartoffelsalat), gotowanych i posypanych
natką pietruszki lub odsmażanych, klusek (Spatzle). Te delikatnie, podobne do makaronu kluski kładzione profesjonalni kucharze robią za pomocą specjalnego ostrego noża. W tej wersji ciasto jest gęstości ciasta biszkoptowego żeby przeszło prze otwory durszlaka. Kluski te pasują zarówno do zupy jak i do pieczonego i duszonego mięsa podawanego z dużą ilością sosu i ziół. 


Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 20 minut

1 szklanka mleka
2 jaja
1 łyżka drobniutko posiekanych ziół (szałwia, tymianek)
duża szczypta gałki muszkatołowej
sól
360 g mąki pszennej


Sos serowy

200 g sera Combozola
200 g sera Bavarian blue
300 ml bulionu
200 ml śmietany 30%
biały pieprz

Przygotowanie:

1. Zagotować osoloną wodę w dużym rondlu, przygotować durszlak, psujący obwodem do garnka
2. W misce mieszamy mikserem, mleko, jaja, sól i zioła, dodajemy mąkę i mieszamy na gładką masę, konsystencja powinna być jak gęste ciasto naleśnikowe, ciasto odstawiamy na 10 minut
3. Kiedy woda się zagotuje możemy przystąpić do robienia spaetzli, zmniejszamy ogień, woda nie może zbytnio wrzeć
4. Wlewamy ok 1/3 ciasta do durszlaka, i przecieramy plastikową łopatką, ciasto będzie ściekać prze dziurki durszlaka, nie mieszamy klusek, mają przybrać dowolny kształt, wlewamy pozostałe ciasto, kluski są gotowe po wypłynięciu na powierzchnię, ostrożnie odcedzamy
5. Sos serowy - zagotowujemy bulion w garnku, dolewamy śmietankę, zagotowujemy dorzucamy sery w kawałkach, mieszamy aż sery zupełnie się rozpuszczą, doprawiamy białym pieprzem
6. Spaetzle mieszamy z sosem i natychmiast podajemy

Tradycyjne niemieckie kluski, doskonałe solo lub z mięsnym sosem!





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Nashelly pisze…
Uwielbiam takie serowe kluski, pyycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
Karmel-itka pisze…
pamiętam, jak byłam w Monachium, to się zajadałam nimi!

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.