Przejdź do głównej zawartości

Spaetzle ziołowe z sosem serowym - Niemcy


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Filarem niemieckiej kuchni jest mięso, a pieczeń z sosem (Schweinebraten) - to potrawa narodowa
naszych zachodnich sąsiadów. Wszystkie gatunki mięs przyrządzane są na niezliczoną ilość
sposobów i obowiązkowo podawane z dodatkiem chleba, rozmaitych przypraw, warzyw,
ziemniaków, np. pod postacią sałatki ziemniaczanej (Kartoffelsalat), gotowanych i posypanych
natką pietruszki lub odsmażanych, klusek (Spatzle). Te delikatnie, podobne do makaronu kluski kładzione profesjonalni kucharze robią za pomocą specjalnego ostrego noża. W tej wersji ciasto jest gęstości ciasta biszkoptowego żeby przeszło prze otwory durszlaka. Kluski te pasują zarówno do zupy jak i do pieczonego i duszonego mięsa podawanego z dużą ilością sosu i ziół. 


Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 20 minut

1 szklanka mleka
2 jaja
1 łyżka drobniutko posiekanych ziół (szałwia, tymianek)
duża szczypta gałki muszkatołowej
sól
360 g mąki pszennej


Sos serowy

200 g sera Combozola
200 g sera Bavarian blue
300 ml bulionu
200 ml śmietany 30%
biały pieprz

Przygotowanie:

1. Zagotować osoloną wodę w dużym rondlu, przygotować durszlak, psujący obwodem do garnka
2. W misce mieszamy mikserem, mleko, jaja, sól i zioła, dodajemy mąkę i mieszamy na gładką masę, konsystencja powinna być jak gęste ciasto naleśnikowe, ciasto odstawiamy na 10 minut
3. Kiedy woda się zagotuje możemy przystąpić do robienia spaetzli, zmniejszamy ogień, woda nie może zbytnio wrzeć
4. Wlewamy ok 1/3 ciasta do durszlaka, i przecieramy plastikową łopatką, ciasto będzie ściekać prze dziurki durszlaka, nie mieszamy klusek, mają przybrać dowolny kształt, wlewamy pozostałe ciasto, kluski są gotowe po wypłynięciu na powierzchnię, ostrożnie odcedzamy
5. Sos serowy - zagotowujemy bulion w garnku, dolewamy śmietankę, zagotowujemy dorzucamy sery w kawałkach, mieszamy aż sery zupełnie się rozpuszczą, doprawiamy białym pieprzem
6. Spaetzle mieszamy z sosem i natychmiast podajemy

Tradycyjne niemieckie kluski, doskonałe solo lub z mięsnym sosem!





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Nashelly pisze…
Uwielbiam takie serowe kluski, pyycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
Karmel-itka. pisze…
pamiętam, jak byłam w Monachium, to się zajadałam nimi!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler