
Składniki na 2-3 porcji
Czas przygotowania: 20 minut
1-2 cykorii*
100 g makaronu corallini rigati
125 g boczku pokrojonego w kosteczkę
2 garście sezamu
4 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki majonezu
szczypta soli
pieprz
szczypta cukru
rozgnieciony ząbek czosnku
*jeśli nie przepadacie za goryczką cykorii możecie użyć małych sałat rzymskich, nadają się równie dobrze
Przygotowanie
1. Makaron gotujemy o osolonym wrzątku ok 6 minut, w tym czasie podsmażamy na chrupko na suchej patelni boczek pokrojony w kosteczkę
2. Makaron odcedzamy i hartujemy zimną wodą, mieszamy z podsmażonym boczkiem
3. Z cykorii odcinamy kłąb, delikatnie zdejmujemy liście i faszerujemy je makaronem z boczkiem, układamy na półmisku
4. Sos- mieszamy oliwę, z musztardą, majonezem i rozgniecionym ząbkiem czosnku, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru
5. Sezam podsmażamy na suchej patelni, uważajcie sezam szybko się przypala, a wtedy staje się gorzki
6. Polewamy łódeczki sosem i posypujemy uprażonym sezamem
Trochę inna wersja sałatki - doskonała na przyjęcie!



Komentarze