Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z cykorii - Belgia


sklep Laptopy HP sony asus samsung



Kolejny przystanek w mojej makaronowej podróży przypadł na Belgię. Spacerując po centrum Brukseli i zaglądając do tamtejszych restauracji, nieuchronnie zetkniemy się z czarnymi garnkami gotowanych muli serwowanych w towarzystwie frytek z majonezem i piwem. A propos frytek....właśnie trwa listopadowy festyn w Namur, w południowej Belgii, tegoroczny przypadł na bardzo mroźny dzień. Zziębnięci mieszkańcy, przytupując nogami czekają na ulubione frietkot - małe rybki smażone w głębokim tłuszczu. Jednakże natura pokrzyżowała plany mieszkańcom, gdyż rzeka la Meuse, przepływająca przez miasteczko zamarzła. Rybacy nie dostarczyli rybek, kucharze nie mieli co smażyć, ludzie marzli, a festyn zmierzał do nieuchronnej klęski, gdyby nie mer miasteczka, który kazał obrać ziemniaki, pokroić je tak, aby przypominały rybki, i usmażyć. Ziemniaczane frietkot wyszły nadspodziewanie dobrze. Jednakże belgijska kuchnia nie tylko frytkami stoi. Już w średniowieczu Belgia była potęgą kulinarną. Tędy wiódł szlak morski z Indii, tu handlowano imbirem, cynamonem, szafranem, gałką muszkatołową i pieprzem. Na którymś ze statków przywieziono kakao - i rozpoczął się boom czekoladowy. Dania prawdziwie belgijskie, jak carbonade, waterzooi, królik, kurczak w białym sosie (podawany w kokilce z francuskiego ciasta) czy blanquette, nadal są obecne na współczesnym stole. Najczęściej wprawdzie kupuje się je w postaci gotowej i odgrzewa, ale na szczęście niektóre panie domu wciąż gotują je według starych przepisów. W przeciwieństwie do powszechnego przekonania, że ulubioną jarzyną Belgów jest brukselka, prawdziwą popularnością cieszy się cykoria, a zaraz za nią pory. Kolby cykorii owinięte plastrami szynki i zapieczone w sosie serowym to typowe belgijskie danie regularnie pojawiające się np. w szkolnych stołówkach.
































Składniki na 2-3 porcji

Czas przygotowania: 20 minut


1-2 cykorii*
100 g makaronu corallini rigati
125 g boczku pokrojonego w kosteczkę
2 garście sezamu
4 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki majonezu
szczypta soli
pieprz
szczypta cukru
rozgnieciony ząbek czosnku

*jeśli nie przepadacie za goryczką cykorii możecie użyć małych sałat rzymskich, nadają się równie dobrze



Przygotowanie


1. Makaron gotujemy o osolonym wrzątku ok 6 minut, w tym czasie podsmażamy na chrupko na suchej patelni boczek pokrojony w kosteczkę
2. Makaron odcedzamy i hartujemy zimną wodą, mieszamy z podsmażonym boczkiem
3. Z cykorii odcinamy kłąb, delikatnie zdejmujemy liście i faszerujemy je makaronem z boczkiem, układamy na półmisku
4. Sos- mieszamy oliwę, z musztardą, majonezem i rozgniecionym ząbkiem czosnku, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru
5. Sezam podsmażamy na suchej patelni, uważajcie sezam szybko się przypala, a wtedy staje się gorzki
6. Polewamy łódeczki sosem i posypujemy uprażonym sezamem 


Trochę inna wersja sałatki - doskonała na przyjęcie!

.




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

praca maturalna pisze…
Sietny serwis.

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler